Με μια σεμνή τελετή στο μνημείο Ελληνο-Ουγγρικής Συνεργασίας παραπλεύρως της παλαιάς γέφυρας του Ισθμού της Κορίνθου, γιορτάστηκαν τα 120 χρόνια λειτουργίας της Διώρυγας της Κορίνθου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ανώνυμο Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ.) με την συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Στην τελετή παρέστη η Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Εszter Sandorfi, o σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κορινθίας κ. Διονύσιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γιώργος Δέδες, εκπρόσωποι του Δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων και αρκετοί πολίτες.
Ο πρόεδρος της ΑΕΔΙΚ Κωνσταντίνος Μπαρκαγιάννης στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι, η διώρυγα εκτός από την ναυσιπλοΐα, αποτελεί σπουδαίο τουριστικό προορισμό με χιλιάδες επισκέπτες να κάνουν το διάπλου του καναλιού ετησίως και πρόσθεσε ότι, ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου Δίολκου, που κατασκεύασε στην αρχαιότητα ο Περίανδρος, σώζεται ως τις μέρες μας και η ανάδειξη του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κρίνεται επιβεβλημένη, για την
τουριστική ανάπτυξη της περιοχής .
Σημείωσε ότι, η διώρυγα που λειτουργεί από το 1893 για να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ναυσιπλοΐας, του τουρισμού και της οικονομίας, χρειάζεται οπωσδήποτε να ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ώστε να μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, είτε για την επαρκή συντήρησή της, είτε για την διαπλάτυνση και εκβάθυνσή της.
Υπογράμμισε ότι η ΑΕΔΙΚ εξυγιάνθηκε κι αποτελεί κερδοφόρα εταιρεία, αφού τα λειτουργικά κέρδη την παρούσα χρονιά, θα ξεπεράσουν τις 850.000 ευρώ και το μέγεθος αυτής της λειτουργικής κερδοφορίας είναι το μεγαλύτερο από το 1980 έως σήμερα. Πρόσθεσε πως η διοίκηση έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα με την εκτίμηση ότι, «η διαπλάτυνση και η εκβάθυνση της διώρυγας της Κορίνθου είναι ένα απολύτως αναπτυξιακό έργο που εκτός από τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, για την Διώρυγα με πενταπλασιασμό των εσόδων, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, της ναυτιλίας και γενικότερα της οικονομίας μας».
Ο κ. Μπαρκαγιάννης ανέφερε επίσης ότι, η διοίκηση αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία που έχει η τουριστική αξιοποίηση της διώρυγας, έχει σχεδιάσει επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν το 2015, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τον χώρο στην παλαιά γέφυρα του Ισθμού και παραπλεύρως το χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο Ελληνο-Ουγγρικής Συνεργασίας, προσφέροντας παράλληλα απασχόληση σε πολλούς πολίτες.
Η Πρέσβης της Ουγγαρίας στην ομιλία της σημείωσε ότι πριν από 120 χρόνια η Ελλάδα γιόρτασε το αποτέλεσμα ενός πραγματικού πολυεθνικού σχεδίου και σήμερα είπε, η διώρυγα από κανάλι θαλάσσιας μεταφοράς μετατράπηκε και σε σημείο έλξης τουριστών.
Η ξένη διπλωμάτης υπογράμμισε ότι, «το κανάλι με το μεγαλείο του είναι και παραμένει το αληθινό και απτό παράδειγμα μιας εποικοδομητικής και επιτυχής συνεργασίας. Αποτελεί σύμβολο και απευθύνει ένα μήνυμα στην Ελλάδα και όχι μόνο, σε όλη την Ευρώπη: μην χάσεις ποτέ την πίστη σου στις ικανότητές σου ακόμη και όταν αναγκάζεσαι να αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες, μην παραδίνεσαι, κάνε όμως πραγματικότητα τα όνειρά σου».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο χαιρετισμό του, μίλησε για τη διώρυγα λέγοντας ότι αποτελεί έργο που επετεύχθη με διεθνή συνεργασία και είπε πως είναι ένα από τα πρώτα έργα παραχώρησης.
Ο περιφερειάρχης υποστήριξε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της διώρυγας που έχει ετοιμάσει η ΑΕΔΙΚ και είπε πως χρειάζεται η διαπλάτυνση και εμβάθυνση της διώρυγας, υπογράμμισε όμως ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ενταχθεί η διώρυγα στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, διότι μόνο έτσι μπορεί να βρεθούν και οι αναγκαίοι πόροι, σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ..
Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε τον Ισθμό καθρέφτη και πύλη της Πελοποννήσου και τόνισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βοηθήσει ως σημαντικός εταίρος ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης της ΑΕΔΙΚ, γιατί θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά όλης της χώρας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών από την Πρέσβη της Ουγγαρίας και τον πρόεδρο της ΑΕΔΙΚ στο μνημείο Ελληνο-Ουγγρικής Συνεργασίας.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε με πλοίο ο διάπλους της διώρυγας και η γιορτή των 120 γενεθλίων της διώρυγας θα κλείσει με δεξίωση στον κήπο της ΑΕΔΙΚ με θέα το Σαρωνικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου