Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

PriSchool: Η φυλακή στην οποία κανείς ποτέ δεν θα γυρίσει


PriSchool: Η φυλακή στην οποία κανείς ποτέ δεν θα γυρίσει

Ο φοιτητής που τη σχεδίασε υπόσχεται πλήρη επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία



Σε αυτή τη φυλακή δεν θα επιστρέψει ποτέ κανείς!
Αυτό είναι το όνειρο του Glen Santayana , φοιτητή στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου του Harvard. Για χάρη της διπλωματικής του εργασίας, ο Santayana σχεδίασε το PriSchool, ένα υβρίδιο φυλακής και σχολείου (από τις λέξεις Prison και School), όπως λέει ο ίδιος.

Στη φυλακή αυτή υπάρχει και ένα σχολείο εγκληματολογίας ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να μην κόβεται πλήρως η επαφή των κρατουμένων με την κοινότητα. Στόχος είναι οι κρατούμενοι της φυλακής αυτής να μπορούν να επανενταχτούν πλήρως στην κοινωνία αφότου εκτίσουν τη θητεία τους.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες είναι ότι ο πληθυσμός των κρατουμένων έχει διογκωθεί κατά 500% σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν ενώ το 67% όσων αποφυλακίζονται, επιστρέφουν στη φυλακή το αργότερο μέσα σε 3 μήνες επειδή έχουν υποτροπιάσει.
Το συγκρότημα χωρίζεται σε τέσσερα κτίρια, το σχολείο της εγκληματολογίας, την ίδια τη φυλακή, έναν ελεύθερο χώρο κι ένα κοινοτικό κέντρο. Τόσο τα κτίρια όσο και η λειτουργία κάθε κτιρίου συνδέονται μεταξύ τους εξ ου και η ανάγκη να ενώνονται με γέφυρες.

Οι τρόφιμοι έχουν ευκαιρίες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες μέσα από εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και χειρωνακτικών εργασιών ενώ το κοινοτικό κέντρο είναι σε θέση να ενισχύσει ψυχολογικά τους τρόφιμους που είναι δύσπιστοι σχετικά με την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: