Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: LTO. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΕΔΟΥΣΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ





Η εμφάνιση του φαινομένου των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, δυσφημίζοντας τον προορισμό και προκαλώντας μείωση στην τουριστική κίνηση.

Το ΔΣ και τα μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (LTO) έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά εδώ και ένα περίπου έτος καταβάλλοντας προσπάθειες με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος, την γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων, την επικοινωνιακή διαχείριση και την δρομολόγηση πρακτικών και λύσεων για τον περιορισμό του αρνητικού αντίκτυπου στον τουρισμό.
Στα πλαίσια αυτά, ο LTO έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις με ομιλητές του ΕΛΚΕΘΕ, σεμινάρια προς τους επαγγελματίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τσιμπημάτων της μέδουσας, σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων όπως τους Βουλευτές Κορινθίας, το Δήμο Λ.Π. - ΑΘ, τη Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Λιμεναρχείο, το ΣΠΟΑΚ, κ.α. Επίσης, έχει συλλέξει και κοινοποιήσει σχετικές αναλυτικές μελέτες από επιστημονικούς Ευρωπαϊκούς φορείς , έχει διερευνήσει πρακτικές λύσεις που έχουν υλοποιήσει αντίστοιχοι προορισμοί στη Μεσόγειο (που ήδη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες) συλλέγοντας ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία από ανάλογους φορείς και εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα οποία και έχει κοινοποιήσει ανάλογα και οι οποίοι συγκλίνουν στην τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών διχτυών στις ακτές ως τη μόνη άμεσα υλοποιήσιμη και αποτελεσματική νόμιμη λύση για την προστασία των λουομένων.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίνας Νικολάκου για τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων και την υλοποίηση των τυπικών διαδικασιών για την τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου με διαδικασίες κατεπείγοντος ώστε να έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου, έργο για το οποίο βρίσκονται σε άμεση και διαρκή συνεργασία οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου & Λιμενικού Ταμείου Λ-Π.ΑΘ ως αρμόδιοι για την υλοποίηση του έργου.
Ο LTO ούτε ειδικός είναι ούτε αρμόδιος για θέματα αντιμετώπισης φυσικών φαινομένων, ούτε και αποζητά να αναλάβει κάποιον τέτοιο ρόλο, αλλά ούτε μικροπολιτική επιθυμεί να ασκήσει. Αντικείμενό του είναι η τουριστική προβολή την οποία κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα μέσα και τους πόρους που έχει στη διάθεσή του. Οι παρεμβάσεις του έγιναν αποκλειστικά με σκοπό την πρόκριση άμεσων, πρακτικών και αποτελεσματικών λύσεων προκειμένου να αναχαιτισθεί η ζημιά που υφίστανται οι τουριστικές επιχειρήσεις και ο προορισμός, πάντοτε με σύνεση και υπευθυνότητα και στην κατεύθυνση αυτή ζητά την συμμετοχή όλων.
Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε ενέργεια και σχεδιασμό που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος εφόσον αυτά αποτελούν προϊόν σοβαρού σχεδιασμού και δεν δημιουργούν περαιτέρω θέματα στην εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Τελούμε εν αναμονή άμεσης και έγκυρης ενημέρωση από το Δήμο και την Περιφέρεια για την λήψη μέτρων με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Καλούμε όλους τους παράγοντες της Πολιτείας να στηρίξουν ουσιαστικά την υλοποίηση των προτεινόμενων λύσεων.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΒΟΥΛΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΗΣ – Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΣΣΗΣ – ΤΑΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: