Σάββατο 6 Απριλίου 2019

10 «θανάσιμες ουσίες» που φέρνουμε καθημερινά σπίτι μας και «εναλλακτικοί» τρόποι αντικατάστασής τους



dangerous home products 054



Πώς να αντικαταστήσετε τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα του σπιτιού σας με φυσικά και υγιεινά:
Βλέπετε τις ειδήσεις κάθε βράδυ και μαυρίζει η ψυχή σας. Κλείνετε την τηλεόραση σας ενοχλημένοι και αναρωτιέστε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα. Είστε έτοιμοι να δράσετε;





Αλλάξτε τον κόσμο αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλάξτε επικίνδυνες συνήθειες και προϊόντα ξεκινώντας από το ίδιο σας το σπίτι. Πριν από την οικονομική κρίση ο υπερκαταναλωτισμός μας έκανε να αγοράζουμε ένα σωρό άχρηστα, αλλά κι επικίνδυνα προϊόντα. Πλέον, καθώς η αγοραστική μας ικανότητα έπεσε, είναι σκόπιμο να αγοράζουμε αυτά που μας είναι απαραίτητα και όχι προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία μας… (γιατί …Ο μεγαλύτερος εχθρός των μικροβίων είσαι εσύ ο ίδιος.



Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ



«Σπίτι χωρίς Χλωρίνη δεν γίνεται» Η συνήθεια είναι πιο δυνατή απ’ όλα! Δεν πάει η χλωρίνη να είναι η πιο επικίνδυνη ουσία που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται προς ελεύθερη χρήση, στην Ελλάδα μπορείς να την αγοράσεις όπου θέλεις και όσες ποσότητες θέλεις.



…και παρόλο που οι περισσότερες νοικοκυρές έχουν πολλές θεωρητικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, όπως και γενικώς στο θέμα του πόσο βλάπτουν τα απορρυπαντικά, παρά την οικονομική κρίση η κάθε μία έχει δεκάδες μπουκάλια και μπουκαλάκια διαφορετικών απορρυπαντικών, όλων των ειδών, για όλες τις χρήσεις. Ένα για το μπάνιο, άλλο για τα πλακάκια, τρίτο για WC, άλλο ένα ειδικό για μαρμάρινα πατώματα, άλλο ένα για ξύλινα πατώματα, ένα ειδικό για τζάμια και άλλο ένα για μεταλλικές επιφάνειες.

…κι αν πάμε στην κουζίνα, έχει άλλα τόσα διαφορετικά για πλυντήριο πιάτων και ρούχων, άλλα για πλύση στο χέρι, άλλα για καθαρισμό κουζίνας κλπ. Το ερώτημα είναι: μήπως ξέρουν όλες αυτές οι γυναίκες κατά πόσο οι συνδυασμοί όλων αυτών των χημικών είναι επικίνδυνοι για την υγεία τους και των παιδιών τους; Και η αλήθεια είναι ότι πολλά χημικά απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, σταδιακά εισχωρούν μέσα στο δέρμα μας ή τα εισπνέουμε. Και σχεδόν όλα είναι καρκινογόνα και ιδιαίτερα βλαβερά για το αναπνευστικό σύστημα στο οποίο είναι συνήθως ευαίσθητα τα παιδιά μας.



Υπάρχουν τόσες ποσότητες καρκινογόνων χημικών ουσιών που μπαίνουν καθημερινά ύπουλα στον οργανισμό μας και μάλιστα στο όνομα της υγείας και της καθαριότητας! Εκτός από τα απορρυπαντικά υπάρχουν και άλλα πολλά τοξικά υλικά και υφάσματα που είναι παντού γύρω μας. Μας απειλούν καθημερινά διάφορα σύνθετα υφάσματα που φοράμε πάνω μας, πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, μπιμπερό, μπογιές και τοίχοι που προκαλούν αλλεργίες, αλλά και προβλήματα στειρότητας μέχρι και καρκίνο. Και κανείς δεν ξέρει ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του μεγαλύτερου πειράματος που έχει γίνει ποτέ στην ανθρωπότητα και εφαρμόζεται –άθελα ή όχι;– εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.katharizv



Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ «ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»



Σύμφωνα με το ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστήμων) «Δημόκριτος», οι κίνδυνοι πίσω από τα προϊόντα της καθημερινής χρήσης είναι οι εξής: τα εντομοκτόνα, κόλλες, διαλυτικά και βερνίκια, περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν, με πολύ επαφή και χρήση, ακόμη και καρκίνο. Καθαριστικά, απορρυπαντικά και αποσμητικά χώρου περιέχουν κάποιες επικίνδυνες ενώσεις, όπως οι φαινόλες που βλάπτουν αυτό αναπαραγωγικό σύστημα και των δύο φύλων –Για αυτό το λόγο, άραγε, η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα έχει φτάσει τόσο ψηλά; Η χλωρίνη και τα άλλα καθαριστικά προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και με πολύχρονη χρήση και πολλά άλλα. Αρωματικά τουαλέτας και σκοροκτόνα προκαλούν βλάβες στο συκώτι. Οι ρύποι που προκύπτουν από το κάπνισμα, μαγείρεμα και θέρμανση (οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα) μπορεί να προξενήσουν αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονικό οίδημα, ακόμη και καρκίνο!



Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, για να βοηθήσουμε τον εαυτό σας και το περιβάλλον μας; Να προτιμάτε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες. Τέτοια προϊόντα υπάρχουν όλο και περισσότερα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.



Μπορούμε επίσης να αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα. Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους, αντί των φωσφορικών. Να προτιμήσουμε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις. Να αποφύγουμε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου (άρα και τη χλωρίνη). Να αποφύγουμε προϊόντα με «αντιβακτηριακή» δράση.



Δεν είναι επακριβώς γνωστό ποιες επιπτώσεις έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η χρόνια έκθεση σ’ αυτό το κοκτέιλ διαφορετικών χημικών, αλλά το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό και απαλλαγμένο από τα βακτήρια και μικρόβια –φύσει αδύνατον!– τόσο αυξάνεται ο αριθμός των χημικών από τα οποία κινδυνεύουμε. Ακολουθεί ένας εναλλακτικός-αντικαταναλωτικός κατάλογος προϊόντων για το κάθε νοικοκυριό, που δεν βασίζεται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.



Επικίνδυνα πράγματα που όλοι έχουμε σπίτι μας!



1. Ναφθαλίνη



Δεν σκοτώνει μόνο το σκόρο αλλά και εμάς τους ίδιους! Τα αέρια από τη ναφθαλίνη που εξατμίζεται σιγά σιγά στα ρούχα είναι καρκινογόνα, ενώ εμποτίζουν ρούχα και ντουλάπες. Καλό θα ήταν να πλένουμε τα ρούχα πριν τα φορέσουμε και να αερίζουμε καλά τις ντουλάπες πριν ασχοληθούμε με τα χειμωνιάτικα. Το καλύτερο, βέβαια, είναι να πετάξουμε τις ναφθαλίνες και να τις αντικαταστήσουμε με κέδρο ή λεβάντα σε σακουλάκια.



2. Φυτοφάρμακα



Το 90% των νοικοκυριών χρησιμοποιούν στο σπίτι κάποιο φυτοφάρμακο, είτε πρόκειται για εντομοκτόνo, μυκητοκτόνo, απολυμαντικό ή άλλο είδος. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία της έκθεσης των ανθρώπων στα φυτοφάρμακα συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους, φροντίστε να αερίζετε καλά μετά την εφαρμογή και να κρατάτε τα σκευάσματα μακριά από μικρά παιδιά.



3. Έπιπλα με πρεσαρισμένο ξύλο



Αν μπερδευτήκατε λίγο με τον τίτλο, δεν αναφέρομαι στα έπιπλα αυτά καθεαυτά αλλά στην κόλλα που βρίσκεται μέσα στο ξύλο από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Πιο συγκεριμένα, το πρεσαρισμένο ξύλο περιέχει στο εσωτερικό του μοριοσανίδες, ινοσανίδες και μονωτικά υλικά, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κόλλα. Η κόλλα αυτή, λοιπόν, που κρατά όλα τα είδη του ξύλου στη θέση τους, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήμα στους ανθρώπους, καθώς θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών φορμαλδεΰδης σε εσωτερικούς χώρους!



4. Χημικά στις μοκέτες



Μεταξύ κόλλας και χρωστικών ουσιών που υπάρχουν στις μοκέτες… συμβαίνουν τα χειρότερα για την υγεία μας! ‘Η καλύτερα, αυτή η μυρωδιά από την καινούργια μοκέτα είναι που κάνει όλη τη… δουλειά, καθώς μεταφέρει στον εσωτερικό χώρο επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (ΠΟΕ) είναι χημικές οργανικές ενώσεις οι οποίες έχουν αρκετά υψηλή πίεση ατμών υπό φυσιολογικές συνθήκες ώστε να εξατμίζονται σε μεγάλο ποσοστό και να περνούν στην ατμόσφαιρα. Η πιό κοινή ΠΟΕ, είναι το μεθάνιο! Ξετυλίξτε τη μοκέτα εκτός σπιτιού και αφήστε τη μερικές μέρες να αεριστεί καλά. Για να ελαχιστοποιήσετε τις επικίνδυνες εκπομπές των χημικών, αερίζετε καλά όλα τα δωμάτια με καινούργιες μοκέτες.



5. Εκτυπωτές Laser



Οι laser εκτυπωτές εκπέμπουν στον αέρα μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία «κατακάθονται» στην καρδιά και τους πνεύμονες. Αν και δοκιμές μέχρι τώρα κορυφαίων εταιρειών με εκτυπωτές έχουν δείξει ότι οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από λίγα λεπτά, το βλαβερό ή όχι αποτέλεσμα εξαρτάται από το χρόνο έκθεσης. Για το λόγο αυτό, καλού-κακού, μην κάθεστε δίπλα σε έναν εκτυπωτή laser (όσοι εργάζονται σε γραφεία!) και για το σπίτι προτιμήστε έναν οικιακό εκτυπωτή inkjet.



6. Χρώματα σε παλιούς τοίχους



Ειδικά σε παλιά σπίτια, χτισμένα πριν από το 1978, το χρώμα των τοίχων μπορεί να περιέχει μόλυβδο. Το άθικτο χρώμα σε μια επιφάνεια ενός παλιού σπιτιού δεν θα σας σκοτώσει! Μόνο όταν αρχίζει να ξεφλουδίζει, απελευθερώνει τα επιβλαβή σωματίδια μολύβδου, που καλό θα ήταν να μην τα εισπνεύσετε. Μην προσπαθήσετε ποτέ να αφαιρέσετε τέτοιου είδους χρώματα με τρίψιμο ή ξύσιμο και αφήστε έναν επαγγελματία να το κάνει. Τα σύγχρονα χρώματα δεν περιέχουν μόλυβδο, αρκεί να είναι επώνυμα.Akindini-Kathariotita-



7. Αρωματικά χώρου



Αν θέλετε να φρεσκάρετε τον αέρα του σπιτιού σας καλό θα ήταν να ανοίγετε συχνότερα το παράθυρο, αφού προηγουμένως τοποθετήσετε στο μπαλκόνι μερικούς βασιλικούς (που είναι και φυσικά αντικουνουπικά!) και αποφύγετε διά ροπάλου τα τεχνητά αρωματικά. Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ απέδειξε ότι όταν αυτά χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή σε μικρούς και όχι καλά αεριζόμενους χώρους, απελευθερώνουν διάφορους ρύπους και μάλιστα σε τοξικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στις δύο βασικές χημικές ουσίες που περιέχουν: αιθυλένιο με βάση τους αιθέρες γλυκόλης και τερπένια. Το πρώτο είναι τοξικό από μόνο του, ενώ τα μη τοξικά τερπένια μπορεί να αντιδράσουν με το όζον στον αέρα, σχηματίζοντας έναν δηλητηριώδη συνδυασμό.



8. Πλαστικά μπιμπερό



Στον Καναδά απαγορεύτηκε η πώληση των μπιμπερό που είναι κατασκευασμένα από πολυκαρβονικό πλαστικό, τα οποίο αποτελούν και τον πιο κοινό τύπο που κυκλοφορεί στην αγορά. Κι αυτό επειδή περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη-Α (BPA), η οποία απελευθερώνεται όταν ζεσταθεί το μπιμπερό. Η εν λόγω ουσία έχει δομή πολύ παρόμοια με τα οιστρογόνα και -εάν μπει στον ανθρώπινο οργανισμό- μπορεί να προκαλέσει κάποια ορμονική διαταραχή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 93% των συμμετεχόντων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα BPA στον οργανισμό τους, ενώ στα παιδιά βρέθηκε υψηλότερη συγκέντρωση.



9.Επιβραδυντικά φλόγας



Συνήθως χρησιμοποιούνται σε στρώματα, ταπετσαρίες, στην τηλεόραση, στην επένδυση του Η/Υ και των κυκλωμάτων του. Τα επιβραδυντικά φλόγας έχουν σώσει πολλές ζωές, προλαμβάνοντας κάποια απρόσμενη πυρκαγιά στο σπίτι, ωστόσο, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια πιο σκοτεινή πλευρά σε αυτούς τους χημικούς… υπερήρωες, που ονομάζονται πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες. Οι άνθρωποι μπορούν να τις εισπνεύσουν μέσω του αέρα και της σκόνης και αυτές με τη σειρά τους να εξαπλωθούν τόσο πολύ στο σώμα, με επικίνδυνα για την υγεία αποτελέσματα.



10. Καλλυντικά



Περιέχουν φθαλικές ενώσεις, τους γνωστούς «πλαστικοποιητές», που δεσμεύουν το άρωμα και το χρώμα των καλλυντικών! Ανάλογα με τη ματαιοδοξία σας, θα τις βρείτε στα σπρέι μαλλιών, στα σαμπουάν, στα αρώματα, στα αποσμητικά, στα καλλυντικά, ακόμη και στο κλασικό κίτρινο παπάκι που βάζουμε στο μπάνιο! Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν διαταραχές στις ορμόνες και είναι ιδιατέρως επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιλέγετε, λοιπόν, επώνυμα καλλυντικά και χρησιμοποιήστε τα με φειδώ.



ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ:



-Αποσμητικό ψυγείου: Τοποθετήστε στο ψυγείο ένα ανοιχτό κουτί σόδας μαγειρικής.



-Απόφραξη αποχετεύσεων: Ξεβουλώστε με μία βεντούζα, κατόπιν ρίξτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι ξύδι + 2 λίτρα βραστό νερό και το αφήνετε σκεπασμένο επί ένα λεπτό, …ή εναλλακτικά: ρίξτε αρκετό αλάτι με βραστό νερό και αφήστε το για ένα βράδυ (ή ρίξτε κόκα κόλα με σόδα και αφήστε το όλο το βράδυ)



-Απωθητικό για κατσαρίδες: Τριμμένα φύλλα δάφνης και φλούδες αγγουριού (ή φέτες ανανά με κάποιο γαλακτοκομικό)



-Απωθητικό για κουνούπια: Αρωματικά κεριά κίτρου ή έλαια κίτρου (μελισσόχορτου) ή ξύδι. (ή αλόη ζελέ)



-Απωθητικό για νηματώδεις: Φυτέψτε κατιφέδες



-Απωθητικό για σαλιγκάρια (γυμνοσάλιαγκες): Κρεμμύδια και κατιφέδες



-Απωθητικό για σκώρο: Ξυλάκια κέδρου σε βαμβακερά ξυλάκια



-Αφαίρεση λεκέδων γενικά: σόδα, χυμός λεμονιού ή αλάτι

-Βερνίκι παπουτσιών: Εσωτερικό από φλούδες μπανάνας

-Γενικός καθαρισμός σπιτιού: Μαγειρική σόδα ή ξύδι (και αιθέρια έλαια)

-Γυάλισμα ανοξείδωτων: Ορυκτά έλαια ή ελαιόλαδο



-Γυάλισμα ασημικών: 1 λίτρο ζεστό νερό + μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα + 1 κομμάτι αλουμινόχαρτο + 1 κουταλιά της σούπας αλάτι … ή εναλλακτικά: στάχτη και νερό ή σάλτσα τομάτας! Γυάλισμα επίπλων: 1 κουταλιά σούπας λάδι λεμονιού σε ½ λίτρο ορυκτών ελαίων



-Γυάλισμα ξύλου: 2 μέρη ελαιόλαδο + 1 μέρος λευκό ξύδι … ή εναλλακτικά: αναμείξτε ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού σε 1 φλιτζάνι ξύδι ή ελαιόλαδο



-Γυάλισμα χρωμίου: Τρίψιμο με ξύδι μύλου, γυάλισμα με baby oil.



-Διάβρωση πόλων μπαταρίας αυτοκινήτου: Μαγειρική σόδα και νερό

-Έντομα σε φυτά: Σαπουνόνερο από φυσικό σαπούνι στα φύλλα και μετά ξεβγάλετε

-Καθαρισμός αλάτων: Μουλιάστε σε άσπρο ξύδι

-Καθαρισμός καμένου λίπους: Μαγειρική σόδα



-Καθαρισμός λεκάνης τουαλέτας: Πολτός βόρακα + χυμός λεμονιού …ή εναλλακτικά: ρίξτε οινόπνευμα στη τουαλέτα + απολυμάνετε ρίχνοντας προσεκτικά ένα σπίρτο



-Καθαρισμός λιπών: Βόρακας σε υγρό, καθαρό πανί



-Καθαρισμός μούχλας: Ίσα μέρη ξύδι και αλάτι



-Καθαρισμός μπανιέρας και πλακιδίων: ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι + ζεστό νερό



-Καθαρισμός τζαμιών: 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σε 1 λίτρο νερό



-Καθαρισμός φούρνου: 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι, 2 κουταλάκια του γλυκού βόρακας + ζεστό νερό



-Καθαρισμός χαλιών: Ψέκασμα με σόδα φαγητού ή σιτάλευρο ή βόρακα και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα



-Καθαρισμός χαλκού: Χυμός λεμονιού + αλάτι

-Κρέμα ξυρίσματος: Πινέλο ξυρίσματος + φυσικό σαπούνι

-Απορρυπαντικό πλυντηρίου: Αλκαλικό σαπούνι

-Αποσκλήρυνση νερού: ¼ φλιτζανιού ξύδι



-Αποσμητικό δοχείων απορριμμάτων: Χρησιμοποιημένες λεμονόκουπες

-Αποσμητικό κατοικίδιων ζώων: ξύδι από μηλίτη

-Αποσμητικό χώρου: Σιγοβράστε ξύλο κανέλας και γαρύφαλλα ή τρυπήστε ένα πορτοκάλι με γαρύφαλλα (ή ψεκάστε με αιθέρια έλαια)

-Λεκέδες από μελάνι: Κρύο νερό + 1 κουταλιά σούπας τρυγικό κάλιο + 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού



-Λεκέδες ιδρώτα: Μαγειρική σόδα

-Λεκέδες καφέ σε κούπες: Χοντρό αλάτι

-Λεκέδες καφέ στην καφετιέρα ή στον βραστήρα: Βράστε νερό με Ξύδι

-Λεκέδες κρασιού: Αλάτι ή ούζο



-Λεκέδες λαδιού: Τρίψτε το λεκέ με λευκή κιμωλία πριν πλύνετε το ρούχο

-Λεκέδες σε fiberglass: πολτός μαγειρικής σόδας

-Λεκέδες σε πορσελάνη: Μαγειρική σόδα



-Λεκέδες σκουριάς σε ρούχα: Χυμός λεμονιού + αλάτι + Ήλιος

-Λίπασμα: Φυτόχωμα + Καστανόχωμα + Κομπόστ

-Μαλακτικό πινέλων: Ζεστό ξύδι



-Μύγες: Γλάστρα με βασιλικό (συχνό πότισμα)

-Μυρμήγκια: Καυτερό κόκκινο πιπέρι στην είσοδο της φωλιάς ή μουλιασμένα χαρτάκια ασπαρτάμης.



-Σκουριασμένες βίδες ή παξιμάδια: Αναψυκτικό με ανθρακικό

-Χλωρίνη-λευκαντικό: Βόρακας

-Χρώματα – ελαιοδιαλυτά, σπρέι: αντικαταστήστε με υδατοδιαλυτά χρώματα, όχι σε σπρέι



-Ψύλλοι σε κατοικίδια ζώα: Προσθέστε σταδιακά στη δίαιτα τους μαγιά μπύρας και λίγο ελαιόλαδο

-Οδοντόκρεμα: Σόδα φαγητού και λεμόνι, προαιρετικά και αλάτι

-Καθαρισμός πατωμάτων: Σε κουβά με ζεστό νερό ρίχνετε ½ φλιτζάνι ξύδι και λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.



Απωθητικό παρασίτων: Αναμίξτε ½ φλιτζάνι ξύδι, ½ φλιτζάνι βόρακα και ζεστό νερό



-Κόλλα για κολλάρισμα: Σε φιάλη ψεκασμού αναμίξτε 1 κουταλάκι σιτάλευρο σε ένα ποτήρι νερό

-Μαλακτικό ρούχων: Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζεστό ξύδι ή ¼ φλιτζανιού σόδα φαγητού στο τελευταίο τρίψιμο.



- Απορρυπαντικό πλυντηρίου: Βάζουμε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα, 1 μέρος τριμμένο σαπούνι Μασσαλίας, 10 μέρη κρύο νερό και σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει το σαπούνι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε μέχρι 10 ml αιθέριο έλαιο, ευκάλυπτο ή λεβάντα, βασιλικό ή γιασεμί.



- Απορρυπαντικό για το χέρι: Αναμειγνύουμε 2 μέρη σαπούνι Μασσαλίας ή σαπούνι που έχουμε περάσει από τον τρίφτη με 1 μέρος μαγειρική σόδα, 1 μέρος βόρακα (Τον βρίσκουμε στα φαρμακεία σε μορφή σκόνης, καταπολεμά τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς) και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο που μας αρέσει π.χ ευκάλυπτο, λεβάντα, βασιλικό ή γιασεμί.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: