Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΕΜΕΑΣ!!



Μια απαράδεκτη υπόθεση φοβίζει την περιοχή της Νεμέας, όλης της Κορινθίας και όλης της Ελλάδας, για κάθε Έλληνα και επισκέπτη που σέβεται την ιστορία αυτού του τόπου. Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Νεμέας, κινδυνεύουν με «λουκέτο» (!) λόγω της απόλυσης των φυλάκων, κάτι που είναι εξωφρενικό και τραγικό ταυτόχρονα...


Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι κατά της απόλυσής τους, η οποία, αν τελικά γίνει, θα σημάνει, όχι την υποβάθμιση ή τη μερική λειτουργία, αλλά το οριστικό κλείσιμο ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου.

 Σαν Κορίνθιοι και σαν Έλληνες που τιμάμε την ιστορία μας, οφείλουμε να καταγγείλουμε τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις περί απολύσεων σε αυτό τον χώρο και να διατρανώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας, για την ιστορία της Νεμέας, για τον Στέφανο Μίλλερ, για τον Δήμο και τους κατοίκους, για τους χιλιάδες επισκέπτες που έχουν αντικρίσει και θέλουν να επισκεφτούν αυτό τον μοναδικό θησαυρό μας…. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης και πιστεύουμε ότι θα κάνει το καθήκον της…

Συγκινητική επιστολή του Στέφανου Μίλλερ…
Σε επιστολή του ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και Ομότιμος Καθηγητής Ανασκαφών Νεμέας κ. Στέφανος Μίλλερ εκφράζει τις ανησυχίες και τους φόβους του για το ενδεχόμενο να κλείσει για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Νεμέας, λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης! Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Μίλλερ αναφέρει τα εξής: «Άρχισα να παρέχω τις υπηρεσίες μου στη Νεμέα τον Ιούνιο του 1973. Από τότε αγόρασα γη και δημιούργησα ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασα και εξόπλισα ένα Μουσείο, άρχισα την αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός, έφερα στο φως το αρχαίο στάδιο με τη θολωτή του είσοδο, διαμόρφωσα το χώρο και το στάδιο, καθιέρωσα την Αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων (www.nemeangames.org),  έκανα πολλές ανασκαφές και δημοσίευσα τα αποτελέσματά τους.

Όλα αυτά έγιναν με χορηγίες που εξασφάλισα από Αμερικανούς ιδιώτες, με τελική κατάληξη τη δωρεά όλης της αγορασμένης γης με τα μνημεία στο Ελληνικό Δημόσιο. Θα επιθυμούσα  να ασχοληθώ πλέον μόνο με τα τελευταία δύο αντικείμενα (αποτελέσματα ανασκαφών και δημοσιεύσεις) αλλά πάντα προσέβλεπα στην αξιοποίηση του ερευνητικού μου έργου ως βάσης για μια εκπαιδευτική εμπειρία, που θα έδινε στον  κάθε επισκέπτη της Νεμέας την ευκαιρία να μάθει ακόμα περισσότερα για τις αρχαιοελληνικές ρίζες του.

Και αυτή η προσπάθεια έχει πετύχει: το καλοκαίρι του 1973, οι επισκέπτες στο Ναό του Νεμείου Διός ήταν μόνο ένας. Τον περασμένο χρόνο ξεπέρασαν τους 50.000, από όλο τον κόσμο. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, εκδικάζεται η υπόθεση παραμονής ή όχι στις θέσεις τους επτά εκτάκτων φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Νεμέας, που είχαν καταφύγει σε «ασφαλιστικά μέτρα». Εάν αυτοί απολυθούν, μένουν εν ενεργεία μόνο τρεις ημερήσιοι φύλακες, οι οποίοι δεν επαρκούν για να κρατηθεί ο χώρος και το Μουσείο ανοικτά στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα τα βρίσκουν, πλέον, όλα κλειστά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και θα συνειδητοποιώ πόσο ανόητος και αιθεροβάμων ήμουν. Θα έχω πετάξει στα αζήτητα όλη μου τη ζωή».

Ανακοίνωση του Δήμου:
Η απομάκρυνση των φυλάκων θα οδηγήσει στο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος επισημαίνει τα εξής: «Ο Αρχαιολογικός χώρος, το Μουσείο και το Αρχαίο Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας , είναι ένα  από τα πιο λαμπρά μνημεία της Ελλάδας.  Πλήθος Ελλήνων  και ξένων τουριστών τα επισκέπτονται σε καθημερινή βάση. Σήμερα η εύρυθμη λειτουργία του επιτυγχάνεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, κυρίως του φυλακτικού προσωπικού, η πλειονότητα του οποίου αποτελείται από εργαζομένους που έχουν δικαιωθεί (με θετικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων) στα δικαστήρια. Ως  δημοτική αρχή, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση των επί σειρά ετών εργαζομένων με «ασφαλιστικά μέτρα» και καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να εξετάσει καλοπροαίρετα το θέμα. Τυχόν απομάκρυνσή τους θα οδηγήσει όχι σε υπολειτουργία, αλλά στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ του αρχαιολογικού χώρου.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό και τις αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα του πολιτισμού. Δεδομένου, ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία.  Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα να έρχονται επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο και να τον βρίσκουν κλειστό. Ποιός Έλληνας θα μπορούσε με τις αποφάσεις του να συμβάλει στο κλείσιμο ενός αρχαιολογικού χώρου;  Αξίζει να σημειώσουμε πως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας δέχεται ετησίως 50.000 επισκέπτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: