Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ

Ιδρύθηκε το 1990 στο Κάτω ΔΙΜΗΝΙΟ Κορινθίας και έχει στους σκοπούς του την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων και την αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτες χώρες...
Έχει εγγεγραμμένα 352 μέλη από όλες τις πόλεις του Κορινθιακού Κόλπου και διοικείται από 7μέλες Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται σύμφωνα με το Καταστατικό κάθε δύο χρόνια. πό της ιδρύσεώς του ανέδειξε όλα τα προβλήματα ρύπανσης από βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, με ιδιαίτερη έμφαση τα απόβλητα των ελαιοτριβείων.

Με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα τα κέντρα εξουσίας από την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και άλλες Κυβερνήσεις π.χ. Καναδά, έχουμε καταφέρει σε αρκετά προβλήματα να δώσουμε λύσεις, αλλά και να αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε προϋπόθεση διαφορετικής αντιμετώπισης, π.χ. με τις καταγγελίες μας και τη δημοσιοποίηση τους, έχουμε καταφέρει να πιέσουμε Δημοτικές Αρχές και παρεμβαίνουν άμεσα σε παράνομες χωματερές, πολλοί ελαιοτριβείς έχουν συμμορφωθεί μετά από μηνύσεις και καταδίκες.Έχουμε αναδείξει καταπατήσεις ακτών και δασικών ζωνών (τους έχουμε παραπέμψει στη Δικαιοσύνη).

Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα με συνοδεία 8500 υπογραφών προς την Ε.Ε. για να μην αυξηθούν τα όρια χημικής ρύπανσης στο πόσιμο νερό, όπως ζητούσαν οι ευρωπαίοι βιομήχανοι χημικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων) με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αυξηθούν αλλά να μειωθούν τα όρια αυτά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Στείλαμε 272 επιστολές έντονης διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό του Καναδά ζητώντας να μην πουλήσει πυρηνική τεχνολογία για το AΚUYU της Τουρκίας όπου επρόκειτο να κατασκευασθεί πυρηνικό εργοστάσιο και μετά τη θύελλα που ξεσηκώθηκε από χιλιάδες πολίτες, η Τουρκική Κυβέρνηση ανέστειλε για είκοσι χρόνια την κατασκευή του.

Έχουμε προβεί σε δενδροφυτεύσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια με καλλωπιστικά φυτά, έχουμε φυτέψει πάνω από 4000 φυτά, και έχουμε κάνει ανάπλαση μιας ακτής που ήταν παλαιότερα χωματερή.Έχουμε δενδροφυτεύσει όλη την παραλία του χωριού μας.Έχουμε αναδείξει την καταστροφή που η ΠΕΣΙΝΕ προκαλεί στο Κορινθιακό Κόλπο με την κό1C1Ctνη λάσπη που περιέχει βαρέα μέταλλα.Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον Κορινθιακό Κόλπο και συντηρούμε το πρόβλημα στη δημοσιότητα.Έχουμε συμμετάσχει για προφανείς λόγους σε δενδροφυτεύσεις mν τοπικών διαμερισμάτων με ομάδες μας και έχουμε συνεισφέρει ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Αναδείξαμε από το 1995 το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου με επιστημονικές ημερίδες.Συμμετέχουμε σε επιστημονικά συνέδρια, πραγματοποιούμε ομιλίες, συνεντεύξεις, εκπομπές σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δημοσιεύουμε όλες μας τις παρεμβάσεις στον έντυπο τύπο και καταφέρνουμε να γινόμαστε πολύ ενοχλητικοί σε κέντρα αποφάσεων, σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που ρυπαίνουν σε καταπατητές ακτών και δασικών εκτάσεων κ.λ.π.Οι πόροι μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών μας και από δωρεές φίλων που στηρίζουν τη δράση του Συλλόγου.

Είμαστε πιστοποιημένη Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και έχουμε αριθμό Μητρώου 193 του Υπουργείου Εξωτερικών.Στον πολιτιστικό τομέα, έχουμε πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις με την συνεργασία της Σικυώνειας Σκηνής, μουσικές εκδηλώσεις με τη συνεργασία των Μοντεσσοριανών Σχολείων, έχουμε φιλοξενήσει την Παγκόσμια Αφίσα της UNICEF για δύο μήνες.Οι παρεμβάσεις μας σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες είναι καταλυτικές και έχουμε πολλές φορές πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Σύλλογος είναι Ιδρυτικό Μέλος α) στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, β) στην Ομοσπονδία Εθελοντικών ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ και γ) στην Ομοσπονδία «ΑΛΚΥΩΝΗ» των Οικολογικών Οργανώσεων Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου.Ως μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Ελλάδος, υιοθετήσαμε το 1999 ένα καταυλισμό σεισμοπαθών στα ʼνω Λιόσια παρέχοντας καθαρά ρούχα, τρόφιμα και κοινωνική Ψυχολογική υποστήριξη με ειδικούς επιστήμονες για 45 ημέρες.

Ενημερώνουμε όλα τα σχολεία της περιοχής του Δήμου Σικυωνείων και Ξυλo1Cάστρoυ για τα προβλήματα του περιβάλλοντος.Έχουμε μόνιμη εκπομπή από, τον Ρ/Σ PRISMA F/M του Ξυλοκάστρου κάθε Δευτέρα και ώρα 09.00 με τίτλό «ΟΙΚΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» στην οποία προβάλλουμε όλα τα προβλήματα.Έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια όργανα την ίδρυση «Περιβαλλοντικού Κέντρου Εκπαίδευσης» πού λείπει από την Κορινθία. Έχουμε πραγματοποιήσει εκστρατείες συλλογής ρούχων και τροφίμων με άριστα αποτελέσματα τα οποία σε συνεργασία με τους «ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» προωθήσαμε στον λαό της Βοσνίας, στους Παλαιστίνιους , . στους Κούρδους Πρόσφυγες του καταυλισμού της Πεντέλης.!

Δεν υπάρχουν σχόλια: