Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΛIMNH ΗΡΑΙΟΥ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ






Λίγα χιλιόμετρα πέρα από το Λουτράκι και από την Περαχώρα βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος.



Το μακρύ βουνό, τα Γεράνεια, με μια απλόχερη κίνηση χάρισε ένα μεγάλο ακρωτήρι στην περιοχή, το Ηραίο (Μαλαγκάβι ή Αγριλιός ή Άγιος Νι­κόλαος) . Ένα κομμάτι γης με όλες τις παραλλαγές του πρασίνου.

Κατηφορίζοντας από την Περαχώ­ρα, προς το Φάρο, σε μια στροφή, αντικρίζεις ένα γαλάζιο κομμάτι να λαμπυρίζει κάτω από τον καυτό ήλιο. Ακόμα μερικές στροφές και φτάνεις στην αμμουδιά μιας λίμνης. Πότε η λίμνη είναι ήρεμη σαν κρύσταλλο, πότε ελαφρύ αεράκι την κάνει κι ανατριχιάζει και τότε τα σύννεφα καθρεφτίζονται πάνω της, σα να λες, μπας κι έχει πέσει ο ουρανός κάτω στο νερό. Είναι η λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένης.

Παλιά λεγόταν «Γοργώπις», από κάποια Κορινθία κόρη, που ποιος ξέρει γιατί, εκεί πνίγηκε και < < Εσχατιώτις> >, μια και είναι στον τελευταίο χώρο των Γερανείων.

Ο μύθος λέει πως, πριν χιλιάδες χρόνια, μια ακμάζουσα πολιτεία βυθίστηκε από μεγάλο σεισμό και τα φουσκωμένα κύματα του πελάγους. Η γη βούλιαξε δίνοντας τη θέση της σε μια μικρή διώρυγα, που άρχισε να παρουσιάζει το φαινόμενο της εναλλαγής των ρευμάτων κάθε έξι ώρες (παλίρροια και άμπωτις), όπως στον Εύριπο.

Ο αναγνώστης των παραπάνω αποσπασμάτων από τα βιβλία «Η ΛΙΜΝΗ» και «ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΠΕΡΑΧΩΡΑ,  Ιοτορία-Τουρισμός-Τέχνη», χωρίς κανένα δισταγμό, επισκέπτεται τη λίμνη για να επιβεβαιώσει ότι αυτή η πολυσυζητημένη και διεθνώς γνω­στή Λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένης Κορινθίας συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός τελικού προορισμού ιδιαίτερου φυσι­κού κάλλους. Γι' αυτό και έχει επιλεγεί για μόνιμη ή θερινή κατοικία, για το γύρισμα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών διαφημίσεων και VIDEO CLIPS τραγουδιών.

Οι γνώμες διίστανται για την προο­πτική της περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής. Ένα μέρος υποστηρίζει ότι η περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής θα καταστρέψει το φυσικό της κάλλος, ενώ ένα άλλο μέρος υπο­στηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε κατα­στεί ένα σύγχρονος πόλος έλξης με πρωτοβουλίες της τέως Νομαρχίας και της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
Πριν από δύο περίπου χρόνια επαναδραστηριοποιήθηκε ο Εξωρα­ϊστικός Σύλλογοςτης Λίμνης Ηραίου, που διαθέτει και δικό του γραφείο στη λίμνη.

Μιλώντας με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθίσταται προφανές ότι η επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου αποσκοπεί στην περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση της Λίμνης και των αρχαιολογικών της χώρων, στην προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος, καθώς και στη δημι­ουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλ­λόγου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Κώστα Λογοθέτη πρόσφατα, παρου­σία του Αντιδημάρχου κ. Γεωργίου Γλυκοφρύδη και του Διοικητή του Πυ­ροσβεστικού Σταθμού Περαχώρας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και διαπιστώθηκε η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση προβλημάτων που, κάποια από αυτά, είναι χρόνια.

Συζητήθηκαν θέματα όπως η διά­νοιξη του δρόμου που οδηγεί από την Περαχώρα στη Λίμνη και μέχρι το φάρο, η συστηματική καθαριότητα των περιοχών της Λίμνης, η περιοδική εξέταση του νερού της λίμνης για την έγκαιρη διάγνωση πιθανής μόλυνσης του, η διαμόρ­φωση του διαύλου, ώστε ο επι­σκέπτης να έχει τη δυ­νατότητα να απολαύσει το υπέροχο φυσικό φαινόμενο της εναλλαγής των ρευμάτων, η εκτέλεση δρομολογίων λεωφορείων από το Λουτράκι προς τη Λίμνη κατά τους θερινούς μήνες, μέτρο που εφαρμοζόταν κατά το πα­ρελθόν, ο φωτισμός του δρόμου πε­ριμετρικά της λίμνης και η επισκευή του, επειδή έχει υποστεί διαβρώσεις. Επίσης συζητήθηκαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην περιοχή για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της λίμνης και των αρχαιολο­γικών της χώρων θα πρέπει να αποτε­λέσει προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής με την άμεση λήψη σχετικών αποφάσεων.
Η λίμνη συγκεντρώνει όλα τα φυ­σικά στοιχεία για τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, αρκεί αυτό να είναι κοινός στόχος της Δημοτικής Αρχής, της Αρχαιολογικής Υπηρεσί­ας, των λοιπών εμπλεκομένων Υπηρε­σιών, του Εξωραϊστικού Συλλόγου και των κατοίκων της περιοχής.
Τέλος, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της Λίμνης Ηραίου ανέλαβε αξιέπαινη πρωτοβουλία καθαρισμού της Λίμνης περιμετρικά και μέχρι το Φάρο, τόσο από τα μέλη του, όσο και από εθελο­ντές, πριν λίγες μέρες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν εμπό­δισαν την προσέλευση των ατόμων που θέλησαν να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για τη φύση, καθαρί­ζοντας τη λίμνη, και τη γύρω περιοχή. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό

Δεν υπάρχουν σχόλια: