Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η αρχαία Νεμέα από ψηλά: Από τον αρχαιολόγο Στήβεν Μίλλερ




Μία σπουδαία περίπτωση ανθρώπου που τρέφεται με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Αμερικανός. Ζεί και εργάζεται στη Νεμέα. «Δεν τη διάλεξα, με διάλεξε» θα σου πει αν τον ρωτήσεις. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος (πλέον) Μίλλερ, πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.
Επι 35 χρόνια πραγματοποιεί ανασκαφές στη Νεμέα. 
Εργασίες που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία.

Φωτογραφία nemeapress.blogspot.com 
Ο ανθρωπος που έστειλε επιστολή στον Ομπάμα για την Μακεδονία
Ο Στέφαν Μίλερ είχε πρωτοστατήσει το 2005 σε μία επιστολή που είχε την υπογραφή κορυφαίων επιστημόνων του χώρου του , προς τον Λευκό Οίκο. Με το κείμενο ζητούσαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να βοηθήσει ώστε να σταματήσουν τα Σκόπια να παραποιούν την ελληνική ιστορία.
«Με την παρούσα επιστολή, οι υπογράφοντες ζητούμε με κάθε σεβασμό την παρέμβασή σας για να τακτοποιηθούν συντρίμμια ιστορικής αταξίας που άφησε πίσω της στη νοτιοανατολική Ευρώπη η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στις 4 Νοεμβρίου 2004, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Προέδρου George W. Bush, η κυβέρνησή του ομόφωνα αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.Αυτή η πράξη όχι μόνο κατέλυσε γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, αλλά και έδωσε έναυσμα να ξεσπάσει μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, του οποίου το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η καταχρηστική οικειοποίηση από την κυβέρνηση των Σκοπίων του πιο διάσημου Μακεδόνα, του Μέγα Αλέξανδρου. Πιστεύουμε ότι αυτή η ανοησία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά να υποστηρίζουν την παραποίηση της ιστορίας».
O ίδιος ο καθηγητής αναφέρει πως δεν υπήρξε ποτέ καμία απάντηση από τις ΗΠΑ.
Αναβιώνει τα Νέμεα 
Αυτή τη φορά ο Αμερικανός αρχαιολόγος ετοιμάζει για τον Ιούνιο, τα Νέμεα, την αναβίωση των αρχαίων αγώνων δρόμου στην περιοχή της Νεμέας.
Με αυτή την ευκαιρία παρουσιάζει ένα βίντεο όπου καταγράφει τον αγαπημένο του αρχαιολογικό χώρο από ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: