Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Πώς να αποφύγετε την παρακολούθηση στο Internet...

Μπορεί να θέλουν να μας παρακολουθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν.

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη νέα πολιτική που ανακοίνωσε πρόσφατα το Facebook και αφορά την παρακολούθηση, όχι μόνον όσον έχουν λογαριασμό σε αυτό, αλλά και όσων δεν έχουν. Ο λόγος, όπως εξηγήσαμε έχει να κάνει με την καλύτερη στόχευση των διαφημίσεων που θα μας προβάλλονται, μετά από ανάλυση που θα γίνεται στις κινήσεις μας στο Web, όπως σελίδες που επισκεπτόμαστε, αναζητήσεις που κάνουμε, συζητήσεις που συμμετέχουμε κλπ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αναλύονται οι προτιμήσεις και τα γούστα μας και οι διαφημιστικές εταιρίες θα μπορούν να μας σερβίρουν διαφημίσεις στις οποίες είναι πιθανότερο να ανταποκριθούμε κάνοντας «κλικ» και οδηγούμενοι στις
σελίδες των διαφημιζόμενων προϊόντων και ίσως ακόμη και αγοράζοντάς τα.
Όσο εφιαλτικά Οργουελιανό κι αν ακούγεται αυτό, δεν είναι τόσο ανατριχιαστικό όσο φαίνεται, δεδομένου ότι οι δωρεάν υπηρεσίες που απολαμβάνουμε από τόσες διαφορετικές εταιρίες (Google, Facebook Twitter κλπ), κάπως πρέπει να πληρωθούν. Και έτσι, λογικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο έχουμε μια «δίκαιη» ανταλλαγή. Δωρεάν υπηρεσίες για τα προσωπικά μας δεδομένα.
Από την άλλη μεριά, αν κάποιος δεν θέλει να παρακολουθείται, δεν φτάνει απλά να μην είναι στο Facebook, αλλά μάλλον θα πρέπει να μην έχει Internet, κινητό τηλεόραση (ψηφιακή) και τελικά να πάει να ζήσει σε μια σπηλιά σε κάποιο βουνό. Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμαστε εδώ και χρόνια από πολύ περισσότερες υπηρεσίες από όσες θα θέλαμε να παραδεχτούμε.

Τέλος πάντων, αυτό όμως και πάλι δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε μοιρολατρικά το δεδομένο αυτό και να μην κάνουμε κάτι. Και το βέβαιο είναι ότι και μπορούμε και δεν είναι δύσκολο και αυτή η ίδια τεχνολογία που δίνει σε άλλους τη δυνατότητα να μας παρακολουθούν, δίνει και σε μας τη δυνατότητα να καλυφθούμε από αδιάκριτα βλέμματα.
Θα σας δείξουμε εδώ τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τρόπους για να το κάνετε.
Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο
Τρόπος 1ος: Tor bowser.........

Ο browser της Tor είναι από παλιά η λύση για όλους όσους ήθελαν να σερφάρουν ανώνυμα στο Web και κανείς μα κανείς (πραγματικά) να μην μπορεί να τους παρακολουθήσει. Χρησιμοποιεί ένα δίκτυο από κόμβους που είναι ανώνυμοι και δρομολογεί το σήμα μας μέσω αυτών καλύπτοντάς το και κρυπτογραφώντας το ταυτόχρονα, ώστε να είναι αδύνατον σε κάποιον να δει τη φυσική μας διεύθυνση, τις σελίδες που επισκεφθήκαμε, και γενικότερα την συνολική κίνησή μας στο Internet. Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθούμε σελίδες που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν μας επιτρέπεται να επισκεφθούμε, όπως όταν, π.χ., δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα μας. Στην ουσία ο Tor μας παρέχει ένα πλήρες δίκτυο VPN (Virtual Private Network).
Είναι βέβαια διαθέσιμος για Mac OS X, Windows, Linux και μπορεί να τρέξει ακόμη κι από ένα USB drive αν δεν θέλετε να τον τρέξετε από το μηχάνημά σας, αλλά από κάποιο άλλο για περισσότερη ακόμη ασφάλεια.
Μπορείτε να κατεβάσετε τον Tor από την ιστοσελίδα του
Τρόπος 2ος: Opera browser

Ο Opera είναι ένας πολύ καλός, γρήγορος και ισχυρός browser και υποθέτω ότι - κατά πάσα πιθανότητα - τον έχετε ακουστά. Αυτό που ίσως δεν έχετε ακούσει, εκτός κι αν ασχολείστε με τον χώρο, είναι η μεγάλη ανακοίνωση που είχε κάνει ο Opera πριν λίγο καιρό όπου έλεγε ότι, στην τελευταία του έκδοση, θα ενσωμάτωνε μια πλήρη υπηρεσία VPN στον ίδιο τον browser.
Όπως καταλαβαίνετε, ο Opera θα γινόταν ίδιος με τον Tor στο θέμα της λειτουργικότητας και όσον αφορά την ανώνυμη πλοήγηση των χρηστών του στο Internet. Τέρμα λοιπόν η παρακολούθηση για τους ήδη χρήστες του Opera (που δεν είναι καθόλου λίγοι) και χαράς ευαγγέλια για όσους τον χρησιμοποιούν. Όσοι πιστοί προσέλθετε.
Ο Opera είναι επίσης συμβατός με Mac OS X, Windows, Linux και θα τον κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του
Τρόπος 3ος: Google Chrome browser

Όταν ξέρεις ότι η Google είναι μία από τις κύριες εταιρίες που μας παρακολουθούν και η πρώτη που χρησιμοποίησε το σύστημα δωρεάν υπηρεσίες έναντι διαφημίσεων, και ανακαλύπτει ότι ο ίδιος της ο browser, Chrome, έχει δυνατότητες VPN και άρα μη-παρακολούθησης των χρηστών του, τότε, το λιγότερο, μένεις άναυδος. Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο.
Η αλήθεια είναι ότι οι δυνατότητες δεν είναι ενσωματωμένες απευθείας στον Chrome, αλλά προστίθενται μέσω ενός plug-in που παρέχει τρίτος κατασκευαστής. Το αστείο όμως είναι δεν χρειάζεται να ψάξεις σε κάποια πονηρή και κακόφημη «γειτονιά» του Internet για να το κατεβάσεις, ούτε χρειάζεται να είσαι χάκερ για να το εγκαταστήσεις. Το plug-in βρίσκεται στο ίδιο το Chrome Web Store και εγκαθίσταται αυτόματα μόλις το επιλέξουμε. Άβυσσος η ψυχή της Google.
Μόλις εγκατασταθεί, έχετε αυτόματα πλήρεις VPN υπηρεσίες στον Chrome και άνευ παρακολούθησης σερφάρισμα. Όσοι λοιπόν χρησιμοποιείτε τον Chrome - μάλλον οι περισσότεροι - δεν χρειάζεται καν να αλλάξετε browser για περισσότερη ασφάλεια του ιδιωτικού σας απορρήτου.
Κατεβάστε το plug-in με το να επισκεφθείτε αυτή τη διεύθυνση μέσα απόν τον Chrome. Περιττό να πούμε ότι είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις του Chrome ασχέτως λειτουργικού συστήματος.
Αυτά λοιπόν με την άνευ παρακολούθησης περιήγησή μας στο Internet και καλό σερφάρισμα.
ired.greleftheroiellines
By  

Δεν υπάρχουν σχόλια: