Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

‘‘ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ...’’ !



                                      
                                           Του Γιάννη Β. Καραπανάγου

 «Βραδιά Πανσελήνου» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη λίμνη Ηραίου, σ΄έναν χώρο με πολλά μειονεκτήματα. Τη διοργάνωσε ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός ‘‘ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’’ και συμμετείχαν η κα Καλλιόπη Βέττα, ο συνθέτης κ. Γιάννης Ιωάννου, ο σολίστ κ. Θανάσης Ψύλλας και η Φιλαρμονική της Περαχώρας, με Διευθυντή τον κ. Κώστα Ρίζο. 

Όμως, το αυγουστιάτικο φεγγάρι της λίμνης Ηραίου  ‘‘δεν φορούσε την προσωπίδα του Ήλιου’’, όπως έχει γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης. ΄Ηταν μελαγχολικό και αραιά σύννεφα το κάλυπταν για να μην φαίνεται η θλίψη του αλλά και ο θυμός του για την απόφαση της ΛΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων να μην πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση στο χώρο στάθμευσης του Ηραίου, όπως γινόταν με μεγαλοπρέπεια τις προηγούμενες χρονιές.
Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Λογοθέτης στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στην απόφαση αυτή λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘‘Δεν κατανοώ ακόμα τους λόγους’’, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού ‘‘ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’’ κ. Νίκος Λόης, στο δικό του χαιρετισμό, πρότεινε ‘‘ ν’ αντισταθούμε με κάθε μέσο και τρόπο ενάντια σ΄αυτούς που βλέπουν τον πολιτισμό ως πολυτέλεια, υποβαθμίζουν τον άνθρωπο σε οικονομική αξία και θέλουν να καταργήσουν τα νομικά πρόσωπα, όπως τον Προμηθέα’’. Και συνέχισε λέγοντας: ‘‘Να θυμηθείτε, όταν θα΄ρθει εκείνη η στιγμή, τι πρέπει να πράξετε γιατί χωρίς  πολιτισμό θα είμαστε άνθρωποι χωρίς αξίες και αρετή ’’. Επιπλέον θα πρόσθετα ότι και η αισθητική ενός χώρου είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό.
Η απαγόρευση της αρχαιολογικής υπηρεσίας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση στον κόσμο. Απαγόρευση που εκτιμάται ότι είναι απόρροια των εργασιών που γίνονται για τη διπλή τσιμεντοποίηση του Ηραίου και που έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού τοπίου. Ίσως οι θεατές της εκδήλωσης δεν θα έπρεπε να διαπιστώσουν το μέγεθος της βεβήλωσης του χώρου, υπό το φως της πανσελήνου.
Η διαδικασία της αρνητικής απόφασης για την ημέρα που σε όλη την Ελλάδα οι πολίτες είχαν πρόσβαση μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία για ν’ απολαύσουν την Πανσέληνο και τις σχετικές μ’ αυτή εκδηλώσεις, παραπέμπει σε εποχές σκοταδισμού και φεουδαρχισμού.
Δεν κατανοώ το σκεπτικό της αρνητικής απόφασης, γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι είναι κληρονομιά όλων των Ελλήνων και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και καμιάς αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Δεν κατανοώ γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία δεν ασχολείται με τη συντήρηση και την ανάδειξη και του λοιπού  αρχαιολογικού θησαυρού της λίμνης Ηραίου, τον οποίο κυριολεκτικά έχει περιφρονήσει και εγκαταλείψει, αλλά έχει εστιάσει την προσοχή της μόνο στην ‘‘Προστασία’’ του χώρου του Ηραίου, με τη τσιμεντοποίησή του. Ένα έργο αξίας 500.000 Ευρώ, που συνεχίζεται με διάφορους τρόπους, παρά τα τόσα αρνητικά δημοσιεύματα και τις αντιδράσεις επισκεπτών.
Δεν κατανοώ γιατί η Δημοτική Αρχή, όταν ενημερώθηκε για τα τόσο σημαντικά αυτά έργα, γιατί θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί, συνηγόρησε και δεν προσέφυγε, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για ν΄ ακυρώσει την απόφαση, προστατεύοντας πραγματικά την περιοχή του Ηραίου από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Δεν κατανοώ γιατί  ο ‘‘ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’’ έγινε δέσμιος της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η Δημοτική αρχή δέχτηκε παθητικά την απόφαση για τη μη πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Ηραίον και περιορίστηκε σε προφορική ανακοίνωση του ιδίου του Δημάρχου πως δεν κατανόησε τους λόγους της απαγόρευσης, καίτοι ο κ. Λόης μίλησε γι΄αντίσταση ‘‘με κάθε μέσο και τρόπο’’. 
Δεν κατανοώ το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τον ‘‘ΠΡΟΜΗΘΕΑ’’, με την ανακύκλωση των τυπικών ευχαριστιών, που είθισται να γίνεται σ΄αυτές τις περιπτώσεις, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τις φιλαρμονικές του και να μην καταγγέλλει την απόφαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Δεν κατανοώ γιατί η τοπική κοινωνία και ειδικά της Περαχώρας αδιαφορεί και ανέχεται αγόγγυστα τα συσσωρευμένα προβλήματα της λίμνης και την κακομεταχείριση της ιστορίας της σαν να πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη.
Δεν κατανοώ γιατί η ΄Ενωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών της λίμνης Ηραίου επιλέγουν τη σιωπή και παραμένουν αμέτοχοι στα όσα γίνονται στο χώρο του Ηραίου και στην ευρύτερη περιοχή, αποφεύγοντας ν΄αντιδράσουν ή να διαμαρτυρηθούν, δίνοντας  ταυτόχρονα την αίσθηση πως συμφωνούν και τα επικροτούν.
Πάντως, αυτό που έγινε απόλυτα κατανοητό είναι πως οι πρωταγωνιστές της μουσικής εκδήλωσης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές.  

10 σχόλια:

ΠΟΠΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣΕΙΣ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΤΟΣΟ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ "ΤΥΧΗ" ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΟΥΝ... ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟΝ...

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΩΝΕΣ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΝΑΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η αλήθεια, κ. Καραπανάγο και εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη ρίζα της σημερινής αδιαφορίας...

"Βεβαίως - και αυτό είναι το σπουδαιότερο - χρειάζεται μια άλλου τύπου βίωση της κληρονομιάς μας, που δεν θα υπάρξει αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το ακατάλληλο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γιατί δεν θα διαθέτουμε δραστική προστασία της κληρονομιάς μας όσο κάθε Έλληνας πολίτης δεν θα είναι ένας συνειδητός ευαίσθητος και παθιασμένος φρουρός της."

Μελίνα Μερκούρη

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΖΑΛΙΣΕΙ
ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Κα ΠΟΠΗ ΑΣ ΛΕΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΨΗΦΟΥΣ
ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΑΥΤΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Οι δημότες θα έπρεπε να είχαν ήδη κατανοήσει γιατί τελικά διαψεύδονται και απογοητεύονται από τα πρόσωπα που οι ίδιοι ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, Αν το είχαν κάνει θα είχαν αλλάξει και νοοτροπία.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος σχολιάζει ''ότι μας έχετε ζαλίσει, αν δεν καταλαβαίνεις πρόβλημα σου''. Πολύ σωστά! Οι αρθρογράφοι θα πρέπει να μας ζαλίζουν μήπως και όταν συνέλθουμε από τη ζάλη δούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και τα καταλαβαίνουμε καλύτερα.

Unknown είπε...

Όσο υπάρχουν ακόμα σκεπτόμενοι πολίτες που διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα και προσπαθούν να αναδείξουν με τη γραφή τους την αδιαφορία των υπευθύνων για τη διαφύλλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πιστεύω ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει. Συνέχισε φίλε Γιάννη και εμείς σιωπηλά για την ώρα,είμαστε δίπλα σου. Κάποια στιγμή θα καταλάβουμε ότι πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε και να σεβόμαστε τα μνημεία που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας. Αυτά που μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες. Συνέχισε φίλε Γιάννη. Κάποια στιγμή θα αποκτήσουμε κι εμείς φωνή και σαν ενωθούν όλες αυτές οι φωνές, τότε πολλά μπορούν να γίνουν...

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΤΣΙΜΕΝΤΟ" ΓΙΝΕΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ!