Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018

ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ!

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων, για ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με την εγκατάσταση μεταναστών-προσφύγων στους Αγίους Θεοδώρους, πραγματοποιήθηκε, χωρίς εκπλήξεις, την περασμένη Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκτακτη αυτή συνεδρίαση προήλθε κατόπιν επιστολής που υπέγραψαν εκατοντάδες κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων και με την οποία ζητούσαν αφενός την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου στην πόλη προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την άφιξη των προσφύγων σε ξενοδοχειακή της μονάδα, αφετέρου να εκθέσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στους πρόσφυγες.
Με τη συγκεκριμένη επιστολή, προσεκτικά διατυπωμένη και έχοντας ανθρώπινη διάσταση αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τόνιζαν σε όλους ότι <<οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων ήταν, είναι και θα είναι αληθινοί αλληλέγγυοι σε όσους έχουν την ανάγκη τους, αδιαφορώντας όπως έχουν αποδείξει και στο παρελθόν για το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα ή τη θρησκεία όποιου έχει ανάγκη>>, ενώ διατύπωναν εύλογα ερωτήματα με κορυφαία αυτά που αφορούσαν την ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.
Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων, με την επιστολή τους, ζητούσαν το αυτονόητο δικαίωμά τους. Αυτό που όφειλε να είχε ήδη κάνει το Ελληνικό Κράτος. Την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή τους για τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρμόδιοι, ώστε να μην κλυδωνίζεται το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και για τις κατάλληλες υποδομές που θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί για τη φιλοξενία των προσφύγων. Να πληροφορηθούν τα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί, εκ των προτέρων, όπως ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος των Αγίων Θεοδώρων, με προσωπικό και μέσα, και ουσιαστική μέριμνα για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

Σύμφωνα, με τα όσα έχει υποστηρίξει μέχρι τώρα ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης, τόσο ο ίδιος όσο και η Αστυνομία δεν γνώριζαν από επίσημα χείλη τη ξαφνική εγκατάσταση των προσφύγων.
Επιπλέον ο κ. Γκιώνης ζήτησε προτάσεις, από τους δημότες, στην έκτακτη συνεδρίαση, αν και θα έπρεπε να καταθέσει και ο ίδιος ένα πλαίσιο προτάσεων-ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης προς τους αρμόδιους.
Την ημέρα της συζήτησης στους Αγίους θεοδώρους, οι Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ήταν απόντες, ενώ παρών ήταν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρίστος Δήμας.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία τους και ο τρόπος που προτίθενται να διαχειριστούν το μέγιστο ζήτημα της ασφάλειας, που έχει προκύψει και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους των Αγίων θεοδώρων. Ειδικότερα, γνωστοποίησαν ότι έχει ήδη δρομολογηθεί συνάντηση με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη.
Εδώ, αρχίζει ο παραλογισμός του ελληνικού κράτους και των εκπροσώπων του.
Πρώτα οι πρόσφυγες εγκαθίστανται και μετέπειτα θα μεριμνήσει ο αρμόδιος κρατικός μηχανισμός για να εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες των Αγίων Θεοδώρων.
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ευαίσθητη για τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά πρέπει να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και για τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργεί και να συντηρεί σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες.
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοεί ότι, καίτοι οι Έλληνες είναι φιλόξενοι και ευαίσθητοι στον ανθρώπινο πόνο, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ζητήσουν από τους κυβερνώντες την ενημέρωσή τους και την ασφάλειά τους, που θεωρείται ύψιστο κοινωνικό αγαθό.
Αντί να έχουν αποφασιστεί και ληφθεί, από πριν, τα μέτρα, για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και την τήρηση της έννομης τάξης, οι βουλευτές αναλαμβάνουν κάποιες πρωτοβουλίες εκ των υστέρων και μάλιστα κατόπιν επιστολής πολιτών.
Να θυμηθούμε, από κοινού, ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων είχε προκαλέσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 13η Ιανουαρίου 2017, αγωνιώντας τότε για το ενδεχόμενο της φιλοξενίας προσφύγων. Μετά από δύο περίπου χρόνια η αγωνία και οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν, ενώ παράλληλα η Δημοτική Αρχή και η Αστυνομία δεν είχαν ενημερωθεί για την εγκατάστασή τους.
Περιττή η κρατική προστασία για τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες που διαμένουν στους Αγίους Θεοδώρους;
Συμπέρασμα: Για μία ακόμη φορά, ενέργειες, εκ των υστέρων, στη Χώρα μας! Χωρίς προγραμματισμό και ενημέρωση. Πρόχειρες λύσεις, χωρίς σεβασμό στον Έλληνα πολίτη και πλήρης αδιαφορία για τις ανησυχίες και τις αγωνίες του.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η επιτροπή, που συγκροτήθηκε, αποτελούμενη από δημότες και μέλη της Δημοτικής Αρχής, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, προς όφελος της δημοτικής κοινότητας των Αγίων Θεοδώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: