Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Τελετή λήξης - Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 : Ρίο "αντίο" -

Τελετή λήξης - Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 : Ρίο `αντίο` - `Οι Αγώνες της διαφορετικότητας`

-Το Ρίο έφυγε από το πλάνο των Ολυμπιακών Αγώνων και παραχώρησε τη θέση του στο Τόκιο
-Οι Βραζιλιάνοι έδειξαν τη χαρούμενη πλευρά τους στην τελετή με σάμπα, καρναβάλι και χειροτεχνίες
-”Ήταν γιορτή της διαφορετικότητας”, είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
-Το Τόκιο που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2020 παρέλαβε την Ολυμπιακή σημαία και έδειξε ότι μας περιμένει μια hi-tech διοργάνωση σε τέσσερα χρόνια

Για όσους συμπαθούν το καρναβάλι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο μας αποχαιρέτησαν ιδανικά. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι η Βραζιλία ή μάλλον και αυτό.

Ηταν μια τίμια τελετή λήξης, όπως και η τελετή έναρξης. Οι Βραζιλιάνοι δεν προσπάθησαν να ξεφύγουν από την ταυτότητά τους, ούτε έκαναν υπερβολές σ' αυτούς τους... συναισθηματικούς Αγώνες. Συναίσθημα μπορούσαν να προσφέρουν απλόχερα και το έκαναν!
Ισως, γι' αυτό κι ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αναφέρθηκε στις “ζεστές καρδιές των Βραζιλιάνων”. Είχε προλάβει ο Κάρλος Νούζμαν, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Ρίο να ξεχύσει το λόγο του σαν ποτάμι στο “Μαρακανά”. Υμνησε το όμορφο Ρίο με πάθος, είπε ότι οι Βραζιλιάνοι τα κατάφεραν στην πρόκληση της διοργάνωσης των Αγώνων κι ότι είναι ήρωες.

“Δείξατε τη δύναμη του αθλητισμού και πως τα σπορ μπορούν να ενώσουν τον κόσμο. Στείλατε ηχηρό μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Μαζί μπορούμε να στοχεύσουμε υψηλότερα. Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας, είμαστε ακόμη πιο δυνατοί”. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους πρόσφυγες αθλητες: “Μας εμπνεύσατε με το ταλέντο σας. Είστε σύμβολο για εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στο πλευρό σας και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο. Σήμερα αναχωρούμε ως φίλοι σας. Θα έχετε μια θέση στην καρδιά μας για πάντα”. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, δεν παρέλειψε να παραδεχθεί ότι το Ρίο είναι μια πόλη με προβλήματα: “Ήταν θαυμάσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μία θαυμάσια πόλη. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφήνουν κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται. Όλοι μιλούν για ένα καλύτερο Ρίο ντε Ζανέιρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες”.

Ο Κάρλος Νούζμαν ήταν παθιασμένος: “Καλησπέρα Ρίο, καλησπέρα Βραζιλία! Είμαι ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μείνουν για πάντα στην μνήμη και την καρδιά των ανθρώπων. Πίστευα ότι το Ρίο ήταν έτοιμο. Γράψαμε ιστορία διοργανώνοντας το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός του κόσμου. Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει ιστορία, είναι η καλύτερη πόλη και ένα μαγικό μέρος. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά ήταν πρόκληση που στέφθηκε από επιτυχία. Είμαι υπερήφανος για τη χώρα μου, για τους "ζωντανούς" ανθρώπους της και για την πόλη μου. Είμαστε διαφορετικοί από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή σε Δύση.

Κι αυτό μας κάνει μοναδικούς. Όλοι οι Βραζιλιάνοι είναι Ολυμπιακοί ήρωες. Ολοι μαζί! Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέδειξαν ότι τα παιδιά της Βραζιλίας δεν έφυγαν από τη "μάχη". Βάψατε τη Βραζιλία σε πράσινο και κίτρινο και ανανεώσατε την υπερηφάνεια του να είσαι Βραζιλιάνος στην καρδιά. Ο αθλητισμός τίμησε το Ρίο με στιγμές που δεν θα ξεχαστούν ποτέ και οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι κέρδισαν χρυσό μετάλλιο. Μέσα από την καρδιά μου σας ευχαριστώ. Καλή τύχη στο Τόκιο το 2020”.


Η τελετή άρχισε στην ώρα της, παρά το γεγονός ότι υπήρξε διακοπή ρεύματος σε τομέα του γηπέδου, λίγο πριν από την έρναρξή της. Φυσούσε κι έβρεχε στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Η 69χρονη -πέντε φορές πρωταθλήτρια στο καρναβάλι του Ρίο- Ρόσα Μαγκαλιάες είχε αναλάβει την επιμέλεια της τελετής και τη μουσική της ο Νορβηγός, DJ Kygo.

Οι χορογραφίες ύμνησαν την πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας και οι Ολυμπιακοί Κύκλοι σχηματίστηκαν από χορευτές ντυμένους παπαγάλοι Μακάο.
Σημαιοφόρος της Ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης, Κατερίνα Στεφανίδη που μπήκε πρώτη στο γήπεδο, στην παρέλαση των 207 χωρών. Μετά την παρέλαση έγινε η απονομή των μεταλλίων του Μαραθωνίου, στον οποίο νίκησε ο Κενυάτης, Ελιούντ Κιπτσόγκ.


Ακολούθησε η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στο Τόκιο και η hi-tech παρουσίαση της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες το 2020. Τη σημαία παρέλαβε η κυβερνήτης της ιαπωνικής πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Αμπε.



Επειτα, η Φλόγα έσβησε με τεχνητή βροχή. Απλά κι ωραία.









Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κηρύσσοντας τη λήξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων είπε: “Σας ευχαριστώ πολύ, Καριόκας (σ.σ. κάτοικοι του Ρίο). Αγαπητοί Βραζιλιάνοι, σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία σας. Όλες αυτές τις τελευταίες 16 ημέρες, το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξένησε τον αθλητικό κόσμο, σε δύσκολους καιρούς για όλους μας, σε μία ακαταμάχητη χαρά της ζωής. Έχετε πολλούς λόγους να είστε χαρούμενοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο εμπλούτισαν όλον τον κόσμο. Ήταν γιορτή της διαφορετικότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν ενότητα, ενότητα πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα”.

νες της διαφορετικότητας"

ς διαφορετικότητας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: