Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Μ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Α»: ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΟΡΘΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟ!








• Mε τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς οικονομική ενίσχυση από το κράτος, πέραν των K.A.Π.
• Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει φιλοδοξίες, όμως, αυτή τη στιγμή είμαι Αντιδήμαρχος στη Δημοτική Αρχή Γκιώνη. Στηρίζω το Γιώργο Γκιώνη και το έργο αυτής της Δημοτικής Αρχής

- Κα Πρωτοπαππά, είστε Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και Αναπληρώτρια Δημάρχου. Πριν λίγες ημέρες, προέκυψε ένα θέμα, που προκάλεσε την έντονη και οργισμένη αντίδρασή σας, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν δημοσιεύματα, με τον ισχυρισμό ότι ο Δήμος μας είναι στο «κόκκινο», με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να επιφέρει. Τι ακριβώς έχει συμβεί;
- Υπήρξαν, πράγματι, κάποια δημοσιεύματα, σε τοπικά ιστολόγια, που αναπαρήγαγαν κάποιες ειδήσεις, οι οποίες δεν ήταν αληθείς και αφορούσαν τα οικονομικά του Δήμου: ότι, δηλαδή, είμαστε στο «κόκκινο», ότι έχουμε χρέη κ.λπ. Ήταν λογική η αντίδρασή μου, διότι, καθημερινά, κάνουμε αγώνα, ως Δημοτική Αρχή, σε ένα άκρως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Είναι άδικο, λοιπόν, να δημοσιοποιούνται τέτοιες ειδήσεις και να δίνεται μια λανθασμένη εικόνα, για τα οικονομικά του Δήμου. Αρκεί να σας πω ότι, το 2015, ο Δήμος μας έκλεισε με 500.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι, στο ταμειακό του υπόλοιπο. Υπάρχει καλό επίπεδο ρευστότητας, το οποίο οφείλεται, κυρίως, στις εισπράξεις και όχι στους πόρους που παρέχονται από το κράτος.
Θα σας αναφέρω, επίσης, ότι έχουμε στο ταμείο μας περίπου 1.000.000 ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε έργα και διάφορες ανάγκες, στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, πέρα από τα 1.200.000 ευρώ, τα οποία αφορούν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κι όλα αυτά, την ώρα που, από τον κρατικό «κορβανά», με προγράμματα, για τα οποία είμαστε έτοιμοι, αν ανοίξουν, δεν έχουμε δει ακόμα χρήματα. Όταν, λοιπόν, στο ταμείο μας έχουμε, τη στιγμή που μιλάμε, περίπου 2.300.000 ευρώ, όταν καθημερινά παρακολουθούμε τα έσοδα και τα έξοδα, κάνοντας έναν πολύ «σφιχτό» έλεγχο σε προμήθειες, αναθέσεις, περιορισμό δαπανών και, βέβαια, εισπρακτική πολιτική όσων προβλέπει και επιβάλλει ο νόμος, πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται κάποιοι ότι ο Δήμος μας είναι στο «κόκκινο»;
Ακόμα και το καλοκαίρι, με τους γνωστούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί, «παγώνοντας» οποιαδήποτε δαπάνη, καταφέραμε να διασφαλίσουμε τους μισθούς των εργαζομένων και να διαθέτουμε επαρκές υπόλοιπο, ώστε να μπορέσει να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του.
- Πώς, λοιπόν, δημιουργήθηκε αυτή η παραφιλολογία περί χρεωκοπίας;
- Το τελευταίο διάστημα, δόθηκαν από το κράτος κάποια χρήματα στους Δήμους, από παρακρατηθέντες πόρους. Το ποσό που μας αναλογούσε, με την απόφαση του Υπουργού εσωτερικών (αρ. πρωτ. 42419/4-12-2015) ήταν 404.105,41 ευρώ, αλλά παρακρατήθηκε από την εφορία, προκειμένου να καλυφθεί ένα οφειλόμενο ποσό, από τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του εργοστάσιου επεξεργασίας λυμάτων, στον τέως Δήμο Αγίων Θεοδώρων. Απ’ ό,τι διαφαίνεται, αυτό ήταν το γεγονός που δεν διαχειρίστηκαν σωστά κάποιοι και αναπαρήγαγαν ειδήσεις, οι οποίες δεν ήταν σωστές. Μάλιστα, μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, ενδέχεται να εξοφληθεί η οφειλή και να επιστραφούν χρήματα στο Δημοτικό ταμείο, κάτι που θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες.
- Έχετε συμπληρώσει 16 μήνες στη Δημοτική Αρχή και, σε κάποια θέματα, έχει ξεκινήσει κάποια γκρίνια από τους δημότες. Εσείς, πώς αποτιμάτε το έργο σας;
- Έχει παραχθεί έργο, για μέρος του οποίου, μάλιστα, δεν έχει ενημερωθεί ο κόσμος. Γι’ αυτό, ο ίδιος ο δήμαρχος σκοπεύει να δώσει μια συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να εστιάσω στο κομμάτι των αρμοδιοτήτων που μου έχει εκχωρήσει ο δήμαρχος, δηλαδή το Οικονομικό και το Διοικητικό, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο ενός Δήμου.
Όσον αφορά το Διοικητικό:
• Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, κάναμε αναδιάρθρωση προσωπικού, για να καλύψουμε κενές θέσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν προκύψει από την κακή πολιτική στάση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τοποθετήσαμε, για παράδειγμα, υπάλληλο στο γραφείο Προμηθειών, το οποίο, επί έξι μήνες, δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο έλεγχος που θα επιθυμούσαμε.
• Συντάξαμε, για πρώτη φορά, Ε9, μπαίνοντας στη διαδικασία καταγραφής της περιουσίας του Δήμου.
• Προχωρήσαμε τη διαδικασία ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ροής εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο, με την αίτηση στο πρωτόκολλο, χωρίς να ταλαιπωρείται ο πολίτης, το θέμα του ανατίθεται αμέσως στην κατάλληλη υπηρεσία και στον αρμόδιο υπάλληλο.
• Κλείσαμε πληγές πολλών ετών. Για παράδειγμα, δεν είχαν οριστεί τέλη νέου νεκροταφείου, δεν υπήρχαν κανονιστικές αποφάσεις. Σας αναφέρω, χαρακτηριστικά, το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων, από το οποίο, μέχρι πέρσι, δεν υπήρχαν έσοδα. Άλλο παράδειγμα είναι οι εισπράξεις από τις λαϊκές. Το 2014 ήταν περίπου 22.000 ευρώ, το 2015 στις 32.000 ευρώ, με αύξηση περίπου 40%, από παλαιότερες χρονιές. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τοποθετήσαμε τους καταλληλότερους υπαλλήλους στις αντίστοιχες θέσεις, ρυθμίζοντας και τα κενά τα οποία βρήκαμε.
Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, σε μια περίοδο με εκλογές, δημοψήφισμα, capital controls και χωρίς, όπως σας προανέφερα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να έχουμε ουσιαστική βοήθεια από την κεντρική εξουσία:
• Κρατάμε τα έξοδα χαμηλά και έχουμε βεβαιώσει καταλόγους τεσσάρων φόρων, κάτι που δεν είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
• Εισπράττουμε παλιές βεβαιωμένες οφειλές και, κάποιες φορές, γινόμαστε δυσάρεστοι, αφού πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Έχουμε σκοπό να φτάσουμε ακόμα και σε προσημειώσεις, προκειμένου να εισπράξουμε από μεγαλοοφειλέτες του Δήμου. Δεν μπορεί ο δημότης, σε μια δύσκολη περίοδο, να τρέχει για να πληρώσει 100 και 200 ευρώ, και να μην πληρώνουν κάποιοι που έχουν εισπράξει χρήματα και οφείλουν να τα αποδώσουν. Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Η Οικονομική Υπηρεσία έδωσε μεγάλο αγώνα. Μας βοήθησε, βέβαια, και η διάταξη για τη ρύθμιση χρεών.
• Βάλαμε μια σειρά στις πράξεις αναλογισμού, που αφορούν παλιές απαλλοτριώσεις και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Με διακανονισμούς προχωράμε τις διαδικασίες.
• Καταρτίσαμε προϋπολογισμούς, με κωδικούς που αναβαθμίζουν την ποιότητα των πολιτών, δίνουν έναν αέρα πνοής για όλο το Δήμο με έργα, σέβονται τους ΑΜΕΑ και εγγυώνται το καλύτερο, στο μέτρο του δυνατού.
Κι επειδή, απ’ ό,τι φαίνεται, μπορεί να μπούμε σε μια περίοδο, στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά θα στηρίζεται στους δικούς της πόρους, προσπαθούμε να βρούμε τους κατάλληλους μηχανισμούς εισροής χρημάτων στο ταμείο του Δήμου, σεβόμενοι, πάντοτε, το δημότη, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
- Ποια είναι η αντιμισθία σας, ως Αντιδημάρχου;
- Δεν παίρνω κάποια αντιμισθία. Εξακολουθώ να πληρώνομαι το μισθό μου ως εκπαιδευτικός, όπου έχω ήδη συμπληρώσει 29 χρόνια υπηρεσίας.
- Μετά από 15 συναπτά έτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δύο θητείες ως Αντιδήμαρχος, πάρα πολλοί συνδημότες μας αναρωτιούνται, εάν οι φιλοδοξίες σας θα πρέπει να σταματούν εδώ.
- Πράγματι, κάποιοι στο δήμο μας το συζητούν. Θα ήθελα, μάλιστα, μέσα από την εφημερίδα σας, να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με αγαπούν και με στηρίζουν στις προσπάθειές μου, όλα αυτά τα χρόνια. Οι φιλοδοξίες ενός ανθρώπου, κάθε ανθρώπου δεν πρέπει να σταματούν. Όμως, αυτή τη στιγμή είμαι Αντιδήμαρχος, σε μια πολύ σημαντική θέση, εκλεγμένη στη Δημοτική Αρχή του Γ. Γκιώνη, τον οποίο και ευχαριστώ για τις αρμοδιότητες που μου εμπιστεύθηκε. Μάλιστα, έχουμε μια άριστη συνεργασία. Με ενδιαφέρει το καθημερινό έργο και αυτή η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για να συζητήσω κάτι διαφορετικό, καθότι είμαι ικανοποιημένη από τη συνεργασία μου με το Γιώργο Γκιώνη.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: