Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Αντικατάσταση πυροφυλακείου στα Γεράνεια από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λουτρακίου(pics)




Πριν από 26 χρόνια  και μάλιστα σε εποχές τότε που στην Ελλάδα  ο  οργανωμένος     εθελοντισμός για την προστασία του δασικού πλούτου από τις πυρκαγιές είχε αρχίσει να συλλαμβάνεται μόνο ως ιδέα ο σύλλογος μας ήδη πρωτοπόρος   ξεκινούσε την ανέγερση του πρώτου πυροφυλακειου του σε σύνολο των οχτώ που κατασκεύασε σε βάθος χρόνου 10 ετών....


Οι θέσεις επιλογής εγκατάστασης των πυροφυλακειων ήταν και είναι τέτοιες των οποίων το οπτικό σημείο ελέγχει μεγάλες δασικές εκτάσεις των Γερανείων όμως η επιλογή τους έχει ένα αδύνατο σημείο είναι εκτεθειμένα ως ξύλινες κατασκευές (για να ταιριάζουν στο φυσικό τους περιβάλλον ) σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό απλά  σημαίνει ότι τα μέλη μας χρόνο με τον χρόνο έδιναν αγώνα για την συντήρηση τους.
Όμως τα πάντα έχουν ένα τέλος έτσι το ιστορικό πυροφυλακειο το οποίο πρώτο κατασκεύασε ο σύλλογος το έτος 1989     και έλαβε τον κωδικό Π1 προσφέροντας ανεκτίμητη προστασία στην υπ´αρ 1 ζώνη επικινδυνότητας αυτή της δασικής έκτασης των Γερανείων που περιβάλλει το Λουτράκι ήρθε η ώρα μετά από 26 χρόνια να αντικατασταθεί για λόγους ασφαλείας.
Στις 31-7-2015 πραγματοποιήθηκε η πτώση του Π1 και ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του Π1 δεύτερης γενιάς οι οποίες τελείωσαν στις 12-8-2015. Με την εμπειρία τόσων ετών προβλέψαμε τρία αδύνατα σημεία για την εύκολη επισκεψιμότητα  και όχι μόνο αποκλειστικά  από άτομα νεαρής ηλικίας  που είναι 1) η άνετη ανάβαση με σκάλα και κουπαστή 2)  το ύψος του  λόγω προβλήματος υψοφοβιας 3) περιμετρική βεράντα για αίσθημα ασφαλείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Συλλόγου με απόφαση του  παραχωρεί την χρήση του σε όλους τους εν δυνάμει εθελοντές και εθελοντικές ομάδες προστασίας των Γερανείων. Μοναδική Παράκληση προς τους τους επισκέπτες και  χρήστες να σεβασθούν  τον πολυετή αγώνα του συλλόγου   για την σωτηρία του φυσικού πλούτου των Γερανείων μας συμβάλλοντας στην διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου και του πυροφυλακειου σε αξιοπρεπή κατάσταση.
Τέλος για το έτος 2015 έχουμε προϋπολογίσει μια γενναία συντήρηση στο εντυπωσιακό πυροφυλακειο της φανερωμένης με ζώνη προστασίας τον κεντρικό ορεινό όγκο των Γερανείων το ανατολικό τμήμα της Περαχωρας  και για το 2016 ευελπιστούμε για την αντικατάσταση του πυροφυλακειου στις θέση Κλίσκες (έτος κατασκευής 1990) με ζώνη προστασίας την περιοχή βουλιαγμένης και το δυτικό τμήμα της Περαχώρας και αυτό των Πισσίων.




                                             
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ «ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ»
                             Λ.ΚΑΤΣΩΝΗ 4 ΛΟΥΤΡΑΚΙ Τ.Κ 20300
                          ΤΗΛ.ΦΑΞ. 27440-65388 ΚΙΝ:694 5757383
               E-MAIL kyngerania@hotmail.gr- http\www.kyngerania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: