Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Μαύρες μέρες για το Λουτράκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ανάσα του Λουτρακίου, το οξυγόνο και η ζωή ενός από τα ωραιότερα όρη  της Ελλάδας έχασε ένα μεγάλο κομμάτι του. Τα Γεράνεια που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000  πλούσια για το μέγεθος του χλωριδική ποικιλότητα από πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας θα αργήσει πολύ να αναπληρώση την καμμένη γη.

Η βλάστηση του βουνού αποτελείται από μεσογειακή μακία, φρύγανα και μεγάλα δάση από χαλέπιο πεύκη στα χαμηλά που ακολουθείται από πυκνά δάση κεφαλληνιακής ελάτης καταλήγοντας στην αραιή βλάστηση των κορυφών. Σε λίγα σημεία του βουνού υπάρχουν μικρά δάση μαύρης πεύκης. Πλατάνια, πουρνάρια, αριές, χνουδοβελανιδιές, κουμαριές, αγριοκουμαριές, φυλίκια, αγριελιές, σχίνα, κοκκορεβυθιές, χαρουπιές, αγριοαμυγδαλιές, οστρυές, φράξοι, κράταιγοι, πικροδάφνες και μυρτιές συμπληρώνουν τα δενδρώδη είδη του βουνού. Η χλωρίδα των Γερανείων αποτελείται από περισσότερα από 1.000 είδη από τα οποία τα 83 είναι ενδημικά της Ελλάδας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι οι κενταύριες Centaurea attica subsp megarensis, Centaurea achaia subsp corinthiaca και Centaurea ebenoides, το Hedysarum grandiflorum subsp bulgaricum, το Aethionema saxatile subsp corinthiacum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus haematocalyx subsp phitosianus, η κυανή παπαρούνα Roemeria hybrida subsp hybrida, το Linum virgultorum, ο Stachys swainsonii subsp melangavica, η Consolida tuntasiana, η Matthiola longipetala subsp bicornis, η καμπανούλα Campanula celsii subsp spathulifolia, η Hesperis laciniata subsp secundiflora, οι σιληνές Silene corinthiaca και Silene fabaria subsp domokina, η Asperula pulvinaris, το Linum leucanthum και η Gypsophila nana. Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι η Bellevalia trifoliata, ο Ebenus sibthorpii, η φριτιλάρια Fritillaria graeca, το Geocaryum parnassicum, η Salvia candidissima subsp occidentalis, οι σιληνές Silene apetala και Silene supina, η Bufonia stricta subsp stricta, η Saxifraga rotundifolia subsp chrysospleniifolia, ο Adonis microcarpa, η Ceratocephala falcata, το Agrostemma githago subsp githago, ο Cachrys cristata, η Linaria triphylla, η Draba lacaitae, τα αγριόσκορδα Allium hymettium και Allium staticiforme, το Asperugo procumbens, ο Lupinus gussoneanus, ο Astragalus pelecinus, η Atractylis cancellata, η Crepis rubra, η Fumana scoparia, το Glaucium corniculatum, το Pisum sativum subsp biflorum, η Saponaria calabrica, η Noccaea tymphaea και η Aubrieta deltoidea. Στα Γεράνεια απαντώνται και πολλές ορχιδέες, όπως οι Cephalanthera rubra, Dactylorhiza iberica, Dactylorhiza romana, Epipactis helleborine, Epipactis microphylla, Himantoglossum robertianum, Limodorum abortivum, Neotinea maculata, Anacamptis coriophora subsp fragrans, Anacamptis laxiflora, Anacamptis papilionacea, Orchis pauciflora, Ophrys argolica, Ophrys mammosa, Ophrys attica, Ophrys speculum, Ophrys spruneri και Ophrys delphinensis.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη των δασών, της μεσογειακής μακίας και των ψηλών κορυφών. Από τα αρπακτικά στο βουνό ζούνε φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, ξεφτέρια, σαΐνια, διπλοσάινα, πετρίτες και βραχοκιρκίνεζα. Από τα νυχτόβια αρπακτικά συναντάει κανείς μπούφους, χουχουριστές, τυτούδες, κουκουβάγιες και γκιώνιδες. Άλλα σημαντικά πουλιά είναι η νησιώτικη πέρδικα, η μπεκάτσα, το τρυγόνι, το γιδοβύζι, ο κούκος, η βουνοσταχτάρα, ο τσαλαπετεινός, η σταρήθρα, η δεντροσταρήθρα, η ωχροκελάδα, η δεντροκελάδα, ο τρυποφράχτης, ο θαμνοψάλτης, το αηδόνι, ο κοκκινολαίμης, ο φοινίκουρος, ο καρβουνιάρης, ο σταχτοπετρόκλης, ο γαλαζοκότσυφας, η τσίχλα, η γερακότσιχλα, ο μαυροσκούφης, ο κοκκινοτσιροβάκος, ο πυρροβασιλίσκος, ο χρυσοβασιλίσκος, ο σταχτομυγοχάφτης,  η ελατοπαπαδίτσα, ο κλειδωνάς, ο αιγίθαλος, ο βραχοτσοπανάκος, ο καμποδεντροβάτης, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, η κίσσα, ο κόρακας, ο σταυρομύτης, το σκαρθάκι, το λούγαρο, το σιρλοτσίχλονο και το βουνοτσίχλονο.
Από τα αμφίβια εδώ απαντώνται σαλαμάνδρες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, δεντροβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι και γραικοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη, μεταξύ των οποίων είναι η κρασπεδοχελώνα, η μεσογειακή χελώνα, το κονάκι, η τρανόσαυρα, το σιλιβούτι, η τοιχόσαυρα, το λιακόνι, ο τυφλίτης, το σαμιαμίδι, ο αβλέφαρος, ο στεφανοφόρος, ο λαφιάτης, η δεντρογαλιά, ο σαπίτης, το νερόφιδο, η σαΐτα, το αγιόφιδο, το σπιτόφιδο και η οχιά. Από τα θηλαστικά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η επανεμφάνιση του λύκου στην περιοχή και έτσι τα Γεράνεια αποτελούν το νοτιότερο σημείο της εξάπλωσης του είδους στην Ευρώπη. Άλλα θηλαστικά του βουνού είναι οι αλεπούδες, τα πετροκούναβα, οι νυφίτσες, οι ασβοί, οι λαγοί, οι σκαντζόχοιροι και διάφορα μικρά τρωκτικά και νυχτερίδες, ενώ μόλις πριν λίγα χρόνια υπήρχαν αναφορές για τσακάλια. Τέλος στην περιοχή απαντώνται και μερικά ενδιαφέροντα έντομα όπως οι πεταλούδες Zerynthia polyxena, Aporia crataegi, Dasycera oliviella και Limenitis reducta οι ακρίδες Glyphotmethis heldreichi και Acrometopa servillea και τα κολεόπτερα Cerocoma schreberi, Acmaeoderella bipunctata, Eulasia papaveris και Tanyproctus reichei.

Δεν υπάρχουν σχόλια: