Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Eγκαίνια του δεύτερου ετήσιου «Μοντέλου Ευρωκοινοβουλίου







Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Παλαιά Βουλή τα εγκαίνια του δεύτερου ετήσιου «Μοντέλου Ευρωκοινοβουλίου» (EuroSimulation), δηλαδή του συνεδρίου προσομοίωσης των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων κοινοτικών οργάνων. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.ΝΕ.Π.Ε. (Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων) και αποτελεί πρωτοβουλία φοιτητών από σχολές νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.
Στην έναρξη των εργασιών μίλησαν οι βουλευτές Χρίστος Δήμας, Ανδρέας Μαρίνος και Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαιώαννου, καθηγητές πανεπιστημίου και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα.
Ο Χρίστος Δήμας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Από το 1957, η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει αλλάξει πρόσωπο, χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα 56 χρόνια ζωής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταφέρει σπουδαία επιτεύγματα όπως:
Η διασφάλιση της ειρήνης
Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
Η προώθηση της ελεύθερης αγοράς
Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας
Η χάραξη και εφαρμογή πρωτοπόρας περιβαλλοντικής πολιτικής και πολλά ακόμη.
Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω έπρεπε να υπάρχουν ισχυροί, δίκαιοι και αμοιβαία αποδεκτοί ευρωπαϊκοί θεσμοί. Εάν δεν υπήρχαν, τότε το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να αποκτήσει σάρκα και οστά.
Σκεφτείτε όμως, πόσο εκπληκτικό είναι το γεγονός πως οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταφέρει να ενώσουν τόσες πολλές χώρες και τόσες διαφορετικές ιδεολογίες για τόσα πολλά χρόνια.
Τόσα χρόνια η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στις διαπραγματεύσεις, στο διάλογο και τη συναίνεση. Χωρίς αυτά θα είχε αποτύχει. Χωρίς αυτά δεν θα έχει μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: