Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Χρίστου Δήμα στον Υπουργό




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυταρη για τα διαφαινόμενα προβλήματα διάθεσης της φετινής παραγωγής των βερικόκων και των οφειλών από πέρυσι στους παραγωγούς της Κορινθίας και της Αργολίδας, απήυθηναν από κοινού ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας και ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός. Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει:

 “Οι περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας έχουν παραδοσιακά μεγάλη ετήσια παραγωγή βερικόκων (Τιρύνθου και Μπεμπέκου), η οποία αποτελεί πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους τους.
Ως νωπά προϊόντα και πολύ ευαίσθητα στις κλιματικές συνθήκες, τα βερίκοκα πρέπει να διατεθούν άμεσα στην αγορά, συνεπώς να πωληθούν χωρίς χρονοτριβές, από τους παραγωγούς στους εμπόρους-εξαγωγείς και στους κονσερβοποιούς. Ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, οι παραγωγοί της Κορινθίας και της Αργολίδας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα άμεσης διάθεσης των βερίκοκων καθώς αρκετοί έμποροι-εξαγωγείς ιδιαίτερα στην περιοχή της Κορινθίας έχουν κλείσει ή δεν εμπορεύονται πλέον βερίκοκα. Επιπλέον, όποια άλλη μορφή διάθεσής τους (χυμοποίηση, κομποστοποίηση) δεν είναι συμφέρουσα.
Την δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει λίγος χρόνος έως την έναρξη της φετινής διάθεσης ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το συγκεκριμένο θέμα και να μην επαναληφθούν τα προβλήματα της περασμένης χρονιάς.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο κίνδυνος διάθεσης των βερικόκων;

2. Πολλοί από τους εμπόρους που έχουν ή δεν έχουν κλείσει, χρωστούν χρήματα στους βερικοπαραγωγούς από την περσινή παραγωγή. Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο ώστε να εξασφαλιστούν τα χρωστούμενα;

3. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να διαθέσουν τα βερίκοκα σε τιμή διαμορφωμένη από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης και όχι από άλλους παράγοντες που υπομονεύουν την τιμολόγηση του προϊόντος και προκαλούν τη μεγάλη διαφορά τιμής «από το χωράφι στο ράφι».”
Οι ερωτώντες βουλευτές
1. Χρίστος Δήμας

2. Γιάννης Ανδριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: