Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

O αρχαιότερος ελληνικός ναός στη Ρωσία!





O αρχαιότερος ελληνικός ναός στη Ρωσία!

Την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς κάτω από τα θεμέλια αρχαίου ναού, στην περιοχή Τέρμιουσκ, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια αρχαιότερου ναού, που χρονολογείται στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα.

Έναν αρχαίο ναό στο έδαφος της Ρωσίας, που χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στις ανασκαφές της Φαναγορείας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο στην περιοχή του Τέρμριουσκ.

Το 2013, στο κεντρικό τμήμα της Φαναγορείας, στις ανασκαφές της «Άνω Πόλης», όπου στην αρχαιότητα ήταν η ακρόπολη - το κοινωνικό και πολιτικό κέντρο της πόλης, ανακαλύφθηκε και μελετήθηκε ναός του 5ου αιώνα.


O αρχαιότερος ελληνικός ναός στη Ρωσία!
O αρχαιότερος ελληνικός ναός στη Ρωσία!

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι επρόκειτο για ένα από τους πλέον αρχαίους ναούς που έχουν ανακαλυφθεί στο έδαφος της Ρωσίας. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς κάτω από τα θεμέλια του προηγούμενου  ναού, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια ενός ακόμα πιο αρχαίου ναού, με δύο κίονες ανάμεσα στην κύρια όψη.

Ο ναός που ανακαλύφθηκε, καθώς και ο μετέπειτα ναός που χτίστηκε πάνω σε αυτόν, αποτελούνταν από έναν μικροσκοπικό προναό και τον κύριο εσωτερικό χώρο του ναού. 


O αρχαιότερος ελληνικός ναός στη Ρωσία!
Η συνολική του έκταση είναι περίπου 14,5 τετραγωνικά μέτρα. Είναι χτισμένος με πλίνθους χωρίς θεμέλια, όπως και πολλά άλλα οικοδομήματα την εποχή εκείνη στην περιοχή της Φαναγορείας, αλλά το πιό ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του αρχαίου αυτού ναού, είναι η εγκατάσταση ενός μικρού βωμού-εστία. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο βωμός στο εσωτερικό του ναού μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή για αναίμακτες θυσίες ή για κάθε άλλου είδους τελετές.

Η Φαναγορεία είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μνημείο της αρχαίας εποχής της Ρωσίας και βρίσκεται στην χερσόνησο Ταμάν, στην νότια Ρωσία. Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου π.Χ αιώνα από Έλληνες αποίκους και για μεγάλο διάστημα αποτελούσε μια από τις δύο αρχαίες πρωτεύουσες στο έδαφος της Ρωσίας στη δημόσια εκπαίδευση του βασιλείου αυτού του Βοσπόρου (αρχές του 5ου αιώνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: