Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Νομικός πόλεμος στις ΗΠΑ για την κατασκευή όπλων με 3D εκτυπωτές

ΗΠΑ: Προσωρινή απαγόρευση της διάθεσης σχεδίων πλαστικού όπλου που παράγεται μέσω 3D εκτύπωσης





Ο Κόντι Γουίλσον ήταν 25 χρονών όταν κατάφερε αυτό που μέχρι τότε δεν είχε πετύχει κανείς. Πυροβόλησε με το τρισδιάστατο όπλο που είχε μόλις τυπώσει, χωρίς να δει το δημιούργημά του να εκρήγνυται στα χέρια του.


Η επιτυχία οδήγησε ταχύτατα στην δημιουργία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Defense Distributed, στόχος της οποίας είναι η παραγωγή και δωρεάν διάθεση μέσω ίντερνετ των σχεδίων για την εκτύπωση 3D όπλων στις ΗΠΑ.

Την πρώτη μέρα της διάθεσής τους, 100.000 Αμερικανοί «κατέβασαν» τα σχέδια των όπλων στους υπολογιστές τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, παρά τις έντονες αντιδράσεις, την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να εμποδίσει την διάθεσή τους το 2015 και τους εκατοντάδες νεκρούς σε ισάριθμες μαζικές επιθέσεις με πραγματικά όπλα, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, με την – αναμενόμενη – βοήθεια του Προέδρου Τραμπ, έδωσε στον Γουίλσον το πράσινο φως.

Η επιχειρηματολογία του βασίζεται στην Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, η οποία αφορά την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Βάση αυτής, ο Γουίλσον υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να δημοσιεύσει τα σχέδια των 3D όπλων και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε παρακάμψει όλα τα νομικά εμπόδια και να κηρύξει την έναρξη του οράματός του: της Εποχής των Downloadable Οπλων.


Στις 31 Ιουλίου, ωστόσο, ένας Ομοσπονδιακός δικαστής από την πολιτεία του Σιάτλ τον σταμάτησε απότομα – αν και προσωρινά. Ο Ρόμπερτ Λάσνικ έκρινε ότι η ελεύθερη διάθεση των σχεδίων για την εκτύπωση όπλων μπορεί να προκαλέσει «ανεπανόρθωτο κακό» και την μπλόκαρε σε όλη την χώρα.

Ο δικαστής αναγνώρισε ότι «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με την Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος και η επόμενη ακρόαση έχει οριστεί για την Παρασκευή 10 Αυγούστου.

Για τους αμερικανούς αναλυτές, αυτή θα είναι και η πρώτη μάχη ενός ανελέητου νομικού πολέμου.

Η κατοχή και δημιουργία πλαστικών όπλων είναι μεν παράνομη στις ΗΠΑ αλλά η διάθεση των οδηγιών για την κατασκευή τους εμπίπτει στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Όπως όλα δείχνουν, η Εποχή των Downloadable Όπλων είναι θέμα χρόνου για τις ΗΠΑ. Κι αν αρχίσει εκεί, είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: