Νέα μεγάλη καταστροφή έγινε στον Σχίνο Κορινθίας στις 26 Νοέμβρη, συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της εκμετάλλευσης των δασών της χώρας ανέθεσε σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις να κατασκευάσουν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.
Τα ΕΛΠΕ, που στις 21 Οκτώβρη ανέλαβαν να κατασκευάσουν, με δική τους δαπάνη, ύψους 1.490.926 ευρώ, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Σχίνο, εξαφανίστηκαν! Δεν είχαν καμία επικοινωνία με το Δασαρχείο Κορίνθου, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι η αρμόδια δημόσια υπηρεσία που θα επιβλέψει την εκτέλεση του έργου. Μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει η κατασκευή κανενός έργου!
Για την κατασκευή των έργων στον Σχίνο, ο παράνομα τοποθετημένος ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ε. Γκουντούφας εξέδωσε δύο αποφάσεις (καθ’ υπόδειξη του Σκρέκα, προφανώς), στις 21 και στις 26 Οκτώβρη, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ ορίζονταν ως ανάδοχος της κατασκευής του έργου αυτού, καθώς και των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων έκτασης 3.197 στρεμμάτων στη Βαρυμοπόμπη (δείτε τις αποφάσεις Γκουντούφα στο τέλος).
Θυμίζουμε για μια ακόμη φορά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εμπλοκή των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα και τα οφέλη που προσδοκούν αυτές.
Καταρχάς, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που διαφημίστηκαν ως «ανάδοχοι αποκατάστασης» ανέλαβαν μερικές μόνο και όχι όλες τις εκτάσεις των δασών που καταστράφηκαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε μεν τη χρηματοδότηση για μερικά απ’ αυτά τα έργα, όμως στην πράξη μόνο στην περίπτωση του Σχίνου Κορινθίας είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη μεταφορά της χρηματοδότησης έτσι ώστε να αρχίσει το Δασαρχείο Κορίνθου, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Αμυρά, τις διαδικασίες για την κατακύρωση του διαγωνισμού σε εργολάβο (εδώ και χρόνια έχει ιδιωτικοποιηθεί η κατασκευή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων).
Δεύτερο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αποφύγει την εκταμίευση των εγκεκριμένων ποσών από το ΠΔΕ και να στηριχτεί μόνο στη χρηματοδότη από καπιταλιστικές επιχειρήσεις, υποσχόμενη σε αυτές ότι θα τους παραχωρήσει την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της χώρας και το ελεύθερο να κατασκευάζουν ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες με γενναία κρατική χρηματοδοτηση
Τρίτο, με αυτή την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι κάτοικοι στον Σχίνο Κορινθίας, στο Αλεποχώρι, στη Βαρυπόμπη, στη Βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία και αλλού θα υφίστανται και τις καταστροφικές συνέπειες από τις βροχοπτώσεις.
Στις 15 Οκτώβρη, το Δασαρχείο Κορίνθου ζητούσε (πάντα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) από τη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου να του εγκρίνει τις ενέργειες για την ανεύρεση εργολάβου, σύμφωνα με την απόφαση Αμυρά.
Στις 21 Οκτώβρη, αυτή η διαδικασία διακόπηκε, με ευθύνη του υπουργού Περιβάλλοντος Σκρέκα και του ίδιου του Μητσοτάκη, ερωτευμένων με την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Αναφερόμαστε στην πρώτη απόφαση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, για τον ορισμό των ΕΛΠΕ ως αναδόχου αποκατάστασης. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το έργο της κατασκευής των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων θα ολοκληρωνόταν στις 21 Γενάρη του 2022, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες. Με δεύτερη απόφασή του, ορθή επανάληψη της πρώτης, ο Γκουντούφας στις 26 Οκτώβρη αύξησε το χρόνο αποπεράτωσης των έργων σε πέντε μήνες. Ο χρόνος αυτός, όμως, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, δεν θα αρχίσει να τρέχει από τις 26 Οκτώβρη του 2021, αλλά από την ημέρα που θα αρχίσει η κατασκευή των έργων!
Οπως προαναφέραμε, από τις 26 Οκτώβρη μέχρι σήμερα τα ΕΛΠΕ δεν επικοινώνησαν με το Δασαρχείο Κορίνθου, αδιαφορώντας για τις μεγάλες καταστροφές που υφίστανται οι κάτοικοι στο Σχίνο αλλά και ο δασικός πλούτος και οι οδικές υποδομές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.
Στις 19 Οκτώβρη δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ με τίτλο: Κραυγή κατοίκων Σχίνου: Καήκαμε χθες, να μην πνιγούμε αύριο! Στις 26 Νοέμβρη, για δεύτερη φορά προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στον Σχίνο. Φαίνεται ότι τα ΕΛΠΕ, σιωπηρά, αθέτησαν την υποχρέωσή τους να κατασκευάσουν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Αυτός είναι ο «εθελοντισμός» και η «εταιρική κοινωνική ευθύνη» των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο Αλεποχωρίου-Σχίνου είναι τεράστιες, καθώς και στο δίκτυο ύδρευσης του Σχίνου. Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου «Τα Γεράνεια», περιγράφει την εικόνα που αντίκρισε κάνοντας χτες με τα πόδια (τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν) τη διαδρομή από το Σχίνο μέχρι τα όρια Κορινθίας-Αττικής:
Οδοιπορικό από Βαμβακιές μέχρι τα Σύνορα Αττικής – Κορινθίας (27-11-2021)
Ο δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου θα παραμείνει κλειστός για απροσδιόριστο διάστημα ακόμα. Σήμερα περπατήσαμε από τις Βαμβακιές μέχρι τα σύνορα Αττικής – Κορινθίας και είδαμε πραγματικά μια αποκάλυψη.
Από τον Σχίνο μέχρι τα σύνορα μετρήσαμε συνολικά 19 κατολισθήσεις σοβαρές, χωρίς να μετράμε τις μικρές που δεν έκλεισαν τελείως τον δρόμο. Πολλά νέα ρέματα έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται σε σημεία που δεν είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στο παρελθόν. Αρχίζει και φαίνεται πλέον η νέα διαμόρφωση της περιοχής μετά τις φωτιές και πώς θα συμπεριφερθεί το βουνό.
Απομένουν ακόμα 13 σημεία, 8 από αυτά αφορούν μεγάλες κατολισθήσεις ενώ οι 5 μέτριες, που θα πάρουν χρόνο για να καθαριστούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος, χωρίς όμως να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση ή καθαρισμό του δρόμου.
Επίσης φαίνεται ότι και οι δύο πηγές του Σχίνου (Βαρυκόκκα και Μπελούσι) έχουν υποστεί ζημιές και ήδη έχουμε παράπονα από κόσμο ότι οι βρύσες στα σπίτια τους βγάζουν λάσπες.
Ο δρόμος θα πάρει μέρες για να ανοίξει ώστε να υπάρχει μια κάποια πρόσβαση και περισσότερο μέχρι να αποκατασταθεί.
Πολύ σοβαρές ζημιές έχουν γίνει στην περιοχή της Μαυρολίμνης. Ομως και στις Βαμβακιές υπήρξαν προβλήματα όπου έπεσαν μάντρες και πλημμύρισαν σπίτια.
Η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πρέπει κάτι να γίνει με το νερό. Δεν μπορεί να πίνουμε λάσπες όλο τον χειμώνα. Επίσης κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους με τα αντιδιαβρωτικά έργα. Τι συμβαίνει με τον ανάδοχο του Υπουργείυ τα Ελληνικά Πετρέλαια; Θα κάνουν αντιδιαβρωτικά έργα ή όχι;;; Γιατί δεν αφήνουν το δασαρχείο να τα κάνει αφού δεν φαίνεται να θέλουν να ασχοληθούν;
Στις διαμαρτυρίες κατοίκων του Σχίνου στην ΔΕΥΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Λουτρακίου), οι αρμόδιοι απαντούν ότι το λασπόνερο που τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών τους θα καθαρίσει, αδιαφορώντας για το νερό που θα πίνουν οι κάτοικοι μέχρι να συμβεί αυτό!
Από τις δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που μας έστειλε ο Δ. Δεσύλλας, επιλέγουμε ένα μικρό μέρος και τα δημοσιεύουμε στο τέλος.
Ευτυχώς που προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Koρίνθου είναι ακόμη ο Παναγιώτης Καλλίρης, ένας δασολόγος που έχει «ματώσει» για την προστασία κα ανάπτυξη του δασικού πλούτου στην ΠΕ Κορίνθου (όπως και για την προστασία του οικοσυστήματος της Στυμφαλίας από τα αρπακτικά του κεφαλαίου). Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Koρίνθου αποφάσισε να ενεργοποιηθεί η πρόταση του Δασαρχείου Κορίνθου της 15ης Οκτώβρη, την οποία ανέκοψε βίαια το υπουργείο Περιβάλλοντος με την απόφαση ανακήρυξης των ΕΛΠΕ σε «ανάδοχο αποκατάστασης».
Είναι χαρακτηριστικά αυτά που επισημαίνει στην απόφασή του ο Παναγιώτης Καλλίρης (ολόκληρη η απόφαση δημοσιεύεται στο τέλος):
«Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση του Δασαρχείου, δεν έχει εμφανιστεί η παραπάνω εταιρία (σ.σ. εννοεί τα ΕΛΠΕ, η έμφαση δική μας) για την έναρξη των εργασιών παρά την άμεση και επιτακτική ανάγκη άμεσης εκτέλεσης του έργου και επειδή δεν πρέπει να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για το ξεκίνημα της διαδικασίας της ανάδειξης ανδόχου για την κατασκευή των έργων»!
Συμπέρασμα: Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εγκληματική. Σφυρίζοντας αδιάφορα, αφήνει να καταστρέφονται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις τα δάση που κάηκαν το καλοκαίρι και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Φωτογραφίες και βίντεο από τις νέες καταστροφές
Εικόνες «Αποκάλυψης»: το ρέμα της Βαρυκόκκας
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναδίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο
- Τρεις νεοναζιστές εγκληματίες ζητούν να αποφυλακιστούν
- «Ο Ιππόδρομος είναι αρχοντικό παιχνίδι. Είναι για άρχοντες και πρίγκιπες…»
- Σαν σήμερα 29 Νοέμβρη
- Ο «ανάδοχος» εξαφανίστηκε, ο τόπος καταστρέφεται, οι άνθρωποι κινδυνεύουν
- Νύχτα προσπάθησαν να περάσουν την εξίσωση των πανεπιστημίων με τα κολλέγια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου