Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για την Ευρωπόλ



Ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η τρίτη συνεδρίαση της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) για την Ευρωπόλ. Η συνεδρίαση ήταν διήμερη (24 και 25 τρέχοντος), και συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τα εθνικά κοινοβούλια και της μέλη Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Βασικοί ομιλητές ήταν η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπόλ, κα Catherine de Bolle, και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ένωση για την Ασφάλεια, κος Julian King. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ.κ. Νάσος Αθανασίου, Γεώργιος Τσόγκας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Κατά την τοποθέτησή του, την πρώτη μέρα των εργασιών, ο κος Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι, παρά την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για την παράνομη μετανάστευση, 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά και ρώτησε την κα de Bolle ποια επιπλέον μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρωπόλ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης εντός των κέντρων φιλοξενίας.

Ο κος Τσόγκας τοποθετήθηκε στην ενότητα για τη μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος, την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σχολιάζοντας ότι η διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση αποτελεί ζήτημα που απασχολεί τις αρχές όλων των κρατών μελών. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημείωσε ότι τα εγκλήματα αυτά υπάγονται σε βραχυχρόνιες προθεσμίες παραγραφής με αποτέλεσμα να μένουν ατιμώρητα. Κλείνοντας, ζήτησε ουσιαστική συνεργασία των κρατών μελών με την Ευρωπόλ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: