Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!

Οι δύο ομάδες με τον διαιτητή και τους δύο βοηθούς του πριν την έναρξη του αγώνα

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • Φωτογραφικά στιγμιότυπα και βίντεο από τον αγώνα Α.Ο.Περαχώρας-Α.Ο. Σπαθοβουνίου

Επεισόδια, ευτυχώς, μικρής εκτάσεως, στιγμάτισαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων του Α.Ο.Περαχώρας και του Α.Ο.Σπαθοβουνίου, στο γήπεδο, ''Γ. Στέφας'', των Ισθμίων, την περασμένη Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017. ΄Ομως, το αποτέλεσμα του αγώνα, 1-0 υπέρ της ομάδας του Σπαθοβουνίου, έρχεται σε δεύτερη μοίρα γιατί η νίκη δεν είναι το ζητούμενο. 
Το ζητούμενο  είναι να γίνονται πρωταθλήματα με άξονα την ευγενή άμιλλα και την αγωνιστική ανωτερότητα και όχι με διαιτητικές παρεμβάσεις που να αλλοιώνουν αποτελέσματα αγώνων, καθώς και το πρωτάθλημα μιας ολόκληρης κατηγορίας. 
Δυστυχώς, μεγάλος χαμένος, είναι το ίδιο το άθλημα του ποδοσφαίρου. Γιατί στο γήπεδο των Ισθμίων, μεταξύ των θεατών, ήταν και παιδιά με τους γονείς τους. Με την έναρξη των επεισοδίων οι γονείς αποχώρησαν αγανακτισμένοι, λέγοντας ότι ''δεν πρόκειται να ξαναπατήσουμε το πόδι μας στο γήπεδο''. 
 
Γεγονός που προκαλεί λύπη και θα πρέπει ναπροβληματίσει την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κορινθίας και τον Σύνδεσμο Διαιτητών, με σκοπό τη λήψη μέτρων, επί της ουσίας, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή της βίας στα γήπεδα της Κορινθίας. 
Την περασμένη Κυριακή (26.3.2017) γίναμε θεατές ενός έργου που δεν τιμά τη διαιτησία και το κορινθιακό ποδόσφαιρο. Λανθασμένες αποφάσεις του διαιτητή και των δύο βοηθών του, πυροδότησαν την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. 
Η πράξη της πρώτης σκηνής του έργου άρχισε όταν ο διαιτητής κ. Δημήτρης ΣΕΦΕΡΗΣ, ο οποίος χαρακτηρίζεται έμπειρος, ακύρωσε κανονικό γκολ της Περαχώρας
, στο 82ο λεπτό, αφού συμβουλεύτηκε τον β΄ βοηθό του κ. Δημήτρη ΜΟΝΤΖΕΛΗ και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της ομάδας του Σπαθοβουνίου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες φιλάθλων της Περαχώρας, οι οποίες θα μπορούσε να χαρακτηριστούν δικαιολογημένες, αφού έγιναν αποδέκτες της κατάφωρης αδικίας. 
Η πράξη της δεύτερης σκηνής του έργου άρχισε, λίγα λεπτά αργότερα, με την αποβολή δεύτερου παίκτη 
της φιλοξενούμενης ομάδας, με κόκκινη κάρτα, καθώς και του προπονητή της κ. Αργυρόπουλου. 
Τότε ο έλεγχος χάθηκε και ακολούθησαν επεισόδια, για τα οποία  το παιχνίδι διακόπηκε και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Θλιβερό φαινόμενο η είσοδος κάποιουθερμόαιμου οπαδού στο γήπεδο, η οποία πρέπει να καταδικαστεί από κάθε πλευρά. 
Στη συνέχεια αφού ηρέμησαν τα πνεύματα συνεχίστηκε ο αγώνας για έξι λεπτά, χωρίς μεταβολή του τελικού αποτελέσματος.
Γνωρίζω ότι προτεραιότητα του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Ο.Περαχώρας ήταν και είναι η συμβολή στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του κορινθιακού ποδοσφαίρου σε υγιείς βάσεις. Έτσι όπως τις αντιλαμβάνονται όσοι ασχολούνται ανιδιοτελώς με το ποδόσφαιρο και έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε, ενδεχόμενα, παιχνίδια του παρασκηνίου, τα οποία ζημιώνουν το άθλημα του ποδοσφαίρου. 
Προσωπικά, είμαι ένας από τους καλοπροαίρετους που δεν ήθελε και δεν θέλει να αποδεχτεί τους ισχυρισμούς και τις φημολογίες πως ''στήνονται'' παιχνίδια από κάποιους παράγοντες και προεπιλέγονται ομάδες για την άνοδό τους σε επόμενη κατηγορία. 
Όμως επεισόδια σε γήπεδα, που προκαλούνται από λανθασμένες αποφάσεις της διαιτησίας, κατ΄αυτόν τον τρόπο, πρέπει να ερευνώνται σε βάθος, τόσο από την ΄Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κορινθίας όσο και από το Σύνδεσμο Διαιτητών και να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, για να μην επικρατεί θολό τοπίο. 
 
Όπως επίσημη ανακοίνωση πρέπει να εκδώσει ο Σύνδεσμος Διαιτητών για τα όσα δηλώνει-καταγγέλλει υπεύθυνα ο αρχηγός της ομάδας του Σπαθοβουνίου, στοΦύλλο Αγώνος, σε βάρος του α΄ βοηθού  διαιτητή κ. Γιώργου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ για τη συμπεριφορά του. Δεν αρκεί η επίκληση, από επίσημα χείλη, ότι τίποτα δεν αποδεικνύεται και ότι όλα οφείλονται σε λάθη που απορρέουν από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Διαφορετικά, εάν ο αρχηγός της ομάδας του Σπαθοβουνίου ψεύδεται πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει διαφάνεια ώστε, εάν υπάρχουν ''σαμποτέρ'' στο κορινθιακό ποδόσφαιρο, όλοι να συμβάλουμε στον εντοπισμό τους.
Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η απουσία του Προέδρου της ΕΠΣ Κορινθίας κ. Μιχάλη ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ από τα επεισόδια, ενώ ήταν παρών στο παιχνίδι. Κράτησε ουδέτερη στάση. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε να είχε παρέμβει και να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες. Όπως παρών ήταν και ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Φάνης ΣΙΤΕΣ, αλλά μέχρι εκεί.   
Πεποίθησή μου είναι πως δεν πρέπει να στοχοποιούμε και να θεωρούμε υπευθύνους μόνο τους Προέδρους της ΕΠΣ Κορινθίας και του Συνδέσμου Διαιτητών. 
 
Υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς, που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο και με την ενεργητική ή παθητική συμμετοχή μας επιτρέπουμε να συνεχίζεται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, επί χρόνια, περί ''στημένων'' παιχνιδιών από την ΕΠΣ, με εκτελεστικά όργανα τη διαιτησία. 
Όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μεθοδικά, έστω και ως υπόθεση, συμβάλοντας  στην αναγκαία κάθαρση, για να σπάσουμε ταυτόχρονα και το όποιο απόστημα της καχυποψίας, προς αποκατάστασητης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς του ποδοσφαίρου και τα Πρωταθλήματα Κορινθίας.
Δεν αρκούν πλέον δηλώσεις και ευχολόγια αλλά επιβάλλονται πράξεις.  
Προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να εξεταστεί η διοργάνωση ενός Αθλητικού Συνεδρίου, στην Κόρινθο, από την ΕΠΣ και το Σύνδεσμο Διαιτητών και να τεθούν, επί τάπητος, τα θέματα που απασχολούν, αναζητώντας δραστικές λύσεις για την πάταξη της βίας στα γήπεδα της Κορινθίας.  
Διαφορετικά, ο "Βασιλιάς των σπορ", όπως αποκαλείται το ποδόσφαιρο θα χάσει και τους λιγοστούς αξιόλογους ανθρώπους, με περγαμηνές στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, που ασχολούνται με τα Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων, όπως ο Πρόεδρος του Α.Ο. Περαχώρας κ. Δημήτρης Βασιλείου και οι φίλαθοι θα απομακρυνθούν εντελώς από τα γήπεδα του Νομού μας. 
Εκτός κι αν η εθελούσια απομάκρυνση των παραγόντων, με προσωπικότητα, αποτελεί επιδίωξη εκείνων που προσπορίζονται άλλα οφέλη από το ποδόσφαιρο και δεν κινούνται στο χώρο ανιδιοτελώς.












Δεν υπάρχουν σχόλια: