Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Απάντηση Χρήστου Δήμα σε δημοσίευμα για την Μαυρολίμνη




Επειδή μερίδα του τύπου έγραφε πως οι Βουλευτές Κορινθίας δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα της Μαυρολίμνης σας στέλνω ερώτηση που έχω καταθέσει εδώ και 2 μήνες στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών σχετικά με την είσπραξη των τελών ελλιμενισμού στο λιμάνι της Μαυρολίμνης. Στην ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει πως από το 1989 και έπειτα, η δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης (επιβολή και είσπραξη των τελών ελλιμενισμού) καθώς και αξιοποίησης του λιμανιού ανήκε τόσο σε δημοτικές αρχές (Κοινότητα Πισσίων, Δήμος Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων) όσο και σε άλλες αρχές (Ναυτικός Όμιλος Μαυρολίμνης). Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει εισπράξει τέλη ελλιμενισμού ενώ δεν είναι ξεκάθαρο σε  ποια αρχή ανήκει τελικά η  αξιοποίηση και η οικονομική εκμετάλλευση του λιμανιού.

Πιο συγκεκριμένα, η ερώτηση αναφέρει τα εξής:
"Το λιμάνι Μαυρολίμνης, το οποίο ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων του νομού Κορινθίας, αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989, μετά από απόφαση του τότε νομάρχη Κορινθίας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία είχε ισχύ μόνο για το έτος 1989, δινόταν η δυνατότητα στην κοινότητα Πισσίων να επιβάλλει τέλη ελλιμενισμού για τα σκάφη, υπό την προϋπόθεση, ότι το δημόσιο θα λαμβάνει το 5% των τελών αυτών ως ενοίκιο. Επιπλέον, απαγορευόταν οποιαδήποτε καταπάτηση στους χώρους του αιγιαλού από τρίτους.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Ναυτικός Όμιλος Μαυρολίμνης αποφάσισε την αξιοποίηση του λιμανιού με κύριο αντικείμενο του τον ελλιμενισμό σκαφών, ενώ η Κοινότητα Πισσίων θα ήταν η αποκλειστική δικαιούχος των εσόδων, που θα προέκυπταν από τη δραστηριότητα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί τέλη ελλιμενισμού από την Κοινότητα Πισσίων ή από το Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, αλλά, αντιθέτως, η οικονομική εκμετάλλευση του λιμανιού γίνεται από τον ιδιοκτήτη του Ναυτικού Ομίλου Μαυρολίμνης.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων δηλώνει αναρμόδιος για την είσπραξη των τελών από τη χρήση του λιμανιού, καθώς υποστηρίζει, ότι το λιμάνι ανήκει, ακόμη, στο Λιμενικό Ταμείο Κορίνθου, και πως δεν έχει καθοριστεί ζώνη λιμένος στη Μαυρολίμνη. Με τη σειρά του, το Λιμεναρχείο Κορίνθου, βασισμένο και σε έγγραφο του Λιμενάρχη του, αρνείται κάθε αρμοδιότητα στην περιοχή και δηλώνει άγνοια για το τι συμβαίνει.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, προκειμένου να εισπραχθούν τα τέλη ελλιμενισμού;
2. Ποια αρχή είναι αρμόδια για το λιμάνι της Μαυρολίμνης, και κατά συνέπεια για την είσπραξη των τελών;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: