Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

.ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ




 

 

Οι Αντιδήμαρχοι Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, κ. Δημήτρης Δέδες και Γιάννης Κακούρος, παρευρέθηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 2013, στην 3η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στην οποία συζητήθηκαν θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για το Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, με σκοπό μέσα από τη στενή συνεργασία των 2 φορέων (Δήμου & Περιφέρειας), την αποτελεσματικότερη  προώθηση έργων στις δύσκολες σημερινές συγκυρίες, λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε από πλευράς της και η Περιφέρεια.


Στα πλαίσια της συνεδρίασης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, εισηγήθηκε το θέμα του «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κακούρος, τοποθετήθηκε στην εισήγηση και με δεδομένο το ρόλο του Δήμου στην ευρύτερη περιοχή, ως έναν από τους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς, ανέφερε την ιστορική σημασία της ανάδειξης του Ισθμού, ως εισόδου της Πελοποννήσου.

Περαιτέρω ο κ. Κακούρος αναφέρθηκε στην υπαγωγή του Δήμου στο πιλοτικό σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού (σε συνέχεια των επαφών του Δημάρχου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Κώστα Λογοθέτη με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη), σχετικά με τον Τουρισμό Υγείας και το ρόλο του Δήμου σε αυτόν, μέσω της αξιοποίησης των Ιατρικών Κέντρων, των Κέντρων Αποκατάστασης αλλά και του Αλεξάνδρειου Συνεδριακού Κέντρου Λουτρακίου (ως χώρου συνεδρίων), παράλληλα με την προώθηση του Ιαματικού Τουρισμού και των υποδομών του, στο Δήμο μας.

Ο κ. Κακούρος τόνισε ότι η ανάδειξη του Ιαματικού Τουρισμού με επίκεντρο το Λουτράκι, αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και πόλο έλξης για όλη την Πελοπόννησο, παράλληλα με την αξιοποίηση των ξενοδοχειακών υποδομών του Δήμου, τον καθορισμό της τουριστικής του ταυτότητας αλλά και την ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης στους δημότες.

Τέλος, στην κατεύθυνση της συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα εγκριθεί η Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, για τη χρηματοδότηση της μελέτης του Μουσείου Της Περαχώρας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, ευχαρίστησε τον κ. Κακούρο, καθώς ήταν ο μοναδικός Δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, στο θέμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τουρισμού της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δέδες εισηγήθηκε την «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και Αναπτυξιακής Εταιρείας Πελοπόννησος Α.Ε.» με θέματα: «Αναπτυξιακό Σχέδιο Δράσης για τη διερεύνηση, σχεδιασμό, αξιολόγηση και ωρίμανση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης και της προσπελασιμότητας της περιοχής Ισθμός-Κόρινθος» και «Γεράνεια Όρη: Ανάδειξη-Σήμανση Μονοπατιών».

Η πρόταση αναβάθμισης του Ισθμού, περιλαμβάνει την αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος παράλληλα με τη δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών, με στόχο τη διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με απώτερο στόχο την προστασία του.

Αναφορικά με τα μονοπάτια στα Γεράνεια Όρη, εκτός από την αναψυχή εξυπηρετούν επιπροσθέτως τη διαρκή επιτήρηση των προστατευόμενων περιοχών που διέρχονται, και την προστασία των δασών που αναπτύσσονται στους ορεινούς όγκους, διευκολύνοντας δασικούς υπαλλήλους και πυροσβέστες, κυνηγούς, εθελοντές, διασώστες κλπ. να προσεγγίσουν φλεγόμενες περιοχές ή να απεγκλωβιστούν από αυτές με ασφάλεια. Έτσι, εκτός από την ανάπτυξη, τα μονοπάτια συμβάλλουν στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.   

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αποτελεί η δέσμευση του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, 2 πολύ σημαντικών έργων για το Δήμο, του νέου Λυκείου Σχολείου Λουτρακίου αλλά και του Μουσείου της Περαχώρας, μετά από παρέμβαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Δέδε.

Ο κ. Δέδες, συζήτησε περαιτέρω με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε, το ζήτημα της αποκατάστασης της κατεστραμμένης δασικής έκτασης στους Αγίους Θεοδώρους, στα πλαίσια της διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου. Τέλος, με δεδομένη την πρόθεση αναβάθμισης της εισόδου της Πελοποννήσου στα όρια του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων (Κινέτα), αποφασίστηκε η μελέτη βελτίωσης της περιοχής.

Οι εξελίξεις αυτές, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των υποδομών αλλά και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, σε συνδυασμό πάντα με τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του νέου διευρυμένου Δήμου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: