Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ''ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ''!




Επιμέλεια: Δήμητρα Τσεπεντζή
 
Με ικανοποιητική προσέλευση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 5 Απριλίου 2014, η Ημερίδα με θέμα: "Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο και Εθισμός στους Υπολογιστές" στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ζευγολατιού.
Η ημερίδα ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο δρώμενο σχετικό με τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) που είχαν ετοιμάσει μαθητές του Γενικού Λυκείου Ζευγολατιού και ήταν μια εξαιρετική ιδέα ώστε να δοθεί το ερέθισμα για τη συνέχεια.
Οι εισηγητές της ημερίδας, όλοι εξαίρετοι επιστήμονες, ανέπτυξαν με κάθε λεπτομέρεια το θέμα. Μίλησαν για το διαδίκτυο, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, για τη σωστή χρήση του, που βοηθάει στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία, αλλά και για την κακόβουλη χρήση του που οδηγεί στον εθισμό με τις τραγικές συνέπειες αυτού. Τέλος έδωσαν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που αφορούν στη χρήση του παγκόσμιου ιστού, τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς.
Η κ. Μαρία Κόλλια και ο κ. Χρήστος Κιουλάφας, Υπαστυνόμοι Α' της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο "εθισμού" των εφήβων στο διαδίκτυο που έχει ολέθριες συνέπειες για τη σωματική, αλλά κυρίως για την ψυχική υγεία τους. 
 
Δεν είναι λίγα τα ελληνόπουλα σήμερα που αντί να ασχολούνται με τη μελέτη τους, με τις δραστηριότητές τους, με τους φίλους τους, με τα παιχνίδια τους στέκονται, με τις ώρες, μπροστά από έναν Η/Υ και παίζουν ηλεκτρονικά -διαδικτυακά παιχνίδια ή μιλούν διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook). Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πέφτουν θύματα κακόβουλων ενέργειών, απάτης και εκφοβισμού.
Για τον διαδικτυακό εκφοβισμό μίλησε η κ. Μαρία Δάρα, Παιδοψυχολόγος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού". Διαδικτυακό εκφοβισμό έχουμε όταν ένα παιδί ή έφηβος δέχεται απειλές, παρενοχλείται, ταπεινώνεται ή γίνεται στόχος από κάποιο άλλο παιδί ή έφηβο, συνήθως με επαναλαμβανόμενο τρόπο, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, του Διαδικτύου ή των κινητών τηλεφώνων. Δυστυχώς στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία σχετικών ερευνών, ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει ραγδαίες αυξητικές τάσεις.
Η κ. Αθηνά Γαϊτάνη, Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Πρόληψης "Δίολκος" Ν. Κορινθίας, αναφέρθηκε στα αίτια που οδηγούν ένα παιδί στην εξάρτηση από τους υπολογιστές και πρότεινε τρόπους πρόληψης. Η κ. Γαϊτάνη κατέληξε: "Αγαπάμε χωρίς όρους, αλλά με όρια. Θέτουμε κανόνες από μικρή ηλικία. Επαινούμε τις θετικές συμπεριφορές των παιδιών μας και δεν στεκόμαστε μόνο στις αρνητικές. Ανοίγουμε τα σπίτια μας στους ζωντανούς φίλους των παιδιών μας, για να αποκλείσουμε τους ηλεκτρονικούς. Δημιουργούμε διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά."
Μια σύντομη αναφορά στην προστασία τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου έκανε ο κ. Δημήτριος Ανδριτσάκης, Μηχανικός Πληροφορικής του ΠΣΔ.
Η τελευταία εισήγηση έγινε από τον κ. Γεώργιο Κορμά, Γιατρό, Επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», Υπεύθυνο του ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου «SaferInternet», Υπεύθυνο της γραμμής Βοηθείας «Υποστηρίζω», Επιστημονικό Σύμβουλο Σχολών Γονέων και Συντονιστή του προγράμματος «Αριάδνη». Ο κ. Κορμάς εστίασε την εισήγησή του στις συμπεριφορές που εμφανίζει ένας έφηβος που βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης από το διαδίκτυο, στον σχολικό εκφοβισμό αλλά και στο ρόλο των γονέων και των εκπαιδευτικών στην πρόληψη, στην καταπολέμηση και στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Ήταν πραγματικά μια πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ημερίδα και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, κυρίως στην κ. Σαρμά Αργυρώ, Καθηγήτρια Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Ζευγολατιού, που ανέλαβε την ευθύνη όλης της διοργάνωσης. Τέτοιες δράσεις οφείλουμε να τις στηρίζουμε και να τις πολλαπλασιάζουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες:
-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ http://www.saferinternet.gr 
-ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ       http://www.cyberkid.gov.gr/main/contact
  •  Η κ. Δήμητρα Τσεπεντζή είναι Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: