Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Τέλος οι ειδικές άδειες για μικροεργασίες και επισκευές

Θέλετε να χτίσετε μπάρμπεκιου στην αυλή ή να βάψετε εξωτερικά το διαμέρισμά σας; Αλλάζετε τις μπαλκονόπορτες; Σκέφτεστε να τοποθετήσετε πέργκολα ή θερμομόνωση στην ταράτσα; Χάλασε η στέγη και πρέπει να την επισκευάσετε; Γι’ αυτές και πολλές ακόμη εργασίες ή μικροεπισκευές δεν απαιτείται πλέον να τρέχετε για οικοδομικές άδειες ούτε καν για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπό τον τίτλο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το οποίο πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, επανακαθορίσθηκαν με ορθολογικό τρόπο οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Επίσης ορίστηκε ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 30, οι εργασίες αυτές είναι οι εξής:
1) Εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής.
2) Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα.
3) Εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων.
4) Συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.
5) Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα.
6) Συντήρηση, επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση σκαλωσιών (ικριωμάτων). Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά για τη χρήση σκαλωσιάς είναι απαραίτητη η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
7) Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μέτρων από το φυσικό έδαφος.
8) Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου (ρυθμιστές, μετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), υπέργειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
9) Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσίφωνων.
10) Εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης/αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων καθώς και η θερμομόνωση επί επιφάνειας δώματος χωρίς χρήση ικριωμάτων.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμομόνωση στεγών στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης χωρίς την απαίτηση συναίνεσης συνιδιοκτητών καθώς και η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών απαιτούν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Η ισχύς των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας διαρκεί ένα έτος από την έκδοσή τους, με δυνατότητα αναθεώρησης του χρόνου ισχύος τους κατά ένα έτος.
11) Τοποθέτηση ή εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια (π.χ. ντουλάπες, γλάστρες κ.λπ.), αλλαγή, τοποθέτηση ή/και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών καθώς και τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι, τραπέζια ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως 3 τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.
12) Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο με χρήση κατοικία καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου με χρήση κατοικίας.
13) Κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως 50 τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων, εφόσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις της περιοχής.
14) Κατασκευές όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες, πεζούλια σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.
15) Τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων, τεντών.
16) Διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακαλύπτου χώρου.
17) Διαμόρφωση εδάφους έως 0,80 μ. από το φυσικό έδαφος για λόγους βελτίωσης του φυσικού του ανάγλυφου, με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών όπως χώμα και λιθοδομή χωρίς κονίαμα, χωρίς αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των ομβρίων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων.
18) Κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα έως 2,50 μ. ύψος, 2,50 μ. πλάτος και 1 μ. βάθος
19) Κατασκευές για την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα όρια των οικοπέδων, γηπέδων ή εντός ακαλύπτων χώρων αυτών σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.
Οι παραπάνω εργασίες επιτρέπονται με την προϋπόθεση ότι δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή σε άλλους κανονισμούς. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορούν να συμπληρώνονται ή να τροποποιούνται οι εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση άδειας ή η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: