Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΕΝΦΙΑ ( Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ) Από την προεκλογική κατάργηση του, στην πληρωμή , εις το διηνεκές, από τον Αλέξη Τσίπρα




ΑΡΘΡΟ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΗ



Ο Χώρος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας έχει συρρικνωθεί σε πρωτόγνωρα μεγέθη τα τελευταία 6 χρόνια .
Σωρευτικά υπάρχει πτώση τουλάχιστον 90 %  από το 2010 μέχρι και το 2015
Ο χώρος της κατασκευής , απασχολούσε περί τα 900.000 άτομα και χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει ή αν δεν έχουν ακόμα κλείσει, έχουν  απολύσει το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων και ένα μεγάλο μέρος των μηχανικών έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό αποτελώντας μια μόνιμη πληγή για την πατρίδα μας.

Ο ΕΝΦΙΑ  ο οποίος ψηφίστηκε το 2013 και αποτέλεσε και μια από τις βασικές  αιτίες της ήττας της Ν.Δ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, έγινε σημαία αντίστασης από τον Αλέξη Τσίπρα και αποτέλεσε ίσως το πιο ισχυρό χαρτί του για να κερδίσει τις εκλογές .
Και όμως η ελπίδα διαψεύστηκε πολύ γρήγορα .
Τα ψέματα και ο λαϊκισμός έδωσαν γρήγορα την θέση τους, στη σκληρή πραγματικότητα .

Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο  διατήρησε τον ΕΝΦΙΑ ώστε να πληρώνεται εις το διηνεκές,  αλλά ταυτόχρονα  τον αύξησε για εκατομμύρια έλληνες  πολίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπ.Οικονομικών, αντί να τροποποιήσει τον τρόπο υπολογισμού του κύριου φόρου μετά την μείωση των αντικειμενικών αξιών, απλά  περιορίστηκε στο να μειώσει το όριο που επιβαλλόταν ο  συμπληρωματικός  φόρος από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ , αλλά και να αυξήσει τον φόρο στα οικόπεδα και στα κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Και επειδή ακούω πολλούς υπουργούς να μιλάνε για δικαιοσύνη του   ΕΝΦΙΑ και ότι θα πληρώσουν οι έχοντες και άλλα τέτοια φαιδρά,  δείτε ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε πως εννοούν  οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την δικαιοσύνη :

- Ακίνητο σε περιοχή με Τιμή Ζώνης  1500 ευρώ /τμ ( η τιμή αυτή είναι μια μέση  τιμή αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι ΤΖ  σε όλη την Ελλάδα κυμαίνονται από 650 – 8.800 ευρώ/τμ )

1  Ιδιοκτήτης  με διαμέρισμα  Β ορόφου σε περιοχή με παλαιά ΤΖ 1500 ευρώ /τμ  πέρυσι   θα πλήρωνε κύριο φόρο  651,08 ευρώ και αν είχε συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων μέχρι 300.000  δεν θα πλήρωνε ούτε ένα ευρώ επιπλέον συμπληρωματικό φόρο .
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το ίδιο διαμέρισμα που η ΤΖ έχει μειωθεί κατά   16.67 % και η οποία προσαρμόστηκε στα 1250 ευρώ/τμ , θα πληρώσει τον ίδιο ακριβώς φόρο μη λαμβάνοντας υπόψη καθόλου την μείωση των αντικειμενικών αξιών και αν είναι άτυχος και η συνολική του αξία των ακινήτων φθάνει έως τις 300.000 θα πληρώσει επιπλέον και 125 ευρώ

2. Άλλος ιδιοκτήτης με τα ίδια ακριβώς στοιχεία με μόνη διαφορά ότι το ακίνητο βρίσκεται με περιοχή με παλαιά ΤΖ 1550 ευρώ/τμ  η οποία σήμερα έχει φθάσει και αυτή στα 1250 ευρώ/τμ  ( οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών είναι από τους πίνακες του Υπ.Οικονομικών )  πέρυσι πλήρωνε κύριο  φόρο 791.85 ευρώ τώρα θα πληρώσει 651.08 ευρώ μειωμένος  κατά 18 % περίπου .

Όμορφη δικαιοσύνη ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (  ο ιδιοκτήτης των 1500 ευρώ δεν έχει καμία μείωση αλλά αύξηση και αυτός  των  1550 έχει μείωση 18 % )

Ουσιαστικά η μείωση των αντικειμενικών αξιών επιφέρει μια εντελώς άνιση κατανομή του νέου φόρου αφού οι επαΐοντες του υπουργείου οικονομικών όπως προείπα, δεν τόλμησαν να αναπροσαρμόσουν  τον συνολικό τρόπο υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ .
Και με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ο πιο λάθος φόρος των προηγουμένων κυβερνήσεων,  οι δήθεν προοδευτικοί και προστάτες των αδυνάτων, υπουργοί της συγκυβέρνησης , 18 μήνες τώρα γιατί δεν διορθώσανε τις αδικίες και πατήσανε πάνω στο λάθος των προηγουμένων για  να  αναθεωρήσουν  αυτό τον άδικο φόρο .

Θέλω όμως να παρατηρήσω και κάτι άλλο :
Οι αρμόδιοι υπουργοί επισημαίνουν ότι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται 3.200.000.000 ευρώ ( το ίδιο ποσό προυπολογίζεται από το 2014 ) και θέλουν να εισπράξουν περί τα 2.650.000.000 ευρώ  ( τα υπόλοιπα 550 εκ ευρώ μην νομίζετε ότι χαρίζονται απλά θεωρούνται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες φυσικά έχουν τις προσαυξήσεις  κτλ)
Όμως αυτό που κρύβουν εντέχνως οι της συγκυβέρνησης είναι ότι το ποσόν των 3.200 δις ευρώ είναι σίγουρα αρκετά μεγαλύτερο και αυτό γιατί αν σκεφθεί κάποιος ότι από το 2013 ( χρόνος έναρξης του ΕΝΦΙΑ ) μέχρι και σήμερα έχουν ανεγερθεί μερικές δεκάδες χιλιάδες νέες οικοδομές ( κατά πολύ λιγότερες βέβαια από το παρελθόν ) στο σύνολο της Επικράτειας, αλλά ταυτόχρονα έχουν ενταχθεί και στο νόμο των αυθαιρέτων επίσης αρκετές δεκάδες χιλιάδες οικοδομές .
Αρα ο συνολικός ΕΝΦΙΑ είναι  προφανώς πολύ παραπάνω από τα 3.200.000.000 που επικαλούνται, αν αναλογιστεί κάποιος και την αύξηση του φόρου στα οικόπεδα και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
Το δίκαιο και το τίμιο θα ήταν αφού θέλουν να κρατήσουν αυτό το ποσόν λόγω συμφωνίας με την Τρόικα ( συγνώμη  θεσμών ήθελα να πω ) να αναπροσαρμόσουν τον ΕΝΦΙΑ ώστε το συνολικό ποσόν να φθάνει αυτό το ποσόν και όχι μεγαλύτερο .




Επίσης αν μιλάμε για κράτος δικαίου το παράδειγμα των ηλικιωμένων ( που είδαμε πρόσφατα στην τηλεόραση ) που παίρνουν  σύνταξη 20.000 και ο ΕΝΦΙΑ μόνο για το σπίτι το οποίο κληρονόμησαν είναι 30.000 είναι χαρακτηριστικό και θα πρέπει να  προβληματίσει έντονα τους αρμοδίους υπουργούς.

Εκτιμώ επίσης ότι για να αναθερμανθεί  έστω λίγο, ο χώρος των ιδιωτικών έργων, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα που να  δίνουν προοπτική για το άμεσο μέλλον και ένα τέτοιο εκτιμώ ότι είναι:
Η  μη επιβολή ΕΝΦΙΑ, σε όλες τις νέες οικοδομές με χρονολογία έκδοσης αδειών μετά την 1-1-2016  ή άλλη προγενέστερη .
Θεωρώ ότι η επιβολή ΕΝΦΙΑ μόνο για το οικόπεδο ή αγροτεμάχιο πάνω στο οποίο θα κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο και όχι για την νέα οικοδομή δεν αλλοιώνει το ποσόν που απαιτείται να εισπραχθεί από το κράτος ( έχει προϋπολογισθεί σε περίπου  3.200.000.000 ) αφού η κάθε νέα οικοδομή θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ μόνο για το ποσοστό της αξίας του οικοπέδου  που της αναλογεί ( σχετικά μικρό ) αλλά όχι το μεγάλο ποσόν  που θα αφορά το κτίσμα .
Μια τέτοια κίνηση θα έδινε όπως ξαναείπα μια ώθηση στον χώρο που έχει δοκιμαστεί όσο κανένας άλλος στο καιρό της κρίσης , αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα έδινε και το στίγμα ότι  κάποιοι σε αυτό τον τόπο ενδιαφέρονται  να μείνουν στην πατρίδα τους  οι νέοι επιστήμονες  και να μην γίνουν μετανάστες.
Η φυγή των νέων επιστημόνων αποτελεί κατά την ταπεινή μου άποψη μια από τις πιο αρνητικές συνέπειες της μακροχρόνιας  οικονομικής κρίσης.

Επίσης η κυβέρνηση, η οποία «νοιάζεται» για τους αδύναμους και δηλώνει  προοδευτική για ποιο λόγο δεν καταργεί το τεκμήριο  για την πρώτη κατοικία ?
Δεν γίνεται κατανοητό από κανένα της κυβέρνησης, ότι είναι πλέον αδύνατη η πληρωμή και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρου εισοδήματος για το σπίτι που μένεις.

Εντάξει πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας, μέσω ΕΝΦΙΑ, αλλά θεωρώ παντελώς άδικο το γεγονός ότι  επειδή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχτισαν μια κατοικία  ( να παραδεχθώ ότι πολλοί έχτισαν ίσως και πολύ  πάνω από τις πραγματικές τους ανάγκες που είχαν, σε μια εποχή όμως που οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν ακόμα και την αγορά κουρτινών),  να υποβάλλονται σήμερα σε επιβολή πρόσθετου φόρου επειδή δεν τους καλύπτει το συνολικό εισόδημα τους ( εισόδημα που λόγω κρίσης έχει μειωθεί κατά πολύ ώστε να μην καλύπτει το τεκμήριο)  .

Απαιτείται δουλειά από όλους, αλλά  προπαντός συνέπεια λόγων και έργων, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτή την λαίλαπα και δυστυχώς για την Πατρίδα μας, οι συγκυβερνώντες  δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.



Γιώργος Π. Πετρίτσης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: