Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Οι 6 ελληνικές λέξεις που χωρίς αυτές δεν έχει νόημα να υπάρχει η Ευρώπη






Έξι ελληνικές λέξεις μνημονεύει το CNN και εύχεται: «μακάρι να μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της με λέξεις».



 Φυσικά η πρώτη λέξη είναι «Ευρώπη» με τους συντάκτες του κειμένου αφού εξηγούν την κατάσταση στη χώρα μας, την οικονομική κρίση και την τεταμένη σχέση με εταίρους και δανειστές να εξιστορούν τον μύθο της αρπαγής πριγκίπισσας από τον Δία, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε ταύρο και την μετέφερε στην Κρήτη. Όπως θυμίζουν δε οι συντάκτες, η ΕΕ και η Ευρωζώνη οφείλουν στους Έλληνες την ίδια την λέξη που τους προσδιορίζει αλλά και την ονομασία του κοινού νομίσματος των 19 κρατών.
Υπάρχουν όμως και άλλες πέντε σημαντικές λέξεις, ελληνικής «καταγωγής» εξίσου σημαντικές για την Ευρώπη.
Δημοκρατία
Η Ελλάδα ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού είναι και η «μητέρα» των λέξεων που είναι απαραίτητες για την λειτουργία μιας ελεύθερης χώρας. Και οι 28 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι δημοκρατίες και η λέξη «δημοκρατία» (democracy) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «δήμος» (demos στα αγγλικά) που σημαίνει οι κοινοί άνθρωποι και κράτος που σημαίνει δύναμη ή εξουσία.
Πολιτική
Η πολιτική είναι η επιστήμη και η τέχνη της διοίκησης των πολιτών, σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster. Αν και υπάρχει, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφότερα τα όργανα έχουν περιορισμένη εξουσία επί των υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ οι οποίες κυβερνώνται από ένα ευρύ φάσμα δικών τους πολιτικών κομμάτων. Υπάρχουν κόμματα κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά, της οικολογίας, συντηρητικά και υπέρσυντηρητικά αλλά και για όσους επιθυμούν να υπερασπιστούν διάφορα «περιφερειακά ζητήματα». Η ελληνική λέξη «πόλη» (polis) είναι όχι μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά σημαίνει και κοινότητα γι′ αυτό, όπως εξηγούν οι συντάκτες του CNN υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα οι λέξεις metropolis, police κα.
Ήταν ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, όπως τονίζεται, αυτός που έγραψε πρώτη φορά περί πολιτικής.
Ηθική
Η ηθική αποτελεί ένα μέρος της φιλοσοφίας που ασχολείται με το τι είναι ηθικά σωστό ή λάθος, όπως αναφέρουν οι συντάκτες μεταφέροντας την ερμηνεία του λεξικού που χρησιμοποιούν. Η λέξη έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη «ήθος» ενώ όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι – Πλάτωνας, Σωκράτης, Αριστοτέλης- σκέφτονταν επίμονα για το τι συνιστά μια καλή ή κακή συμπεριφορά.
Χωρίς ηθική υπάρχει χώρος να αναπτυχθούν φαινόμενα διαφθοράς. Οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται από τις λιγότερο διεφθαρμένες στον κόσμο, σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία ήταν μάλιστα μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών πέρυσι ως λιγότερο διεφθαρμένες. Η Ελλάδα όμως ήταν 69η θέση.
Φοβία
Ένας παράλογος ή ανεξήγητος φόβος ενός αντικειμένου ή μιας κατάστασης χαρακτηρίζεται ως «φοβία» (phobia) και φυσικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «φόβος». Και υπάρχει αρκετός φόβος για το τι έπεται στην περίπτωση της Ελλάδας και του οικονομικού δράματος που βιώνει. Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για το τι θα ήταν καλύτερο για τις αγορές, τον ελληνικό λαό ή και τις δύο πλευρές.
Ο Νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν αλά και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς λένε πως η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει «όχι{ ενώ περισσότεροι από 200 Έλληνες καθηγητές οικονομικών υποστηρίζουν πως μια έξοδος της χώρας από το Ευρώ θα ήταν μια καταστροφή.
Πληθώρα
Το λεξικό Merriam-Webster ορίζει την «πληθώρα» (plethora) ως ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι απαραίτητο, αναγκαίο. Η αρχικά ελληνική λέξη σημαίνει πληρότητα (fulness). H ευρωζώνη είναι γεμάτη από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία με οικονομίες ισχυρές και ευημερούσες που προσδίδουν δύναμη στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Αλλά η ευημερία δεν είναι κάτι κοινό δηλ. σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και σίγουρα η Ελλάδα έχουν δει το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών να πέφτει από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.
Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: