Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Θεατρική Παράσταση:"Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν", με την Χριστίνα Αλεξανιάν



Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου τη θεατρική παράσταση "Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν", μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της συγγραφέα. Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Όπως τα έζησε η ίδια. Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της...
1915. Γενοκτονία των Αρμενίων. Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές. Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη... Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά. Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ.

__________________________
"Ευχαριστώ την Νέλλη Χανικιάν – κόρη της Ανζέλ Κουρτιάν (κάτοικο Αγίων Θεοδώρων) – για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Τον Ανδρέα Κατσιγιάννη για την πολύτιμη βοήθειά του στην ηχογράφηση των τραγουδιών, τον Στέφανο Δαμάτο που «δανείζει» τη φωνή του στην παράσταση, τον Edgar Egian για τη διδασκαλία του χορού και τον Δημήτρη Μαλισσόβα για την επιλογή των video."
Χριστίνα Αλεξανιάν

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Χριστίνα Αλεξανιάν
Σκηνικά – Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη
Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης συμμετέχουν:
Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου, Πολίτικο λαούτο – Μπαγλαμάς: Κώστας Γεδίκης
Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Καρασαββίδης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλογερής, Trailer: Κώστας Κουφιόπουλος,
Γραφίστας: Γεράσιμος Αμπάτης
Μοδίστρα: Πέννυ Τσομπανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: