Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αλ.Τσίπρας «στον ενικό»: Στη διαπραγμάτευση όποιος φοβάται χάνει

Αλ.Τσίπρας «στον ενικό»: Στη διαπραγμάτευση όποιος φοβάται χάνει




Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας αλλά και για τον Γιάνη Βαρουφάκη μίλησε ο πρωθυπουργός στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. (VIDEO)

 


Real.gr ΤΣΙΡΠΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΟΠΟΙΟΣ... από realmedialive

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, την στάση της Γερμανίας αλλά και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και την απόφασή του για προχωρήσει σε ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Παρά τις δυσκολίες, οι δυνατότητες να κερδίσουμε σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι μεγάλες. Προϋπόθεση είναι να μην τσιμπάμε στα διαπραγματευτικά παιχνίδια και στις κινήσεις πανικού, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν φόβο. Όποιος φοβάται σε αυτό το παιχνίδι, χάνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Real.gr ΤΣΙΡΠΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΟΠΟΙΟΣ... από realmedialive

Σε ερώτηση για την στάση της Γερμανίας στην διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχει διαφανεί ότι η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση» και πρόσθεσε: «Διαχειρίζεται δύο θέματα, τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία και την συμφωνία με την Ελλάδα. Μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κ. Μέρκελ. Θα ήταν αποτυχία για την Ευρώπη και για εμάς. Αλλά το κριτήριο της επιτυχίας για την κ. Μέρκελ και για εμάς είναι διαφορετικό. Έχουν και αυτοί κοινή γνώμη και αισθάνονται το πολιτικό κόστος». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Γερμανία είναι εγκλωβισμένη στην αδυναμία να παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα ακολουθήθηκε για μία πενταετία ένα πρόγραμμα που είναι αποτυχημένο.


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ-ΣΤΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ από realmedialive
Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ-ΣΤΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ από realmedialive

«Βρισκόμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει λύση στις 20 Φλεβάρη» τόνισε και σημείωσε ότι από τότε διεξάγεται μία μάχη για να παρθούν πίσω πολλά από τα σημεία της συμφωνίας. «Πήραμε μία συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το email Χαρδούβελη. Από μία σειρά από υφεσιακές δεσμεύσεις που μας γυρνούν σε αυτό τον φαύλο κύκλο», είπε.

Για τις κατηγορίες που υπάρχουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θα ήταν πολύ εύκολο να πάω σε μία συμφωνία, μία υπογραφή στις δεσμεύσεις της 5ης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος. Δεν έχω πάρει αυτή την λαϊκή εντολή. Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες έχει να κάνει με το εάν η Ευρώπη αποδέχεται την Δημοκρατία και την λαϊκή κυριαρχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν πήραμε χρήματα στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. «Υπάρχουν λάθη που γίνονται και είναι εγκληματικά, υπάρχουν λάθη που γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων και λάθη που γίνονται επειδή σε παραπλανούν» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην απόφαση της 18ης Φλεβάρη από την ΕΚΤ, με την οποία μειώθηκε το όριο για τα έντοκα γραμμάτια. «Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα την δέσμευση ότι με την συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή», δήλωσε.


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 20ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ από realmedialive


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 20ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ</ «Δεν έχουν όλοι οι εταίροι την ίδια στάση» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν το απλούστατο στο μυαλό τους. Ότι πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση θα την αναγκάσουν να υποχωρήσει από την διαπραγμάτευση». «Έχω μπροστά μου το email Χαρδούβελη που προέβλεπε περικοπές σε επικουρικές συντάξεις από 10% έως και 90%. Αποτυπώνει τις επιδιώξεις των δανειστών όπως προκύπτουν από την 5η αξιολόγηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για ένα γινάτι. Δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Δεν υπάρχει μνημόνιο, ωστόσο είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με ανθρώπους που θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν», τόνισε και δήλωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν ακόμη να έρθουν ξανά στην Αθήνα. Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ από realmedialive

Σε ερώτηση γιατί δεν ενώνονται οι δύο διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει απευθείας μία μεγάλη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές. Πρέπει να αποκατασταθεί ένα κλίμα συνεννόησης, να μπουν κάποιες βάσεις και στη συνέχεια, έχοντας ξαναχτίσει μία εμπιστοσύνη, να συζητήσουμε για μία συμφωνία». Για το χρέος, τόνισε ότι «μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα είτε με διαγραφή, είτε με απομείωση, με πάρα πολλούς τρόπους».


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ από realmedialive

Για τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε στην ομάδα διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη», σημειώνοντας ότι είναι «ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει την γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι την μιλάνε αυτοί». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι έντιμος χαρακτήρας που επιμένει στις απόψεις του. «Η διαπραγμάτευση δεν αφορά ένα άτομο. Την συλλογική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός».

Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ από realmedialive
Σχετικά με όσα συνέβησαν στη Ρίγα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «η διαπραγματευτική στρατηγική δεν διαμορφώνεται από ένα δείπνο, φαίνεται στην κρίσιμη ώρα της συζήτησης. Θα δεχθώ ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα. Αυτό είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού, να αποδομήσεις αυτόν που κάθεται στο τραπέζι και διαπραγματεύεται. Δεν προτιμούν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη».


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ... από realmedialive

Σχολιάζοντας τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Έχουμε διαφωνία στα εργασιακά. Είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και η βούλησή μας να αποκαταστήσουμε αυτό το διαλυμένο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι κι εμείς θέλουμε να τις επαναφέρουμε». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό. «Θα το κάνουμε σταδιακά, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά θα το κάνουμε. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που πήραμε». Ακόμη, έκανε λόγο για διαφωνία στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά.


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ από realmedialive

Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ... από realmedialive




Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ από realmedialive

Δεν υπάρχουν σχόλια: