Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ... ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ...!


                                               
                                       
Ιούλιος, με το πολιτικό θερμόμετρο να εκτινάσσεται στο κόκκινο. Για μία ακόμη φορά ζήσαμε το μαρτύριο της σταγόνας, μέχρι να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναμετέδιδαν συνεχώς, μέρα με τη μέρα, τις ηρωικές προσπάθειες των μελών της κυβέρνησης να διαπραγματευτούν με τους εκπροσώπους της Τρόικας τα όσα έχουν ήδη υπογραφεί στο τελευταίο μνημόνιο.

Στη σκηνή του παραλόγου, τα φώτα στραμμένα στους γνωστούς υποστηρικτές των μνημονίων που ξεδίπλωναν με μαεστρία τον πάπυρο των επιχειρημάτων τους. Με θλιμμένο ύφος τόνιζαν συνεχώς την αναγκαιότητα των μέτρων, επικαλούμενοι λογιστικά νούμερα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας άνθρωπος και η αξιοπρέπεια του. Το σκηνικό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και κροκοδείλια δάκρυα για επισφράγιση των ειλικρινών συναισθημάτων συμπαράστασης προς όσους εντάσσονται στις λίστες της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Κάτι που, προς το παρόν, απέφυγαν, όπως απέφυγαν αυτή τη φορά να διατυπώσουν εκβιαστικά διλήμματα, περί καταστροφής της Χώρας, σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα, ρίγη συγκίνησης διακατείχαν εκείνους που παρακολουθούσαν τους πολιτικούς μας στα πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν και να μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης τους για τη σημερινή κατάσταση, όπως ο πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τους 865.000 διορισμούς,  που έγιναν την πενταετία 2004-2009, σύμφωνα με την εφημερίδα  ‘‘ΤΑ ΝΕΑ’’.  
Η κυβέρνηση αποδείχτηκε αναξιόπιστη και διαχειρίστηκε τις εκκρεμότητες με την Τρόικα απροετοίμαστη. Καμία υπευθυνότητα. Αρκεί να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα ώστε να εκταμιευτεί η δόση των οκτώ περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ. Κανένας σεβασμός προς τον Έλληνα πολίτη. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της εκάστοτε δόσης. Η πολιτική έκπτωση και η μετριότητα των κυβερνώντων αποδεικνύει ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ξημερώνει σε κάθε οικογένεια. Όλα προσφέρονται στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, αν και καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει, γιατί οι αποφάσεις για κλείσιμο της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορούν να θεωρηθούν μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, καμία αποκρατικοποίηση δεν έχει προχωρήσει, λόγω των εμποδίων που τοποθέτησαν τα ξένα συμφέροντα, όπως η Γερμανία στο θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom.  
Μεταρρυθμίσεις ευρείας  αποδοχής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αποφάσεις, που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί για μείωση των αποδοχών των υπουργών, των βουλευτών και των κρατικών αξιωματούχων, καθώς και για δραστική μείωση του αριθμού των υπουργών και των βουλευτών. Αυτό θα ήταν πραγματική περικοπή περιττών εξόδων προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Αλλά αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις ανάγονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και θα μπορούσαν ν΄αποτελέσουν όνειρο θερινής νυκτός, αφού βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσο του καλοκαιριού.   
Ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Αντώνης Σαμαράς είχε εκφράσει την αισιοδοξία του, στις αρχές του έτους, δηλώνοντας πως: ''Αν αντέξουμε μέχρι τον Ιούνιο, μετά θα απογειωθούμε''.  Φυσικά, όχι δεν απογειωθήκαμε αλλά αντιθέτως προσγειωθήκαμε απότομα από τις πρόσφατες πιέσεις των τοκογλύφων-δανειστών μας και από τα όσα μας επέβαλαν. Οι απαιτήσεις των ελεγκτών της Τρόικας προσλαμβάνουν και τιμωρητικό χαρακτήρα για τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων, περιφρονώντας έναν ολόκληρο λαό. Έναν λαό που συνειδητοποιεί ότι του έχουν αφαιρέσει την έννοια του Κράτους από τη συνείδηση του και ότι μόνο η έννοια του ΄Εθνους του έχει απομείνει για να ελπίζει.
Το νεύμα της κ. Μέρκελ προς τον κ. Σαμαρά για να σταθεί δίπλα της κατά τη φωτογράφιση των ηγετών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για  πρόοδο της Χώρας μας και η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι επικοινωνιακά παιχνίδια που δεν επιλύουν τα συσσωρευμένα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται καθημερινά. Κάποια στιγμή το ποτήρι της αγανάκτησης και της οργής θα ξεχειλίσει! 
   Γιάννης Β. Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: