Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Κολακευτική η έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για την Δημοτική Αρχή: «Τα ύδατα κολύμβησης στους Αγίους Θεοδώρους είναι εξαιρετικής ποιότητας»






Το Πρόγραμμα «Ταυτότητες ακτών κολύμβησης» για την παραλία των Αγίων Θεοδώρων ήταν άκρως επαινετικό για το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και κατά προέκταση για τον Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη και τον Αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων, Σπύρο Ράτη.


Σας παραθέτουμε το περιεχόμενο της αδημοσίευτης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ποιότητα υδάτων κολύμβησης:

Η παραλία των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Κόλπου Μεγάρων και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου όρμου με νοτιοανατολικό προσανατολισμό.

Η ακτή έχει μήκος 2.750 μέτρα, ενώ το πλάτος της κυμαίνεται από 5 έως 20 μέτρα. Η παράκτια ζώνη είναι τροποποιημένη, καθώς στο τμήμα που βρίσκεται έμπροσθεν του αστικού ιστού των Αγίων Θεοδώρων εντοπίζονται πρόβολοι από φυσικούς ογκόλιθους κατά μήκος της ακτής και διαμορφωμένο κατακόρυφο μέτωπο, καθώς και τοιχίου αντιστήριξης κατά μήκος του παράλιου μετώπου της. Στο βόρειο τμήμα της ακτής οι τροποποιήσεις δεν έχουν την ίδια συχνότητα εμφάνισης, ενώ κυριαρχεί πυκνή βλάστηση κωνοφόρων. Επιπλέον, η ακτή είναι σκυρώδης καθ’ όλο το μήκος της. Το βάθος των κολυμβητικών υδάτων στα πρώτα μέτρα είναι κανονικό, αλλά η κλίση του πυθμένα θεωρείται απότομη, αφού η ισοβαθής των 5 μέτρων συναντάται σε απόσταση της τάξης των 45 μέτρων από την ακτή.


Η παραλία δεν είναι οργανωμένη στο σύνολό της, αλλά σε επιμέρους διακριτά τμήματα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο κέντρο της ακτής. Εκεί υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, κάδοι και καλάθια απορριμμάτων, ντους, αποδυτήρια, ενώ εκεί απασχολείται εξειδικευμένο ναυαγοσωστικό προσωπικό. Στο νότιο τμήμα της ακτής, μπροστά στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων, εντοπίζεται μεγάλος αριθμός εστιατορίων και αναψυκτηρίων για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Η ακτή χρησιμοποιείται κατεξοχήν για κολύμβηση με το μέγιστο αριθμό λουομένων να εκτιμάται σε 3.000 άτομα. Επιπρόσθετα, σε μικρή απόσταση από την ακτή αγκυροβολούν αλιευτικά σκάφη, ερασιτεχνικά στην πλειοψηφία τους. Τέλος, επί της ακτής λαμβάνουν χώρα μηχανοκίνητα θαλάσσια αθλήματα. Σημειώνεται πως η πρόσβαση στην παραλία γίνεται οδικώς τόσο με ιδιωτικά μέσα, όσο και με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην άμεση περιοχή της ακτής κυριαρχεί η αστική δόμηση λόγω της παρουσίας του οικισμού των Αγίων Θεοδώρων. Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της ακτής ο χαρακτήρας της περιοχής μεταβάλλεται, αφού πλέον στις υπάρχουσες δομημένες εκτάσεις παρεμβάλλονται καλλιέργειες και εκτάσεις με αυτοφυή βλάστηση.


Υπαγωγή – Χαρακτηρισμοί της παραλίας των Αγίων Θεοδώρων

Η ακτή των Αγίων Θεοδώρων εντάσσεται στο Υδατικό Διαμέρισμα Αττικής (GR06), στην Λεκάνη Απορροής Λεκανοπεδίου Αττικής (GR26) και στο Παράκτιο Υδατικό Σύστημα «Δυτικός Σαρωνικός Κόλπος (GR0626C0010N)», του οποίου η οικολογική κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως μέτρια, με βάση τα αποτελέσματα της ταξινόμησης, που πραγματοποιήθηκε στο σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης (αρ.οικ. 391/21.04.2013 Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 1004)). Στο Υδατικό Σύστημα υπάρχει σταθμός επιχειρησιακής παρακολούθησης που έχει οριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η παρακολούθηση γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 140384/2011. Στην περιοχή δεν εντοπίστηκαν άλλα υδάτινα σώματα που να επηρεάζουν την κολυμβητική ακτή.

Ποιότητα κολυμβητικών υδάτων

Η παραλία Άγιοι Θεόδωροι αναγνωρίσθηκε ως ακτή κολύμβησης το έτος 1991 και έκτοτε παρακολουθείται στο πλαίσιο των ετησίων προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων, τα οποία πραγματοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από το 2010, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων για τις κολυμβητικές περιόδους πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και με συναξιολόγηση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τελευταίων ετών.

Η ακτή έλαβε για το έτος 2014 το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας καλύπτοντας κριτήρια που, συμπληρωματικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και την καθαρότητα της ακτής, σχετίζονται με την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης.

Υδρολογικά, μετεωρολογικά χαρακτηριστικά

Το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην περιοχή είναι 404mm, με το μέγιστο και το ελάχιστο μηνιαίο ύψος να είναι αντίστοιχα 170,6mm και 0,1mm. (Ε.Μ.Υ. Μετεωρολογικός Σταθμός Μεγάρων, έτη 1966-1988). H επικρατέστερη διεύθυνση ανέμου είναι η βορειοδυτική, ακολουθούμενη από νότια και βόρεια με μικρή ή μέση ένταση (Ε.Μ.Υ. έτη 1975-1991). Η μέση μηνιαία θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατά την κολυμβητική περίοδο είναι 25oC, με τη μέγιστη μηνιαία θερμοκρασία να καταγράφεται κατά το μήνα Ιούλιο και να είναι της τάξης των 31oC(Ε.Μ.Υ. έτη 1975-1990).

Η ακτή λόγω θέσης είναι προστατευμένη έναντι των επικρατέστερων ανέμων που πνέουν στην περιοχή με εξαίρεση τους ανέμους δυτικής διεύθυνσης. Συνεπώς, σπάνια αναμένεται εμφάνιση αξιόλογου κυματισμού επί της ακτής. Επιπλέον, στην περιοχή δεν παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, ούτε ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.

Πιέσεις-Υγρά απόβλητα

Ο οικισμός Αγίων Θεοδώρων διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης το οποίο καλύπτει το σύνολο του οικισμού και συνδέεται με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αγίων Θεοδώρων η οποία έχει σχεδιαστεί για ισοδύναμο πληθυσμό 25.850 κατοίκους και περιλαμβάνει δευτεροβάθμια επεξεργασία με απομάκρυνση θρεπτικών και απολύμανση, ενώ η διάθεση των λυμάτων γίνεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού η εκβολή του οποίου εντοπίζεται σε μεγάλη απόσταση με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει την κολυμβητική ακτή.

Λοιπές πηγές

Την ακτή επισκέπτεται καθημερινά πλήθος ιδιωτικών σκαφών. Ο αυξημένος αριθμός των σκαφών αποτελεί δυνητική πηγή ρύπανσης των υδάτων μέσω των απορρίψεων από τα σκάφη καθώς και μέσω πιθανών διαρροών από σκάφη με ελλιπή συντήρηση.

Η ακτή Αγίων Θεοδώρων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό λουομένων, η παρουσία των οποίων μπορεί να επιβαρύνει την ποιότητα των υδάτων της ακτής.

Σημειώνεται πως στην παραλία επιτρέπονται τα κατοικίδια ζώα, ο αριθμός και η συχνότητα παρουσίας των οποίων δεν εκτιμάται ότι μπορεί να επιβαρύνει την ακτή.


Αποτελέσματα επιτόπιας επίσκεψης

Κατά την επί τόπου επίσκεψη στην παραλία δεν εντοπίστηκε ύπαρξη πίσσας, επιφανειοδραστικών ουσιών (αφροί) ή λαδιών. Ωστόσο, στο χερσαίο τμήμα της ακτής βρέθηκαν μικρές ποσότητες στερεών απορριμμάτων. Γενικώς, τα κολυμβητικά ύδατα ήταν διαυγή και καθαρά γεγονός που συνοδεύεται με χαμηλή συγκέντρωση αλγών και φυτοπλαγκτόν.

Ευτροφισμός

Η θέση της ακτής σε συνδυασμό με το βάθος των υδάτων εξασφαλίζουν ικανοποιητικό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δυσμενών συνθηκών για την εμφάνιση του φαινόμενου του ευτροφισμού. Επιπρόσθετα, τα ύδατα κολύμβησης δεν επηρεάζονται από την απορροή ρυπαντικών φορτίων των κύριων θρεπτικών συστατικών αζώτου και φωσφόρου, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλγών και ευνοούν την εξέλιξη φαινομένων ευτροφισμού. Τα κολυμβητικά ύδατα της ακτής είναι υπό κανονικές συνθήκες διαυγή και καθαρά, ενώ γενικώς δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά ραγδαίας ανάπτυξης αλγών ή φυτοπλαγκτού.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται χαμηλός βαθμός επικινδυνότητας ανάπτυξης μακροφυκών και φυτοπλαγκτόν στην ακτή.


Η Έκθεση «Ταυτότητες ακτών κολύμβησης» για την παραλία των Αγίων Θεοδώρων ήταν άκρως επαινετική για το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και κατά προέκταση για τον Δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη και τον Αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων, Σπύρο Ράτη.
Διερεύνηση έκτακτων συνθηκών

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των ανέμων και της βροχόπτωσης για την περιοχή, κατά την κολυμβητική περίοδο δεν εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα και επομένως δεν αναμένεται ιδιαίτερη επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής από απορροές ομβρίων και μεταφορά ρύπων λόγω ισχυρών ανέμων. Οι έκτακτες συνθήκες κατά τις οποίες δύναται να επιβαρυνθεί η ποιότητα των υδάτων της ακτής περιλαμβάνουν συγκέντρωση αυξημένου αριθμού λουομένων.

Μέτρα αντιμετώπισης

Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ρύπανσης των υδάτων ή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος της ακτής κολύμβησης, ενεργοποιείται μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη και την ασφάλεια των λουομένων. Ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων είναι ο Δήμος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων.

Στις επανορθωτικές ενέργειες περιλαμβάνονται:

Ενημέρωση του κοινού για την ρύπανση και την εκτιμώμενη διάρκεια αυτής.
Έκδοση απόφασης προσωρινής διακοπής της κολύμβησης (εάν κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες).
Συνέχιση της παρακολούθησης των υδάτων, σύμφωνα με το αντίστοιχο πρόγραμμα παρακολούθησης που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Οδηγίας 2006/7/Ε.Κ., και λήψη πρόσθετου δείγματος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το περιστατικό έχει λήξει. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα παρακολούθησης προβλέπει λήψη δείγματος στην περίοδο εμφάνισης της βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, το δείγμα αυτό μπορεί να εξαιρεθεί και να αντικατασταθεί από ένα πρόσθετο δείγμα, το οποίο θα ληφθεί 7 ημέρες μετά την εξάλειψη του φαινομένου.
Σχετικά με τον κίνδυνο ρύπανσης της θάλασσας από τη συγκέντρωση αυξημένου αριθμού λουομένων, αναρτώνται σε ευδιάκριτο σημείο μέτρα καλής συμπεριφοράς λουομένων, τα οποία περιλαμβάνουν την αποφυγή χρήσης αντηλιακού μισή ώρα πριν την είσοδο στο νερό και τη συστηματική χρήση των κάδων για την απόθεση απορριμμάτων.

Γενικά συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης εντός των λιμανιών, των μόνιμων αγκυροβολίων και των ναυπηγείων, 200 μ. εκατέρωθεν από τα στόμια εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, στις εκβολές αγωγών ομβρίων υδάτων μετά από έντονη βροχόπτωση, καθώς και στις εκβολές ρεμάτων συνεχούς ροής.

















 HLEKTRAGR 

Δεν υπάρχουν σχόλια: