Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: «Μέσα σε τέσσερις ημέρες θα συγκροτήσω κυβέρνηση» - Παράθυρο σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι


,,
Όχι σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είπε ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο. Ωστόσο, έκανε άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για μετεκλογική συνεργασία, εκτιμώντας ότι τα δύο κόμματα «δεν θα πάρουν το κόστος να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές».  

Αναφερόμενος στο νέο ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς στο Φαρμακονήσι, ο Αλέξης Τσίπραςέκανε λόγο για ανείπωτη τραγωδία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους «και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσει το Αιγαίο να μετατρέπεται σε θάλασσα νεκροταφείο και οι θάλασσες στα νησιά μας να ξεβράζουν νεκρά παιδάκια».
Και συνέχισε   λέγοντας:
Αναρωτιέται κανείς αν αξίζει τον κόπο να μπαίνει κανείς σε μικροκομματική αντιπαράθεση με ψηφοθηρικούς σκοπούς, αντί να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα με τόσο μεγάλες διαστάσεις. 
Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, η οποία -όπως είπε- αναφερόταν σε «λαθρομετανάστες» και «τους πήρε επτά μήνες να καταλάβουν ότι πρόκειται για προσφυγικές ροές και δεν ευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ που μας κατήγγειλαν ότι ανοίξαμε τα σύνορα για να εισέλθουν “λαθρομετανάστες“». 
Αναφερόμενος στο σχόλιο του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για τη δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα θαλάσσια σύνορα είπε:
Όποιος δεν έχει επιχειρήματα απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο, απομονώνεις φράσεις και πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Τα σύνορα της θάλασσας δεν έχουν φυλάκια και περάσματα, δεν έχουν μπάρες να τις ανοίγεις και να τις κλείνεις. 
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ανάγκη στη χώρα για πολιτική κυβέρνηση και ότι μπορούν καλύτερα οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις» υπογράμμισε αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για απραξία στο μεταναστευτικό. 
Το σχέδιο είναι να μας εγκλωβίσουν στη διαδικασία τη ενσωμάτωσης και να πάμε σε μια κυβέρνηση ζόμπι, με δύο κόμματα χωρίς κοινά χαρακτηριστικά που θα εφαρμόσουν μια πολιτική με τεχνοκρατική αντίληψη. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θα γίνει πραγματικότητα η «αριστερή παρένθεση». Και πιστεύω ότι  θα αποφασίσει την Κυριακή των εκλογών, ότι το βήμα μας δεν θα είναι μετέωρο και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. 
Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ κατηγορώντας τον ότι κομίζει το παλιό: «Ο κ. Μείμαράκης ηγείται των ψηφοδελτίων του κ. Σαμαρά και σε ζητήματα διαφθοράς, διαπλοκής σκανδάλων δεν έχει πάρει θέση. Τι θέση παίρνει στο ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Εκτίμησε ότι δεν θα δούμε κυβέρνηση συνεργασίας, «γιατί θα είναι κακό για τον τόπο». «Θυμηθείτε την οικουμενική κυβέρνηση, Θυμηθείτε και τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Έπαιζαν 4-2-1 στους διορισμούς» τόνισε. 
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα διαβεβαίωσε ότι συγκροτήσει κυβέρνηση εντός τεσσάρων ημερών,
Θα πάρω τη διερευνητική εντολή και μέσα σε τέσσερις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση. Το δίλημμα που τίθεται είναι τεχνητό, κανείς δεν θα πάρει το κόστος να οδηγήσει σε νέες εκλογές.
Ζητάω από τον ελληνικό λαό να μας δώσει δύο παραπάνω βουλευτές από τις προηγούμενες εκλογές. Τώρα δεν υπάρχει κανείς να φοβάται ότι ο Τσίπρας θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ άρα γιατί να μην μπορούμε να πάρουμε άλλους δύο βουλευτές.
Ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, σημειώνοντας πάντως ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ιδεολογικά:
Για το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα. Είμαι σίγουρος ότι και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) θα σταθμίσουν ως επιλογή ευθύνης, να μην οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές. Θα πρέπει να τους ρωτήσετε, όμως, αν τα κόμματα αυτά θέλουν να τοποθετούνται στο προοδευτικό ή το συντηρητικό φάσμα. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ εγώ το βλέπω εκ του πονηρού. 
Για τη Φώφη Γεννηματά και το κόμμα της είπε ότι «δεν μπορεί η  κυρία Γεννηματά να είναι ουρά της ΝΔ. Έπρεπε να πάρει θέση όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ευχήθηκε προχθές να κερδίσει ο Μεϊμαράκης». 
Ωστόσο, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία:
Δεν θα έχουμε μια παρα φύσει κυβέρνηση. Δεν μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να με λέει ψευτράκο και  πονηρούλη και να λέει ότι θέλει να συνεργαστούμε. Μάλιστα με είπε «αντιπρόεδρο».Μάλλον με μπερδέυει με τον κ. Βενιζέλο. Εγώ δεν είμαι Βενιζέλος, δεν έχω ούτε τη διαδρομή ούτε την ευφυία του. Εγώ είμαι ένας ταπεινός άνθρωπος που θέλω να χαράξω άλλη πορεία για τη χώρα.
Για τα σενάρια της επόμενης μέρας είπε:
Ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος με άνετη πλειοψηφία ή αλλιώς θα συνεργαστούμε εξαιρετικά, όπως το πετύχαμε την προηγούμενη περίοδο, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Απο ΄κει και πέρα θα ανοίξει μια συζήτηση, γιατί η κυβέρνηση που θέλουμε είναι μια προοδευτική κυβέρνηση. 
Σημείωσε, ότι «το ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα», ενώ δεσμεύτηκε για συνολική μεταρρύθμιση με κοινωνική δικαιοσύνη. Επεσήμανε ότι «η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί σωστά και έγκαιρα, ενώ αναφέρθηκε στα πέντε σημαντικά μέτωπα που εμπεριέχει η νέα συμφωνία:
  • χρέος
  • πλειστηριαμσοί και κόκκινα δάνεια
  • εργασιακές σχέσεις και συλλογικές δια
  • ενέργεια, δηλαδή η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ
  • ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα έχει χαρακτήρα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος
Ερωτηθείς πού τοποθετείται πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας είπε ότι «δεν είναι το εθνικό νόμισμα ιδεολογία της Αριστεράς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στα αριστερά του πολιτικού χάρτη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Τέλος, παραδέχθηκε λάθη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι είχα υπερτιμήσει τη δύναμη του δίκαιου, έναντι της ισχύος του χρήματος». «Αλλά δεν μετανιώνω, γιατί δώσαμε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να δώσει έναν έντιμο αγώνα και αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε και σε βάθος τετραετίας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 
newpost.

,

Δεν υπάρχουν σχόλια: