Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΜΕΓΑΡΑ: Στήριξη από τους γειτονικούς δήμους ζητά ο Δήμος Μεγαρέων - Τα Γεράνεια όρη ανήκουν σε όλους μας....


 
Μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημ. Κοινότητας Μεγαρέων για το ορυχείο
βωξίτη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ηλίας Μουσταΐρας, προχώρησε σε κάλεσμα προς τους προέδρους γειτονικών δήμων/κοινοτήτων να συμπαρασταθούν στον αγώνα του δήμου Μεγαρέων.

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος δήλωσε:
Με χθεσινή μου επιστολή (υπ’αριθμ. πρωτ. 12187/20-7-2017) προς τους συναδέλφους Προέδρους των Συμβουλίων των γειτονικών Δημοτικών Κοινοτήτων Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων, Περαχώρας, Ελευσίνας, Μαγούλας, Μάνδρας, Βιλλίων, Ερυθρών, Φυλής, Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων και Τοπικών Κοινοτήτων Πισίων, Οινόης· τους ζητώ σε συνεδρίαση τους, να πάρουν θέση εκδίδοντας ψήφισμα στήριξης και συμπαράστασηςπρος τον Δήμο Μεγαρέων και τον αγώνα που δίνει κατά του αιτήματος για έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη (ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση ορυκτών) στα Μέγαρα Αττικής.
Τα Γεράνεια Όρη αφορούν όλους μας και πρέπει να σταθούμε από κοινού εμπόδιο στον οποιονδήποτε προσπαθήσει να μηδενίσει αγώνες δεκαετιών και συγκροτημένα και ενιαία να προασπίσουμε το περιβάλλον μας.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σας γνωρίζουμε πως με το υπ’αριθμ. το υπ’ αριθ. Πρωτ.οικ. 100735/17-5- 2017 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής / Γεν. Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας/ Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού / Τμήμα Συλλογικών Οργάνων και Επιτροπών (Αρ. Πρωτ. Δήμου 8526/19-5- 2017) μας ζητήθηκε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να γνωμοδοτήσουμε ως Συμβούλιο για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο «Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη»» υποκατηγορίας Α2 ομάδα 5 η και α/α 9 (Ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρευση ορυκτών) στην θέση «Δ.Κ. Μεγάρων, του Δήμου Μεγαρέων» σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρ. και φορέα του έργου την «ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.».
Έπειτα από την υπ’ αριθ. Πρωτ. 10917/28-6- 2017 αρνητική εισήγηση της αρμοδίας επιτροπής της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων ομοφώνως γνωμοδότησε αρνητικά επί του συνόλου της Μ.Π.Ε. -του εν λόγω υπό αίτηση έργου- και ακολούθως το ίδιο έπραξε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων.
Μια καθολική και πάνδημη άρνηση των αιρετών θεσμικών οργάνων του Δήμου μας σε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα στο όρος Γεράνεια, καθώς κάθε παρέμβαση τέτοιου είδους θα είναι πολλαπλά καταστροφική για το περιβάλλον και την κοινωνία αφού ως γνωστόν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες του βωξίτη έχουν επιπτώσεις στην χλωρίδα, την πανίδα, τα υπόγεια ύδατα, την αλλαγή του τοπίου, την ατμόσφαιρα και την ανθρώπινη υγεία ευρύτερα.
Επιπρόσθετα, αυτού του είδους η εκμετάλλευση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων, φορέων και πολιτών για διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στα Γεράνεια όρη καθώς και την ήπια ανάπτυξη τους διαμέσου εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιπατητικός, αναρριχητικός, ορειβατικός, ποδήλατο βουνού, κ.α.)
Το ζήτημα αυτό που έχει προκύψει και έχει φέρει το τελευταίο διάστημα μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση στην τοπική μας κοινωνία, πιστεύουμε πως δεν αφορά μόνον την πόλη μας, τα Μέγαρα.
Αφορά τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ.Θεοδώρων καθώς επίσης και όλους τους Δήμους της Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Φυλή) συνολικά, γι’αυτό πρέπει να υπάρξει μια καθολική αντίδραση απ’όλους τους Δημάρχους, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων των ως άνω αναφερόμενων δήμων.
Τα Γεράνεια όρη αποτελούν υψηλής ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας παρθένο μνημείο της φύσης, προσφέροντας καθαρό αέρα και περιβάλλον, πεντακάθαρα νερά και αισθητικό θέαμα σε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Είναι το σημείο αναφοράς για ορειβάτες και περιπατητές από όλη την Ελλάδα καθώς επίσης αποτελούν την εικόνα του Αλεποχωρίου και της Ψάθας (στα δυτικά) και της Κινέτας (στα βορεινά) όπου προσέρχονται όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ.Θεοδώρων για μπάνιο, αναψυχή αλλά και για να αναπνεύσουν. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που διαθέτουν εξοχικά καταλύματα κοντά στα Γεράνεια. Για όλους τους ως άνω αναφερόμενους λόγους τα Γεράνεια Όρη ανήκουν και αφορούν όλους τους κατοίκους
Στο πλαίσιο του αγώνα που ξεκινήσαμε ως Δήμος ώστε να μην υποστούν τα Γεράνεια περιβαλλοντική βεβήλωση και καταστροφή, απαιτείται τώρα να γίνουν ενέργειες από όλους μας.
Πρέπει από κοινού να σταθούμε εμπόδιο σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να μηδενίσει αγώνες δεκαετιών και να γκρεμίσει τα αποτελέσματα των συλλογικών προσπαθειών μας και συγκροτημένα και ενιαία να προασπίσουμε το περιβάλλον μας.
Ζητάμε την αμέριστη συμπαράστασή σας ψηφίζοντας  κατά του αιτήματος για έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη (ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρευση ορυκτών) στα Μέγαρα Αττικής με φορέα του έργου την «ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.».
Ο  Πρόεδρος της
Δημοτικής Κοινότητας Μεγαρέων
Ηλίας Γ. Μουσταΐρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: