Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πέθανε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ

  (Φωτογραφία:  Associated Press )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών η βαρώνη Θάτσερ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Θάτσερ «πέθανε ήσυχα στον ύπνο της από έμφραγμα».

H Mάργκαρετ Θάτσερ γεννήθηκε τον Οκτώβιο του 1925 και ήταν κόρη ενός παντοπώλη, όπως άλλωστε και η ίδια συνήθιζε να λέει.

Μπήκε από νωρίς στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 1959.

Το 1975 κατάφερε να εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις και να γίνει αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, οικονομικά και κοινωνικά, στη χώρα.

Κέρδισε τις εκλογές του 1979 και έγινε η πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θέση που διατήρησε μέχρι το Νοέμβριο του 1990, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Έγινε γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία», κυρίως για την επιμονή με την οποία εφάρμοσε τις φιλελεύθερες οικονομικές της πολιτικές στη Βρετανία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που αυτές προκαλούσαν.

Βρέθηκε στο στόχαστο και του IRA, γλίτωσε μια απόπειρα δολοφονίας το 1984, όταν ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ανατίναξε το ξενοδοχείο στο οποίο γινόταν το συνέδριο των Συντηρητικών.

Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, είχε διατάξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας να αποπλεύσουν για τον Νότιο Ατλαντικό, προκειμένου να διώξουν τους Αργεντινούς από τα Νησιά Φώκλαντ.

Η νίκη εκείνη σε έναν πόλεμο λίγων μόλις εβδομάδων, τής χάρισε έναν ακόμα εκλογικό θρίαμβο το 1983, για να ακολουθήσει και τρίτη νίκη το 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια: