Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Η Bayer επιβεβαιώνει τις συνομιλίες για συγχώνευση με τη Monsanto

Η Bayer επιβεβαιώνει τις συνομιλίες για συγχώνευση με τη Monsanto

Δύο εταιρίες κολοσσοί στον τομέα της Χημείας, είναι έτοιμε σαν συγχωνευθούν. Και το μακρύ χέρι των μεταλλαγμένων προϊόντων ολοένα αγκαλιάζει πιο ασφυκτικά την Ευρώπη.

Οι συνομιλίες για τη συγχώνευση της μεγάλης γερμανικής χημικής βιομηχανίας Bayer με την μεγαλύτερη στον κόσμο αμερικανική εταιρία παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων Monsanto, (με έδρα το Μισούρι των ΗΠΑ) επιβεβαιώνονται και από τα δύο μέρη.

Η Monsanto ανακοίνωσε χτες Τετάρτη, ότι έχει δεχθεί την πρόταση από τη Bayer και η οποία εξετάζεται για να διαπιστωθούν οι όροι που προβλέπονται στο προτεινόμενο συμβόλαιο αν είναι αποδεκτοί και συμφέροντες.

Σήμερα, η Bayer, εξέδωσε δικήτ ης ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας ότι αξιωματούχοι της εταιρίας συναντήθηκαν με αντίστοιχους του αμερικανικού βιοτεχνολογικού κολοσσού για «ιδιωτικές συνομιλίες με στόχο την συγχώνευση».

Ουδεμία από τις δύο ανακοινώσεις αναφέρει λεπτομέρειες όπως το αντίτιμο για την συμφωνία συγχώνευσης.Πιστεύεται πως η πρόταση της αμερικανικής εταιρίας θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε γίνει στην κινεζική ChemChina από την την ελβετική εταιρία αγροτικών χημικών προϊόντων Syngenta που υπέγραψε τον Φεβρουάριο και ήταν ύψους πλέον των $43 δισεκατομμυρίων.

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης των εταιριών Bayer-Monsanto θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις επειδή θα παραβιάζει τη νομοθεσία antitrust της ΕΕ. Επειδή θα σημαίνει ότι δημιουργείται η μεγαλύτερη προμηθεύτρια εταιρία αγροτικών χημικών προϊόντων στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Bloomberg.

Ο επίσης χημικός γίγαντας της Γερμανίας η εταιρία BASF, έγινε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τη Μοσάντο σύμφωνα με την ιστοσελίδα StreetInsider.com.

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι άσχετα με τις μυστικές διαβουλεύσεις που γίνονται για την διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων ΤΤΙΡ που αργά αλλά σταθερά απλώνει το μακρύ χέρι των αμερικανικών πολυεθνικών προς την Ευρώπη.


Από τα προϊόντα της Μοσάντο

Οι αγροτικές προμήθειες της Μοσάντο, έχουν προκαλέσει δραματική πτώση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να έχουν σταματήσει τις παραγγελίες σπόρων από την εταιρία.

Ανεξάρτητοι επιστήμονες προειδοποιούν εναντίον των μεταλλαγμένων της ΜοσάντοΤην ώρα που ευρωπαϊκοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαφή με την αμερικανική βιοχημική εταιρία παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων, 100 επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο προειδοποιούν για τους κινδύνους από αυτού του είδους τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία glyphosate.

Αλλά και οι επιστήμονες στο ευρωπαϊκό πρακτορείο προστασίας της ασφάλειας των τροφίμων, European Food Standards Agency (EFSA) βρίσκεται σε διαφωνία με όσα υποστηρίζει η (ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ) Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).

Στις 01.12.2015, το Ευρωκοινοβούλιο ασχολήθηκε με την υπόθεση. Εξετάσθηκε η επιστολή 96 επιστημόνων από 25 χώρες που προειδοποιούν από τους κινδύνους καρκινογένεσης από τα μεταλλαγμένα.

Σ΄ολόκληρο τον κόσμο περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν και ζητούν να απαγορευθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: