Ονομαστή κώμη από την αρχαιότητα κυρίως για τα Ιαματικά της Νερά, οφείλει το όνομά της στα ιαματικά λουτρά που γίνονταν στις πηγές της (Λουτρά = Λουτράκι) - Μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε ποικιλία και θεραπευτική αξία Ιαματικών Νερών η Ελλάδα
Ιαματικές πηγές ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα Ιαματικά Νερά, πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διάρκεια του αέναου ταξιδιού τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα ιχνοστοιχεία και τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η Ιαματική – θεραπευτική τους δράση.Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών, ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια. Το νερό άλλωστε, χρησιμοποιήθηκε δια μέσου των αιώνων σαν μέσο υγιεινής και θεραπείας, διότι φαίνεται πως η Λουτροθεραπεία είναι η πρώτη μορφή θεραπείας που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος.
Ο Ηρόδοτος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε τη θεραπευτική επίδραση των Ιαματικών Νερών στον άνθρωπο, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο, κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε τις ασθένειες στις οποίες είχαν ευεργετική δράση.
Στην Ελλάδα, η φύση υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρη στον τομέα των Ιαματικών Πηγών, αφού είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε ποικιλία και θεραπευτική αξία Ιαματικών Νερών, κυρίως λόγω της πολύπλοκης γεωλογικής εξέλιξης του Ελλαδικού χώρου δια μέσου των αιώνων. Ιστορικά δοκίμια, κτίσματα, έργα τέχνης, γραπτές αναφορές, φθάνουν δια μέσου των αιώνων στις μέρες μας και αποτελούν ζωντανή μαρτυρία ενός πολιτισμού με φιλοσοφία και αρχές για τη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας, η οποία είναι συνυφασμένη με τις αντιλήψεις που επικρατούσαν για την οργάνωση των κοινωνιών και ειδικότερα για τον άνθρωπο.
Οι Λουτρότοποι της Ελλάδας και το Θερμαλιστικό περιβάλλον των Ιαματικών Πηγών, στάθηκαν στους αιώνες χώρος συνάντησης, επικοινωνίας, θεραπείας, αναψυχής, ψυχαγωγίας, ευεξίας και χαλάρωσης. Φιλοξένησαν γενιές ανθρώπων που φρόντισαν την προσωπική τους υγεία και που με ευχαρίστηση υιοθέτησαν υγιεινές συνήθειες και στάσεις ζωής.
Η πανάρχαια αυτή δραστηριότητα φροντίδας και υγείας για τον άνθρωπο, βρίσκει σήμερα την σύγχρονη έκφρασή της στο Λουτράκι, μέσα από μια παράδοση αιώνων.
Η πόλη του Λουτρακίου, απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Διώρυγα του Ισθμού και μόλις 80 χιλιόμετρα (50 – 55 λεπτά) από την Αθήνα. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη και από την πόλη της Πάτρας, που αποτελεί την πύλη εισόδου της νότιας Ελλάδας και της Δ. Ευρώπης.
Ονομαστή κώμη από την αρχαιότητα κυρίως για τα Ιαματικά της Νερά, οφείλει το όνομά της στα ιαματικά λουτρά που γίνονταν στις πηγές της (Λουτρά = Λουτράκι). Η αρχαία πόλη των «Θερμών», το σημερινό Λουτράκι, συνδέεται μυθολογικά με τη θεά «Θερμία» Αρτέμιδα, προστάτιδα των θερμών ιαματικών πηγών και από την αρχαιότητα θεωρείτο η αγαπημένη πόλη των θεών.
Οι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες των νερών του Λουτρακίου, προσφέρουν από τα βάθη των αιώνων πρόληψη και θεραπεία, σε πλήθος παθολογικών, μυοσκελετικών, δερματικών και άλλων παθήσεων, αλλά ταυτόχρονα χαρίζουν ευεξία, χαλάρωση, αναζωογόνηση, αντιγήρανση και απόλυτη αναγέννηση σώματος και πνεύματος. Ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη, είχε διαπιστωθεί ότι η υδροθεραπεία σε ζεστό νερό (30 – 31ο C), προάγει τη μυϊκή χαλάρωση, μειώνοντας την ευαισθησία στον πόνο, ενώ οι ιδιότητες του ιαματικού νερού σε συνδυασμό με την θερμοκρασία, κατεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ζωογόνο Ιαματικό Νερό Λουτρακίου, έχει συνδέσει το όνομά του από τα πανάρχαια χρόνια, με τη θεραπεία πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και του Ρωμαίου στρατιωτικού και πολιτικού Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα. Η πρώτη αναφορά για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, γίνεται ήδη από τον ιστορικό Ξενοφώντα, ο οποίος στο έργο του «Ελληνικά IV» αναφέρει, ότι οι Σπαρτιάτες στρατιώτες μετά τις μάχες, για να ξεκουραστούν και να αναζωογονηθούν, κατέφευγαν στη ζωογόνο δύναμη των Ιαματικών Νερών της αρχαίας κώμης των Θερμών. Η χρήση του Ιαματικού νερού Λουτρακίου συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και εν συνεχεία το Λουτράκι, με σημείο αναφοράς τα ιαματικά του λουτρά, αναγνωρίστηκε ως μητροπολιτικό κέντρο της τουριστικής Ελλάδας και ως πρώτος θεραπευτικός σταθμός.
Από τα βάθη των αιώνων το ιαματικό νερό του Λουτρακίου, έχει καθιερωθεί σαν σύμβολο φυσικής υγιεινής ζωής, ευεξίας και αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος. Για το λόγο αυτό, το μοναδικό αυτό δώρο της φύσης έχει χαρακτηρισθεί ως «Το Νερό της Ζωής».
Το Λουτράκι αποτελεί την κοιτίδα του Ελληνικού Θερμαλισμού. Χαρακτηρίζεται ως η αρχαιότερη λουτρόπολη της Ελλάδος, διότι ενώ από το 1914 ξεκίνησε να λειτουργεί ως οργανωμένος χώρος Θερμαλισμού, η Ελληνική πολιτεία βρισκόταν ακόμα στο στάδιο των προπαρασκευαστικών εργασιών του Ελληνικού τουρισμού.
Η σύγχρονη ιστορία του Λουτρακίου και του Ιαματικού Τουρισμού αρχίζει το 1847, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αναλύσεις των μεταλλικών υδάτων από τον καθηγητή Τζιοβάνι Μπατίστα Δελβινιώτη. Το 1855 δημιουργούνται οι πρώτες ξύλινες λουτρικές εγκαταστάσεις με 10 λουτήρες, ενώ το 1874 αυτές αντικαταστάθηκαν από λιθόκτιστες. Το 1934 χτίστηκε το απαράμιλλης αρχιτεκτονικής κλασικό κτίριο των Λουτρών Πολυτελείας, το οποίο επισκεπτόταν για θεραπευτικούς σκοπούς ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλος. Το κλασικό αυτό κτίριο ανακαινίσθηκε το 2009 - 2010 και συνδέθηκε αρμονικά με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου υδροθεραπευτηρίου. Η πηγή του Δήμου, έχει ανακηρυχθεί ως Ιαματική με το Ν.2188/20,Β.Δ.14/28/3/1923 και κατατάχθηκε στην κατηγορία των Ιαματικών Πηγών Τουριστικής Σημασίας με το Β.Δ.190/6-3-1962.
Τα ιαματικά ύδατα χαρακτηρίζονται υπόθερμα, χλωρονατριούχα, μεταλλικά, ασθενώς αλκαλικά, θερμοκρασίας από 29,5ο C έως 31,4ο C και ραδιενεργά 31 μονάδες Mache.
Η Λουτροθεραπεία στις πηγές αυτές, που αναβλύζουν από μεγάλο βάθος εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία για αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, για την αποκατάσταση της κινητικότητας μετά από ορθοπεδικά χειρουργεία, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, δισκοπάθεια και βοηθά ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων
ΘΕΜΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου