Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Πανέμορφη ταφή αρχαίας νεαρής Ελληνίδας βρέθηκε στην Γερμανία… Έναν χρόνο την κράταγαν μυστική οι Γερμανοί αρχαιολόγοι…


Πανέμορφη ταφή αρχαίας νεαρής Ελληνίδας
βρέθηκε στην Γερμανία…Έναν χρόνο την κράταγαν μυστική
οι Γερμανοί αρχαιολόγοι…



Οι αρχαιολόγοι λένε ότι μια σαρκοφάγος του 3ου αιώνα, που βρέθηκε στην πόλη Zuelpich, στην σημερινή έκταση της δυτικής Γερμανίας, περιείχε τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας, η οποία θάφτηκε μαζί με φιαλίδια-αρωματοδοχεία, πυξίδα (αγγείο για καλλυντικά, για ψιμυθιασμό / μακιγιάζ) και έναν ασημένιο καθρέφτη χειρός!



Το Landesmuseum στην Βόννη εδήλωσε, την περασμένη Δευτέρα, ότι το τεράστιο πέτρινο φέρετρο περιείχε έναν ασυνήθιστο πλούτο κτερισμάτων για ομορφιά, κοσμήματα, καρφίτσες και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι, με λαβή με την μορφή του αρχαίου Έλληνα ήρωος και ημιθέου, Ηρακλέους!
Η σαρκοφάγος ήταν 4,5 τόνων και ανακαλύφθηκε κατά μήκος της αρχαίας οδού, που συνέδεε τους οικισμούς Trevorum και Colonia Claudia Ara Agrippinensium, τότε της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας - τώρα πόλεις Τρίερ / Trier και Κολωνία (= αποικία) της Γερμανίας.
Οι αρχαιολόγοι κράτησαν την ανακάλυψή τους το περασμένο έτος μυστική, μέχρι να διερευνηθούν περαιτέρω και άλλοι τάφοι στην περιοχή…
Τα ταφικά κτερίσματα εκτέθηκαν στο Meckenheim της Γερμανίας, την περασμένη Δευτέρα (30 Ιουλίου 2018), κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου γι' αυτήν την ταφή.

ΠΗΓΗPhys-org, 30.7.2018.
Φωτ.: Oliver Berg/dpa via AP.


Εάν η γυναίκα αυτή δεν ήταν Ελληνίδα, ή ελληνικής καταγωγής, δεν θα είχε και δεν θα τολμούσαν οι συγγενείς της να την θάψουν με αντικείμενα που να παραπέμπουν σε Έλληνα ήρωα. Ήταν, λοιπόν, μια Ελληνίδα Ρωμαία πολίτης
Μου κάνει εντύπωση που οι αρχαιολόγοι κράτησαν την ανακάλυψή τους μυστική, για έναν χρόνο… Γιατί άρα γε;
Ακόμη σκέπτομαι, πως αν για κάθε ανάλογο τάφο που βρίσκαμε στην Ελλάδα, το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας, έδινε και μια συνέντευξη Τύπου, τότε δεν θα είχαμε χρόνο να κάναμε κάτι άλλο στην ζωή μας, αρχαιολόγοι και δημοσιογράφοι… Παρ’ όλ’ αυτά, κι όμως, έτσι θα πρέπει να γίνεται…
Τέλος, υπενθυμίζω ότι δεν είναι οι πρώτοι αρχαίοι ελληνικοί τάφοι που βρίσκονται στην νυν έκταση της Γερμανίας - και φυσικά δεν θα είναι και οι τελευταίοι...

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: σαρκοφαγος, Τσουελπιχ, Γερμανια, γυναικα, φιαλιδιο, αρωματοδοχειο, πυξιδα, αγγειο, καλλυντικα, ψιμυθιασμος, μακιγιαζ, ασημι, καθρεφτης, Βοννη, Βονη, φερετρο, κτερισμα, ομορφια, κοσμημα, καρφιτσα, μαχαιρι, Ηρακλης, Τρεβορουμ, Κολωνια Κλαυδια, Ρωμαικη Αυτοκρατορια, Τριερ, Κολονια, αποικια, ταφος, Μεκενχαιμ, ψιμυθιο, ταφη, θανατος

Δεν υπάρχουν σχόλια: