Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ρομποτικές «μύγες – κατάσκοποι»


Τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη μινιατούρες με τη μορφή εντόμων και πουλιών διαθέτουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την «Daily Mail». Μπορούν «να μπαίνουν σε κτίρια, να φωτογραφίζουν, να ηχογραφούν ακόμα και να χτυπούν τρομοκράτες». Σχεδίαζαν και φονικά μίνι αεροσκάφη με πρότυπο το «ορνιθόπτερο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι


Ο Μεγάλος Αδελφός και οι μελλοντικοί «007» σύντομα θα έχουν μέγεθος... μύγας! Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το μέλλον της κατασκοπείας βρίσκεται σε τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη μινιατούρες που θα έχουν μορφή εντόμου και για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ήδη χρησιμοποιούνται κρυφά σε διαδηλώσεις από τον αμερικανικό στρατό, που φαίνεται να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στη λεγόμενη «μικροαεροναυπηγική» τεχνολογία.
Τον Ιούνιο του 2011 ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι διαθέτει τόσο εξελιγμένη αεροναυπηγική τεχνολογία που μπορεί να έχει μέγεθος εντόμου, ενώ τον ίδιο χρόνο ζήτησε 5 δισ. δολάρια έως το 2030 από το Κογκρέσο για αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον αεροναυπηγό Γκρεγκ Πάρκερ, η αμερικανική κατασκοπευτική τεχνολογία κινείται προς τις «μύγες- κατασκόπους» που διαθέτουν κάμερα και αισθητήρες για την ανίχνευση εχθρών και πυρηνικών όπλων.
Ειδικοί μηχανικοί προσπαθούν να αντιγράψουν το πέταγμα της μύγας, της πεταλούδας, του γερακιού και άλλων εντόμων και πτηνών για να καμουφλάρουν τα ρομπότ, καθώς εκτελούν τις αποστολές τους, σύμφωνα με τον Πάρκερ. Η Υπηρεσία Ερευνας Προηγμένων Προγραμμάτων έχει ήδη παρουσιάσει αεροσκάφη που θυμίζουν το πουλί κολιμπρί, ενώ το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας έχει δημιουργήσει ρομποτική «μικρονυχτερίδα» που χωράει σε μια παλάμη.
Το 2008 η αεροπορία των ΗΠΑ έκανε τα αποκαλυπτήρια μη ανιχνεύσιμων κατασκοπευτικών ρομπότ σε μέγεθος εντόμων που μπορούν «να μπαίνουν σε κτίρια και να φωτογραφίζουν, να ηχογραφούν ακόμα και να επιτίθενται σε τρομοκράτες», καθώς και σχέδια φονικών μίνι αεροσκαφών που θα ήταν έτοιμα το 2015 και βασίζονταν στα σχέδια του 15ου αιώνα του περίφημου «ορνιθόπτερου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Ωστόσο, έκτοτε ο αμερικανικός στρατός δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και, όπως σημειώνει η «Daily Mail», εγείρεται το ερώτημα τι μπορεί στην πραγματικότητα να ετοιμάζει, δεδομένης της μυστικοπάθειάς του σχετικά με τις τεχνολογικές του δυνατότητες.
Και η Γαλλία επενδύει στη μικροαεροναυπηγική τεχνολογία, έχοντας ήδη κατασκευάσει αεροσκάφη μινιατούρες με φτερά που μιμούνται το φτερούγισμα των πουλιών. Πάντως το πιθανότερο είναι ότι οι μελλοντικοί κατάσκοποι-ρομπότ θα μιμούνται πιστά τη φύση.


Από το 2007
Ιπτάμενα αντικείμενα σε διαδηλώσεις
Υποψίες για τη χρήση κατασκοπευτικών εντόμων από το αμερικανικό Πεντάγωνο κινήθηκαν για πρώτη φορά το 2007, όταν υπήρξαν αναφορές για παράξενα ιπτάμενα μικροσκοπικά αντικείμενα πάνω από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε τότε ότι αναπτύσσει μυστικά ρομποτικά κατασκοπευτικά έντομα και επίσημες διαψεύσεις από εντομολόγους που ισχυρίζονταν ότι ήταν λιβελούλα δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Μάλιστα τότε ένας συνταξιούχος της Πολεμικής Αεροπορίας είχε δηλώσει στην «Daily Telegraph» ότι «η Αμερική μπορεί να γίνει πολύ ύπουλη».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Στο εργαστήριο GRASP του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό μια επίδειξη με 20 nanoquadrotors να πετούν σε σχηματισμούς συγχρονισμένα. Δείτε την στο βίντεο που ακολουθεί:

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: