Κρυφαία στελέχη ψήφισα ΟΧΙ: Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Βαλαβάνη και Βαρουφάκης
- Υπερψήφισε τα σκληρά μέτρα ο Πάνος Καμμένος και τον χειροκρότησαν οι βουλευτές της Ν.Δ.
- Δεν αποτελεί έκπληξη πως ο οπαδός της δραχμής κ. Λαπαβίτσας ψήφισε ΟΧΙ
- Παρά τη χτεσινή του ανακοίνωση πως θα ψηφίσει ΟΧΙ τελικά ο κ. Μιχελογιαννάκης ψήφισε ΝΑΙ
- Η Ραχήλ Μακρή πιστή στη γραμμή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ψήφισε ΟΧΙ και αποχώρησε από την αίθουσα
- Μία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Τσανάκα Αλεξάνδρα απουσίαζε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας
- Το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού στους "αντάρτες" του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έκαμψε λίγους βουλευτές
- Βέβαιος πρέπει να θεωρείται ο ανασχηματισμός τις επόμενες ώρες μετά τις βαριές απώλειες
Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου με
μεγάλη πλειοψηφία που σημαίνει πως τα σκληρά μέτρα πλέον είναι νόμος του
κράτους, αλλά δημιουργείται τεράστιο πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση
που είδε να "ματώνει" από βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία. Τα σκληρά μέτρα υπερψηφίστηκαν από 229 βουλευτές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλους τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους βουλευτές του Ποταμιού και εκείνους του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολα, καθώς από τους 149 βουλευτές, 32 βουλευτές ψήφισαν ΟΧΙ, 6 βουλευτές παρών και μία βουλευτής, η κα Τσανάκα Αλεξάνδρα απουσίαζε από τη διαδικασία.
Ανάμεσα στα βροντερά όχι ήταν εκείνα της κας Κωνσταντοπούλου, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Λαφαζάνη, του κ. Στρατούλη, του κ. Ήσυχου και της κας Νάντιας Βαλαβάνη.
Όχι ψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος 'Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κωστής Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
Παρών δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα.
Απούσα ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα.
Με τα δεδομένα αυτά δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα, μία καυτά πατάτα που πρέπει πλέον να διαχειριστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός που τις επόμενες ώρες θα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Το πρώτο βήμα που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι ο ανασχηματισμός, ο οποίος έχει προαναγγελθεί, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία.
Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Παυλόπουλο
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συμφωνία ή ακόμα και να παραιτηθεί, κάτι που διεμήνυσε προς τους βουλευτές, στους οποίους έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως εάν δεν στηριχθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα.
Υπό αυτό το κλίμα των δραματικών εξελίξεων ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο από τον οποίο ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηψοφορίας.
Την επικοινωνία αυτή επιβεβαίωσε και το Μαξίμου με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο πως σε περίπτωση που οι απώλειες είναι μεγάλες από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι αποφασισμένος ακόμα και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας πάντως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την επικοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου