Βήμα 1ο:
Καλό ξέπλυμα
Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο καλά και απομακρύνουμε
 τρίβοντάς τον με τα χέρια
το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Στη συνέχεια τον
 κόβουμε σε κομμάτια.
Βήμα 2ο:
Η σωστή προετοιμασία για το ξαλμύρισμα

Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με
κρύο νερό, με την πέτσα να είναι προς τα πάνω. Προσέχουμε έτσι ώστε
 το ένα κομμάτι να μην είναι πάνω στο άλλο και συμπληρώνουμε με
νερό αν χρειάζεται, έτσι ώστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να
καλύπτονται πλήρως. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη
 και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
Βήμα 3ο:
Οι αλλαγές του νερού
Ανά 4 ή 6 ώρες φρόντιζε να αλλάζεις το νερό με φρέσκο. Σε γενικές
γραμμές για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξεις
νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσεις στο νερό για ένα 24ωρο
τουλάχιστον. Το μυστικό για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος
είναι η αλλαγή του νερού, μη το ξεχνάς.
Tip:
Αν θέλεις το ψάρι να μαλακώσει, στην τελευταία αλλαγή νερού
βάλε νεράκι χλιαρό.
Και μη ξεχνάς:
Το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά!
Κι ως προς το τηγάνισμα;
Προσοχή στο λάδι! Πρέπει να καίει
Για να γίνει τραγανό το κουρκούτι και να μείνει τρυφερή η σάρκα του