Πληθώρα εκδηλώσεων αναμένεται σήμερα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, καθώς εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Παράλληλα, στις 21 του μηνός, εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης, βασικός πυλώνας των δύο εορταστικών βραδιών είναι η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα.
Η πρώτη εκδήλωση αφορά στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην οποία θα γίνει ειδική προβολή στο αίθριο της αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του μουσείου με θέμα τις «περιπέτειες» των γλυπτών του Παρθενώνα.
Επίσης, οι επισκέπτες του μουσείου θα παρακολουθήσουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές στη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10.00 και στα ελληνικά στις 12.00, στις 17.00 και στις 19.00.
Ειδικό πρόγραμμα θα υπάρχει για τα παιδιά έως 12 ετών. Μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» . Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12.00 έως τις 19.00. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Την ημέρα αυτή το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 08.00 έως τις 20.00 με ελεύθερη είσοδο.
Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου. Το μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 21.00 συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg δίπλα σε fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και από το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών, καθώς και από απρόσμενες περιοχές της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι, αφήγηση), Γιώργος Πατεράκης (concept – ενορχηστρώσεις, πιάνο), Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί).
Την ημέρα αυτή το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 08.00 έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα).
Παράλληλα και με αφορμή τις δύο αυτές μέρες το Μουσείο της Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι. Στην Ακρόπολη της Αθήνας τεράστια λιοντάρια δέσποζαν στα αετώματα του Εκατόμπεδου ναού της Αθηνάς, ενώ άλλα μικρού μεγέθους διακοσμούσαν χάλκινα σκεύη του ιερού. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει ειδική κασετίνα που θα περιλαμβάνει τα πέντε αναμνηστικά μετάλλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με θέμα το αρχαϊκό αττικό τετράδραχμο, τον πετεινό, τον λαγό, τον κόρακα της Ακρόπολης και το λιοντάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου