Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και η γενιά των 30αρηδων-40αρηδων. (ομιλία στην Βουλή:video)







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές οικογένειες, σε όλη τη χώρα, την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, μίλησε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. 


Το νομοσχέδιο θεσπίζει την επιτάχυνση της διαδικασίας όσον αφορά το θέμα της απονομής της σύνταξης. Δηλαδή, εξασφαλίζεται η προκαταβολή της σύνταξης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, που αντιστοιχεί στο 50% του βασικού τους μισθού που έπαιρναν κατά τον χρόνο αποχώρησης τους από την Υπηρεσία, προσαυξημένου με το 50% του τυχών καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Ο Χρίστος Δήμας ανέφερε στην ομιλία του πως "η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν απαιτεί μόνο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, –πράγμα με το οποίο ασχολείται το παρόν νομοσχέδιο- αλλά και την δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των γενεών.” Επίσης υπογράμμισε πως "σε μία εποχή πολύ δύσκολη για όλους μας, ειδικά όμως για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν εργαστεί για πολλές δεκαετίες και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα στις εισφορές τους, λογικό είναι να απαιτούν από το κράτος να τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια." Τέλος, ο Χρίστος Δήμας εκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως "η σωστή και δίκαιη κατανομή των κρατικών εσόδων πρέπει να χαρακτηρίζει και την καταβολή των συντάξεων. Τα φαινόμενα καταβολής παράνομων συντάξεων και αναπηρικών συντάξεων χωρίς πραγματική αιτία αναπηρίας, εξοργίζουν αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται, τον συνεπή πολίτη που τους πληρώνει και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα."





Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το σημερινό νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές οικογένειες, σε όλη τη χώρα: την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Πριν τοποθετηθώ όμως επί της ουσίας του νομοσχεδίου, θέλω να κάνω μία επισήμανση που κάθε άλλο παρά συμβολική είναι. Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν απαιτεί μόνο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, –πράγμα με το οποίο ασχολείται το παρόν νομοσχέδιο- αλλά και την δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των γενεών.

Για ποιο λόγο κάνω αυτή την αναφορά; Επειδή η γενιά μου, δηλαδή η γενιά των σημερινών 30ρηδων και 40ρηδων  ανησυχεί πολύ, όχι για το πότε θα μας απονεμηθεί χρονικά η σύνταξη, αλλά για το αν θα έχουμε την δυνατότητα -όταν με το καλό συνταξιοδοτηθούμε- να λάβουμε σύνταξη.

Με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη –ειδικότερα των νέων- είναι φυσιολογικό το συνταξιοδοτικό για τον σημερινό 30αρη και 40αρη να περνάει σε δεύτερη μοίρα, και να φαντάζει φαινομενικά, ως κάτι το οποίο του είναι από μακρινό έως αδιάφορο. Στην πραγματικότητα όμως, τον αφορά άμεσα, διότι και αυτός με τις εισφορές του σήμερα ενισχύει το κράτος, ώστε να έχει αυτό με τη σειρά του την δυνατότητα να απονείμει συντάξεις και στο παρόν και στο μέλλον.

Συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητο να επιτύχουμε την δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο θα είναι και δίκαιο, και λειτουργικό, αλλά και οικονομικά βιώσιμο.

Σε μία εποχή πολύ δύσκολη για όλους μας, ειδικά όμως για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν εργαστεί για πολλές δεκαετίες και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα στις εισφορές τους, λογικό είναι να απαιτούν από το κράτος να τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτό ακριβώς επιχειρεί εν μέρει να επιτύχει το σημερινό νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας όσον αφορά το θέμα της απονομής της σύνταξης. Δηλαδή, θεσπίζεται η προκαταβολή της σύνταξης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, που αντιστοιχεί στο 50% του βασικού τους μισθού που έπαιρναν κατά τον χρόνο αποχώρησης τους από την Υπηρεσία, προσαυξημένου με το 50% του τυχών καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο, το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται επί του βασικού μισθού που λάμβανε κατά την 31η Οκτωβρίου του 2011.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται στον δικαιούχο εντός 40 ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής περιέλευσης του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως είναι μία σημαντική εξέλιξη που βοηθάει σημαντικά τους συνταξιούχους να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι να λάβουν την κύρια σύνταξή τους.
Ακόμη, ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως:
           για γονείς τριών παιδιών και άνω
           γονείς με ανάπηρο παιδί
           προστάτη μέλους οικογένειας με αναπηρία
Η προκαταβολή σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζεται στο 60% του βασικού μισθού.

Ακόμη, για τους αναπήρους πολέμου και οπλίτες, διατηρούνται τα επιδόματα νόσου και ανικανότητας επί της σύνταξής τους. Προβλέπεται επίσης η καταβολή του ΕΚΑΣ κάθε μήνα σε περίπτωση που πληρούν οι συνταξιούχοι τις προϋποθέσεις.

Επίσης, αναφέρεται με ακρίβεια πως την προκαταβολή σύνταξης θα λάβουν μόνο όσοι το δικαιούνται νόμιμα ενώ αναφέρονται εξίσου και όσοι εξαιρούνται όπως οι:
           απολυμένοι για πειθαρχικό παράπτωμα,
           παραιτούμενοι ή απολυμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια,
           θανόντες.
Συνεπώς οι πολίτες ενημερώνονται για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα ενώ αποφεύγεται η καταβολή συντάξεων σε πολίτες που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Παράλληλα, προβλέπεται μια πιο ευέλικτη και σύντομη διαδικασία συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας του υπαλλήλου που αποχωρεί για σύνταξη, και της Υπηρεσίας συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται οι πολίτες να λαμβάνουν τη σύνταξή τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και χωρίς αδικαιολόγητες συναλλαγές με διάφορες δημόσιες υπηρεσίες αλλά την ύπαρξη άμεσης σχέσης πολίτη-κράτους.

Επιμένω και θα συνεχίζω να επιμένω σε αυτό, πως η εκτεταμένη χρήση της νέας τεχνολογίας στην δημόσια διοίκηση μπορεί να αποφέρει πολύ σημαντικά οφέλη. Οι συναλλαγές μεταξύ πολίτη και κράτος μπορούν να γίνουν:
           πιο γρήγορες,
           με λιγότερο κόστος, τόσο για τον πολίτη όσο και για το κράτος.
           με μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερο έλεγχο

Είναι επίσης σημαντικό πως καταργούνται οι δύο αρμόδιες Επιτροπές –συνεπώς απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνεται η υπερβολική γραφειοκρατία- μιας και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός που καλύπτει καλύτερα τους πολίτες αφού μπορούν να προσφύγουν σε αυτό το τμήμα σε περίπτωση που πιστεύουν πως έχουν αδικηθεί.

Η διάταξη αυτή προστατεύει τους πολίτες που δικαιούνται σύνταξη και τους δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια πως οι συντάξεις καταβάλλονται με δίκαιο τρόπο.

Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα επιστροφής του συνταξιούχου, κατόπιν αίτησής του,  στην υπηρεσία του, εάν αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί λόγω πλάνης ή όταν δεν πληροί τις προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο της δίκαιης απονομής συντάξεων αλλά και περιορισμού των δαπανών, προβλέπονται συγκεκριμένα όρια και προϋποθέσεις για τις συντάξεις των:
           άγαμων θυγατέρων
           τιμητικών συντάξεων των λογοτεχνών και καλλιτεχνών
           καθώς και για το επίδομα θέσης ευθύνης. 


Τέλος, είναι σημαντικό πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κάνει απογραφή συνταξιούχων ανά 5 έτη ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος των πολιτών που λαμβάνουν σύνταξη και να εντοπίζονται έγκαιρα οι πολίτες που λαμβάνουν παρανόμως σύνταξη.

Κύριε Υπουργέ, εδώ θα μου επιτρέψετε όμως και μία παρατήρηση. Σημαντική βελτίωση να γίνεται ο έλεγχος κάθε 5 χρόνια, είμαι όμως αρκετά σίγουρος, πως οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται πολύ πιο συχνά. Με άλλα λόγια, πρέπει να δούμε πως μπορεί να γίνει η σύνδεση μεταξύ των βάσεων δεδομένων ώστε να γίνεται ο έλεγχος ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, άμεσα δηλαδή. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί ούτε για έναν μήνα κάποιος να λάβει σύνταξη την οποία δεν δικαιούται και επαναφέρει το αίσθημα δικαίου στους πολίτες. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα βοηθούσε το κράτος να εκσυγχρονίσει πραγματικά την λειτουργία του.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως η σωστή και δίκαιη κατανομή των κρατικών εσόδων πρέπει να χαρακτηρίζει και την καταβολή των συντάξεων. Τα φαινόμενα καταβολής παράνομων συντάξεων και αναπηρικών συντάξεων χωρίς πραγματική αιτία αναπηρίας, εξοργίζουν αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται, τον συνεπή πολίτη που τους πληρώνει και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Στηρίζω, το παρόν νομοσχέδιο επειδή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων στην καταβολή συντάξεων με τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου πλαισίου, ισορροπώντας ανάμεσα στις ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και τις ανάγκες περιορισμού αδικαιολόγητων δαπανών. 

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: