Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια

 


   Χρίστος Δήμας
Βουλευτής Κορινθίας, Νέα Δημοκρατία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια υπέβαλλαν 9 Βουλευτές της ΝΔ σχετικά με τα προβλήματα στην Λειτουργία της Υπηρεσίας Φύλαξης-Ελέγχου Κρατούμενων Αλλοδαπών (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) Κορίνθου και συνεπώς και στις Α.Δ. Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαϊας, Αττικής, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

"Τους τελευταίους 8 μήνες το Στρατόπεδο της Κορίνθου, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, έχει μετατραπεί σε Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών. Σήμερα, οι κρατούμενοι παράνομοι μετανάστες υπερβάινουν τους 1000, όμως το Κέντρο Κράτησης δεν έχει στελεχωθεί με τον προβλεπόμενο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων και ιδιωτικών υπαλλήλων φύλαξης (security). Επίσης, τα μέτρα ασφαλείας στο Κέντρο Κράτησης είναι αποδεδειγμένα ελλειπή, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόδραση 3 κρατουμένων.<!--more Περισσοτερα-->

Πιο συγκεκριμένα, το οργανόγραμμα του Κέντρου Κράτησης προβλέπει 140 αστυνομικούς και 240 υπαλλήλους φύλαξης. Μέχρι στιγμής αυτές οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως για την φύλαξη του Κέντρου Κράτησης απαιτούνται περίπου 250 αστυνομικοί (50 αστυνομικοί για κάθε 8ωρη βάρδια και δύο βάρδιες ρεπό).

Λόγω της δημιουργίας του Κέντρου Κράτησης η ανάγκη ενίσχυσης της ήδη υποστελεχωμένης Α.Δ. Κορινθίας έγινε ακόμη πιο εμφανής. Συνέπεια αυτού είναι η αισθητή μείωση των περιπολιών εντός των ορίων του νομού. Την ίδια στιγμή, οι Α.Δ. Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαϊας, Λακωνίας και Μεσσηνίας έχουν και αυτές επιβαρυνθεί με την υποχρεωτική καθημερινή διάθεση δεκάδων αστυνομικών για την κάλυψη των αναγκών της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Κορίνθου. Οι επιπτώσεις είναι ορατές σε όλη την Πελοπόννησο όπου οι πολίτες στερούνται την υπηρεσία ασφάλειας του Αστυνομικού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και σε εκείνες τις περιοχές αλλά και στους αστυνομικούς -που λογικό είναι- να τους καταβάλλει η κούραση, όχι μόνο της βάρδιας, αλλά και της καθημερινής τους μετακίνησης.
Εκτός όμως ότι δεν έχει υλοποιηθεί το οργανόγραμμα, το Κέντρο Κράτησης δεν πληροί και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τον δεδομένο σκοπό. Η πρόσφατη (26.04.13) απόδραση 3 κρατουμένων, οι οποίοι αναρριχήθηκαν σε κολόνα, υπερπήδησαν την περίφραξη και την μάντρα και στη συνέχεια διέφυγαν στα στενά της πόλης της Κορίνθου αποδεικνύει το παραπάνω.

Η απόδραση των 3 κρατουμένων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μεμονωμένο ή τυχαίο περιστατικό. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει και σε υπόμνημα της (25.04.13, αρ. Πρωτ. 301/5/12-ιδ) η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας ότι «από την 07.04.13 έως την 18.04.13 το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Κρατούμενοι παραβίαζαν τα κάγκελα, ανέβαιναν στην στέγη του Κέντρου και πετούσαν κεραμίδια κατά των συναδέλφων (αστυνομικών) με κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα αυτών, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αυτοκτονήσουν, προκάλεσαν πυρκαγιά πλησίον του καυστήρα και της δεξαμενής πετρελαίου και προκάλεσαν μεγάλες φθορές στο κέντρο κράτησης που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Καταπατιόταν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια των συναδέλφων καθώς κατά την ώρα της σίτισης οι κρατούμενοι τους πετούσαν τα φαγητά, τους έβριζαν, τους έφτυναν και τους επεδείκνυαν τα γεννητικά τους όργανα.»

Μετά τις εξεγέρσεις, μεγάλος αριθμός των κρατουμένων μεταφέρθηκαν στα ήδη υποστελεχωμένα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων Κορινθίας όπου οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας και οι σκοποί, με κίνδυνο ακόμη και την ζώη τους, κλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να αποτρέψουν ακόμη και αυτοκτονίες (16.04.2013).

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί και περιστατικά όπου κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί για λόγους υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις φύλαξης κρατουμένων. Πιο συγκεκριμένα, την 17.04.13 έγινε μεταφορά κρατούμενου που έπασχε από μεταδοτικό νόσημα (ενεργή φυματίωση) και κατά την μεταφορά δεν τηρήθηκαν οι προβλέψεις του Π.Δ. 45/2008 και Π.Δ. 141/1991 με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο τόσο η υγεία των αστυνομικών που έκαναν την μεταφορά, όσο και ανυποψίαστων πολιτών αλλά ακόμη και του ίδιου του κρατούμενου.

Δυστυχώς είναι πραγματικότητα ότι το 6ο Σύνταγμα Πεζικού έχει μετατραπεί σε φυλακή χωρίς όμως να έχει στελεχωθεί καταλλήλως και χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Κάθε φορά που υπάρχει περιστατικό δημιουργούνται συνθήκες αυξημένης ετοιμότητας που συνεπάγεται την άμεση κινητοποιήση αλλά και την καταπόνηση του προσωπικού των δυνάμεων των Α.Δ. όχι μόνο της Κορινθίας αλλά και της Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαϊας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Η ανησυχία και η οργή των πολιτών της Κορίνθου είναι δικαιολογημένη διότι το 6ο Σύνταγμα πεζικού είναι μόλις 400 μέτρα από το κέντρο της πόλης, εντός του αστικού ιστού, πλησίον σχολικών εγκαταστάσεων, σπιτιών, καταστημάτων και αθλητικού κέντρου. Η παραμονή του Κέντρου Κράτησης στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης του Κέντρου Κράτησης Κορίνθου ώστε να απελευθερωθουν οι αστυνομικές δυνάμεις στις κατά τόπους Α.Δ. που σήμερα το στελεχώνουν;

2. Πότε θα γίνει η πλήρης αποπεράτωση των έργων ώστε να είναι ασφαλείς οι εγκαταστάσεις;

3. Πότε θα σταματήσει η λειτουργία του 6ου Συντάγματος πεζικού ως Κέντρου Κράτησης Παράνομων Μεταναστών;"

1. Χρίστος Δήμας, Κορινθίας
2. Κώστας Κόλλιας, Κορινθίας
3. Νίκος Ταγαράς, Κορινθίας
4. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Μεσσηνίας
5. Ιωάννης Ανδριανός, Αργολίδας
6. Δημήτρης Κυριαζίδης, Δράμας
7. Ηλίας Βλαχογιάννης, Τρικάλων
8. Αθανάσιος Νταβλούρος, Αχαϊας
9. Γιάννης Καράμπελας, Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: