Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (Νοέμβριος 1918), τον Ιανουάριο του 1919 οι Σύμμαχοι, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, την αλλαγή των συνόρων της.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιουργήθηκε μια ‘Επιτροπή Εθνικής Προστασίας Κοσσυφοπεδίου’ με πρόεδρο τον Χότζα Κάντρι από την Πρίστινα προκειμένου να δείξει τις βουλγαρικές θηριωδίες στο Κοσσυφοπέδιο, Σερβία- Μαυροβούνιο που έγιναν κατά των Αλβανών από τους μοναρχικούς Βουλγάρους, από το 1912 έως το 1918.
Την εποχή εκείνη τα Σκόπια ήταν πόλη της περιφέρειας (παλιό βιλαέτι) του Κοσσυφοπεδίου που ανήκε ιστορικά στη Δαρδανία, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η επιτροπή, λοιπόν, συνέταξε και έστειλε στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού σοβαρές και αμερόληπτες στατιστικές του πληθυσμού στο βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου, στις οποίες υπήρχαν στοιχεία για τον αριθμό των πόλεων και των χωριών, την εθνικότητα των κατοίκων κλπ.
Η στατιστική αυτή έγινε σύμφωνα με τις προηγούμενες απογραφές που έδειχναν τη μείωση του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ιδίως των (μουσουλμάνων) Αλβανών που μετανάστευσαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, και αναδεικνύεται μια σημαντική αύξηση του σερβικού στοιχείου λόγω της κατοχής και του εποικισμού του Κοσσυφοπεδίου (σημείωση: είναι άποψη του Αλβανού συντάκτη).
Στις δημογραφικές αυτές απογραφές που εστάλησαν στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Παρίσι το 1919, μεταξύ των 18 εδαφικών και διοικητικών ενοτήτων, συμπεριελήφθη ο συνολικός αριθμός των Σκοπίων και της γύρω περιοχής ανά εθνικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα Σκόπια και η περιφέρειά τους, αριθμούσαν
184.825 κατοίκους, εκ των οποίων:
150.290 κάτοικοι ή 81,31 τοις εκατό ήταν Αλβανοί,
28 244 κάτοικοι ή 15,28 τοις εκατό ήταν Βούλγαροι,
3363 κάτοικοι ή 1,81 τοις εκατό ήταν Τούρκοι,
1.400 κάτοικοι ή 0,75 εκατό ήταν Βόσνιοι,
650 κάτοικοι ή 0,35 τοις εκατό ήταν Έλληνες,
567 κάτοικοι ή 0,30 ήταν Εβραίοι,
255 κάτοικοι ή 0,13 τοις εκατό Σέρβοι
56 κάτοικοι ή 0,03 τοις εκατό του πληθυσμού ήταν Βλάχοι.
Έτσι στις δημογραφικές και στατιστικές έρευνες της Επιτροπής Εθνικής Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου υπήρχε ένας πολυεθνικός πληθυσμός σε αυτήν την πόλη (Σκόπια) του Κοσσυφοπεδίου και των γύρω περιοχών, όπου κυριαρχούσε ο αλβανικός πληθυσμός, γράφει ο Αλβανός συντάκτης στην αλβανική ‘Koha’ των Σκοπίων.
Το χαρακτηριστικό, βέβαια, είναι ότι στα Σκόπια δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη οι Σλαβομακεδόνες του Ιωσήφ Τίτο… για αυτό και το αλβανικό κείμενο έχει στον τίτλο του Zero= μηδέν- makedonas= Σλαβομακεδόνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου