Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία Χρίστου Δήμα στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (video)



dimas_x

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής. Ο Χρίστος Δήμας στην αρχή της ομιλίας του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση τονίζοντας: «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδεχόμενες πολιτικές διαφορές πάνω από όλα είμαστε όλοι Έλληνες και θέλουμε το καλό της πατρίδας μας». Ωστόσο, επεσήμανε τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της νέας κυβέρνησης και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει έναν εθνικό σχεδιασμό που δεν θα αναχαιτίζει μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, έθεσε δύο αντικειμενικούς στόχους για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους. Πρώτον, την χαλάρωση του στόχου για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα κοινωνικά προβλήματα και να τονωθεί η ανάπτυξη και δεύτερον την σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση ο κ. Δήμας υπογράμμισε πως όπου λαμβάνονται σωστές αποφάσεις θα τις στηρίζει αλλά όπου βλέπει κινδύνους θα τους υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα ο κ. Δήμας είπε:

«Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδεχόμενες πολιτικές διαφορές πάνω από όλα είμαστε όλοι Έλληνες και θέλουμε το καλό της πατρίδας μας συνεπώς και την επιτυχία της κυβέρνησης. Όμως εάν κάποιος τους τελευταίους τρεις μήνες απουσίαζε από την Ελλάδα και επέστρεφε ξαφνικά να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης σίγουρα θα του προκαλούσε εντύπωση το γεγονός πως θα άκουγε:
1. Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαμαρτύρεται επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε μόνο δίμηνη παράταση του μνημονίου και όχι εξάμηνη.
2. Τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να υπογραμμίζει πως συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, να διαφημίζει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και ότι δεν πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους.
3. Τους Υπουργούς κυρίους Λαφαζάνη και Δρίτσα να είναι στην πράξη υπέρμαχοι του καπιταλισμού και της φιλελεύθερης πολιτικής σκέψης και να προχωράνε τις ιδιωτικοποιήσεις σαν έτοιμοι από καιρό.
Δεν θα πίστευε στα αυτιά του. Ξαφνικά οι πρώην αντιμνημονιακοί έγιναν μνημονιακοί.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε πείσει και τον πιο δύσπιστο πως άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά. Ειλικρινά όμως δεν έχω πρόθεση να σας κατηγορήσω. Οι πολιτικές προσαρμογές στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο να γίνουν. Εκείνο όμως που έχει εξίσου μεγάλη σημασία από εδώ και μπρος είναι η αξιοπιστία της χώρας να παραμείνει ισχυρή και να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης και εξωτερικής αναγκαιότητας. Ο Πρωθυπουργός την Κυριακή υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών διότι αυτή είναι η προϋπόθεση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας και άρα της εθνικής μας κυριαρχίας. Είπε πως είναι η προϋπόθεση για μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση και εν τέλει για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.  Ο λόγος είναι απλός : όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν, τόσο πιο ανεξάρτητος είσαι, τόσο πιο δυνατός να αντισταθείς σε πιέσεις. Την παραπάνω δήλωση του Πρωθυπουργού την προσυπογράφω.

Να υπενθυμίσω όμως πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα –στην πράξη και όχι στα λόγια- είχαμε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε έλλειμμα της τάξεως του 10% και μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να το μηδενίσει. Σήμερα συνεπώς εάν έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την δυνατότητα να συζητάει με τους Ευρωπαίους εταίρους την οφείλει στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μία δημοσιονομική προσαρμογή ρεκόρ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τότε όχι μόνο δεν συνέβαλλαν σε αυτήν την «πατριωτική ευθύνη», όπως σωστά την αποκαλεί ο κ. Τσίπρας, αλλά αντιθέτως την πολέμησαν.

Βέβαια, να υπογραμμίσω πως υπάρχει αμφισβήτηση για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έχοντας εξαγγείλει μια σειρά από φιλολαϊκά μέτρα. Ενδιαφέρον θα είχε να μας λέγατε που θα βρει η κυβέρνηση όλα τα χρήματα που απαιτούνται όχι μόνο για αυτές τις εξαγγελίες αλλά και για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός ισοσκελισμένος. Δίνετε την εντύπωση ότι θα υπερφορολογήσετε –ακόμη περισσότερο- την μεσαία τάξη για να καλύψετε τις τρύπες του προϋπολογισμού που αναπόφευκτα δημιουργείτε.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η Ελλάδα χρειάζεται να εφαρμόσει έναν εθνικό σχεδιασμό για την οριστική έξοδο από την κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να αναχαιτιστούν. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τα έκανε όλα σωστά. Αυτό όμως που εμείς λέγαμε πριν τις εκλογές και συνεχίζουμε να λέμε και σήμερα είναι ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, βγαίνουμε από αυτό και τώρα πλέον επείγει η άμεση συνεννόηση με τους εταίρους μας για μια προληπτική γραμμή πίστωσης για σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα καλείται να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της, βεβαίως ευχή όλων είναι η κυβέρνηση να καταλήξει στη καλύτερη δυνατή συμφωνία για την πατρίδα μας. Δύο ρεαλιστικοί και αντικειμενικοί στόχοι για την νέα συμφωνία θα πρέπει να είναι:
• Η χαλάρωση του στόχου για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα κοινωνικά προβλήματα και να τονωθεί η ανάπτυξη.
• Η σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων η οποία θα αποτελέσει βασικό πυλώνα επίτευξης μεγαλύτερου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Η μη επίτευξη συμφωνίας θα έχει δυσμενείς συνέπειες όχι για ένα ή για δύο χρόνια αλλά για πολλά χρόνια. Θα αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα να αποχωρήσουμε «οικειοθελώς» από το Ευρώ, το περίφημο GREXIT που επαναφέρατε στο προσκήνιο. Σε αυτή τη περίπτωση –που όλοι απευχόμαστε αλλά πλέον πρέπει να την εξετάζουμε- το νέο εθνικό μας νόμισμα θα υποτιμηθεί ταχύτατα και ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί. Το δημόσιο χρέος θα επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με το νέο νόμισμα και συνεπώς θα πολλαπλασιαστεί. Οι εισαγωγές θα είναι πολύ πιο ακριβές, όπως σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι στα όρια της κατάρρευσης οδηγώντας σε τέλμα και την ιδιωτική οικονομία. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα πέσει δραματικά και για πολλά χρόνια. Δεν θα είναι η Δραχμή όπως την θυμόμαστε, θα είναι εφιάλτης για την χώρα και ειδικά για τους φτωχότερους.

Να υπενθυμίσω πως δεν υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία αποχώρησης από το Ευρώ ή την Ε.Ε. ούτε ιστορικό προηγούμενο.
• Θα είμαστε οι πρώτοι που θα διακινδυνεύσουμε τις Ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις;
• Θα είμαστε οι πρώτοι που θα διακινδυνεύσουμε τα χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και άλλους κοινοτικούς πόρους;
Με την πολιτική στάση της κυβέρνησης φλερτάρουμε με τον κίνδυνο να γίνουμε περίπτωση παραδειγματισμού προς αποφυγή σε όλη την Ευρωζώνη. Η ανησυχία μεγαλώνει όταν ακούω βουλευτές της κυβέρνησης να προτείνουν να αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι εμείς από την πλευρά μας θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Όπου λαμβάνονται σωστές αποφάσεις θα τις στηρίζουμε αλλά όπου βλέπουμε κινδύνους θα τους υπογραμμίζουμε. Δεν θα χαριστούμε αλλά δεν πρόκειται και να κινηθούμε σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες ανούσιας άρνησης που αποδείχτηκαν βλαπτικές για τον τόπο. Είμαι πεπεισμένος ότι στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα καθένας από εμάς θα πολιτευτεί θέτοντας το εθνικό συμφέρον, πέρα και πάνω από κόμματα.

Δυστυχώς προκαλέσατε πρόωρες εκλογές, χωρίς να έχετε σχέδιο για την οικονομία με αποτέλεσμα τώρα να ζητάτε απεγνωσμένα παραπάνω χρόνο. Παράδοξο επίσης το γεγονός πως έχετε το θράσος να κάνετε εξαγγελίες με βάση την τετραετία ενώ εσείς οι ίδιοι διακόψατε την λαϊκή εντολή του 2012 για τετραετή θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο με σαφή προσανατολισμό. Ενώ ορθώς λέτε ότι σκοπεύετε να ολοκληρώσετε μια συμφωνία, την ίδια στιγμή τα λόγια και οι πράξεις σας αποδεικνύουν πως δεν έχετε αποκλείσει και την σύγκρουση. Για τον λόγο αυτό δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σας ευχαριστώ πολύ.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 10.02.2015
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: