Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΟΤΑΝ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!



Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου

Ιανουάριος του 2014! Ξενοδοχείο «Μαντάς», στο Λουτράκι. Ημερίδα για την Τουριστική Ανάπτυξη. Διοργανωτής η εφημερίδα ‘‘ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ’’. Εισηγήσεις, απόψεις, τοποθετήσεις και προτάσεις πολλές και ουσιαστικές.
Όσα ειπώθηκαν, αφού συνοψίστηκαν σε τριάντα εννέα (39) προτάσεις από τον υπογράφοντα, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της ημερίδας, εκδόθηκαν σε έντυπο, που μοιράστηκε στην πρώην δημοτική αρχή, σε όλους τους τότε υποψηφίους δημάρχους και σε όλους τους αρμόδιους φορείς του τόπου μας.
‘‘Ευαγγέλιο’’ για τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη χαρακτηρίστηκε το έντυπο αυτό, από τον κ. Βασίλη Μαντά, σε μία ομιλία του, στις πρώτες συναντήσεις του Κύκλου Συναντήσεων της νεολαίας του Δήμου μας.
Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η διεξαγωγή Μαραθωνίου δρόμου, που να διέρχεται από αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας, καταλήγοντας στο Ηραίον και είχε κατατεθεί από την κα Πέτρα Τερζή, Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ‘‘ΓΕΦΥΡΕΣ’’.
Η ιδέα θρονιάστηκε στη σκέψη μου και ζητούσε επίμονα να πάρει σάρκα και οστά. Ήμουν απόλυτα σίγουρος πως μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να εύρισκε οπαδούς.
Αυτούς αναζήτησα, αρχικά, στην Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας. Διαπίστωσα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πως την αποδέχθηκαν και μάλιστα με ενθουσιασμό. Η αρχή είχε γίνει. Τώρα έπρεπε να γίνουμε πολλοί κι όλοι μαζί ενωμένοι να προχωρήσουμε στην υλοποίησή της.
Η κα Πέτρα Τερζή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, ο Αθλητικός Όμιλος Περαχώρας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Περαχώρας και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών Λίμνης Ηραίου, αφού ενημερώθηκαν, συμφώνησαν μαζί μας. Η έλλειψη σχετικής εμπειρίας ήταν ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας. Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου κ. Δημήτρης Καραχρίστος, στον οποίο απευθυνθήκαμε, ασπάστηκε την ιδέα, την σφιχταγκάλιασε και είπε: ‘‘Μην ανησυχείτε. Θα τον κάνουμε τον αγώνα’’, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου.
Φεβρουάριος του 2014! Ξεκίνησαν οι συναντήσεις επί συναντήσεων. Αγωνία για τη διοργάνωση. Αναλαμβάναμε ένα σημαντικό εγχείρημα και θα έπρεπε να διαφημίσουμε τον Δήμο μας και τον τόπο μας και όχι να τον δυσφημίσουμε. Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός που αντικατοπτρίζει την κάθε κοινωνία και τον πολιτισμό της. Τα δύο αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής, αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης ενός λαού και είναι παράγοντες κοινωνικής συνοχής.
Τελικά αποφασίστηκε να διεξαχθεί Ημιμαραθώνιος σύζευξης Αρχαιολογικών χώρων. Να ξεκινήσει από τις Αρχαίες «Θέρμαι» Λουτρακίου, να καταλήξει στο Ηραίον της Περαχώρας, να ενταχθεί στις παράλληλες εκδηλώσεις του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ‘‘ΓΕΦΥΡΕΣ’’ και να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου.
Σεπτέμβριος του 2014! Από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 5 Οκτωβρίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ. Το βραβείο ‘‘ΧΡΥΣΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ’’ κέρδισε η ταινία ‘‘ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗΣ’’ του σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια. Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβανόταν και η Ημερίδα: «Ο Αθλητισμός από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», με σημαντικές εισηγήσεις από τους τέσσερις ομιλητές.

Η διοργάνωση, «ΑΘΛΟΣ+ΕΝΕΡΓΕΙΑ», αυτό το όνομα της δώσαμε όλοι μαζί, ήταν έτοιμη. Τα χρήματα η κινητήρια δύναμή της. Θα έπρεπε να συγκεντρωθούν από χορηγούς. Το ανέλαβε ο 1ος Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Θώδης. Πόρτα, πόρτα κατάφερε να συγκεντρώσει, από άτομα και τοπικές επιχειρήσεις, 1.350 Ευρώ. 
Τότε τέθηκε το ερώτημα: «Μπορεί να γίνει τέτοια διοργάνωση με τόσα λίγα χρήματα;» «Μπορεί», απαντήσαμε, προσθέτοντας και τα χρήματα από τη συνδρομή των αθλητών, δέκα ευρώ ανά άτομο. Αρκεί να το θέλουμε γιατί αθλητισμός σημαίνει πολιτισμός. Δεν ασκεί μόνο το σώμα, αλλά καλλιεργεί και την ψυχή, μέσα από την πειθαρχία, την υπακοή, την συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, την προσπάθεια για επιτυχία. Είναι ευκαιρία για υπέρβαση κι αυτή την υπέρβαση κληθήκαμε να κάνουμε στο πλαίσιο του εθελοντισμού.
5 Οκτωβρίου του 2014! Ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας! Ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα! Όσο πλησίαζε η μέρα, οι προετοιμασίες κορυφώνονταν. Τα μέλη τόσο της Οργανωτικής Επιτροπής, όσο και της Τεχνικής, έχασαν τον ύπνο τους. Όπως και οι επικεφαλής των εθελοντών κ.κ. Γιάννης Κυριακόπουλος και Κοσμάς Θεμέλιος. Οι συμμετοχές αθλητριών και αθλητών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η ευθύνη, για ομαλή έκβαση του αγώνα, πολύ μεγάλη.
Η πολυπόθητη Κυριακή του αγώνα ξημέρωσε. Οι καιρικές συνθήκες ιδανικές για Ημιμαραθώνιο. Στην αφετηρία 161 αθλήτριες και αθλητές, μεταξύ των οποίων και δύο τυφλοί Μαραθωνοδρόμοι. Η ατμόσφαιρα γιορτινή και πάνω απ΄όλα φιλική, όπως συνάδει σε ανάλογες εκδηλώσεις, γιατί σύμφωνα με τον Henry Ward Beecher «ο αληθινός πολιτισμός είναι αυτός που μας βοηθά να εργαζόμαστε για την κοινωνική βελτίωση όλων». Οι Εθελόντριες και οι Εθελοντές που συμμετείχαν, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε ως εκπρόσωποι Συλλόγων, ήταν στις θέσεις τους από πολύ νωρίς.
Το σύνθημα της εκκίνησης δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας κ. Τάσο Σακελλαρίου. Οι συμμετέχοντες, κρατώντας στο ένα χέρι τον Αθλητισμό και στο άλλο τον Πολιτισμό, διέσχισαν το Λουτράκι και ανέβηκαν στον Περιφερειακό. Η θέα του Κορινθιακού, από εκεί ψηλά, τους μάγεψε! Οι πρώτοι ξεχώρισαν αμέσως και στην ουρά της διαδρομής τρεις γυναίκες!
Όταν οι αθλήτριες και οι αθλητές έφθασαν στη Λίμνη Βουλιαγμένης, δεν πίστευαν στα μάτια τους, όπως κάποιοι δήλωσαν προφορικά ή στα συγχαρητήρια γραπτά τους μηνύματα στην Οργανωτική Επιτροπή. «Υπάρχει τέτοιο μέρος στην Ελλάδα;» αναρωτιόντουσαν όσοι δεν την είχαν επισκεφτεί, νιώθοντας ταυτόχρονα την επιρροή της περιβαλλοντολογικής ενέργειας της περιοχής του Ηραίου, όταν τερμάτιζαν, με φόντο το φάρο Μελαγκάβι.
Στον τερματισμό τους περίμενε ακόμη μια έκπληξη! Το παραδοσιακό μπουλουγούρι, που είχαν ετοιμάσει, με αγάπη και μεράκι, μέλη της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας. Η γεύση του; Υπέροχη! Η ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων! Διοργανωτών, εθελοντών και αθλητών! Όλοι έζησαν κάτι μοναδικό! Αυτό το κάτι που η συγκεκριμένη διοργάνωση πρόσφερε.
Τα μηνύματα του απολογισμού πολλά και με πολλούς αποδέκτες. Επιβεβαιώθηκε ότι η πίστη σε ιδέες και η ανιδιοτελής θέληση για προσφορά δεν έχουν όρια και δεν μπορείς να θέσεις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές. Η Περαχώρα έκανε την υπέρβασή της, μέσω των συλλόγων της και η σωστή διαχείριση του ποσού, που συγκεντρώθηκε, απέδειξε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να διοργανώσεις εκδηλώσεις που διαφημίζουν τον τόπο σου και καλλιεργούν άρρηκτους δεσμούς με τους επισκέπτες του.
Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η ρήση: «Η ισχύς εν τη ενώσει». Συμπαραστάτες ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων με προσωπικό και μέσα. Ο Αντιδήμαρχος , κ. Τάσος Σακελλαρίου, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στο αίτημά μας για βοήθεια. Το ίδιο το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου, η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου, ο Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου, εκπρόσωποι του Κύκλου Συναντήσεων Νεολαίας του Δήμου μας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Φλοίσβου Λουτρακίου, το ΕΚΑΒ, το ΚΤΕΛ Κορινθίας, ο κ. Γιάννης Μαυροειδής και η κα Μαρία Ράπτη.
Την όλη διοργάνωση, από την πλευρά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάλυψαν ο κ. Γιάννης Αικατερίνης-Perahora.gr-και η ΕΝΑΤΗ εναλλακτική τηλεόραση, με την κα Αγγελική Μαυροδάκου-Μαυροειδή και τον κ. Σταύρο Λαμπρόπουλο.
Η αρχή έγινε! Ο 1ος Ημιμαραθώνιος είναι πια καταγεγραμμένη πράξη και μάλιστα απόλυτα επιτυχής! Όμως, υπάρχουν άλλες 38 προτάσεις στο έντυπο με τα συμπεράσματα της Ημερίδας που αναμένουν την υλοποίησή τους είτε από τη Δημοτική Αρχή είτε από Συλλόγους και Φορείς είτε από κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: