Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Μια ιστορία για τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου που αξίζει να διαβάσετε [Photos]

 

Μόλις είχε εξετάσει ο ορθοπεδικός τη γυναίκα μου για τη δισκοπάθεια της.
– Πρέπει να κάνει θερμά λουτρά.
-Δηλαδή να πάμε σε ιαματικές πηγές;
– Δεν απαιτείται θεραπεία με ιαματικά νερά. Αρκεί να γυμνάζεται σε κάποιο spa.

Συνεννοηθήκαμε με τα μάτια για το που θα πάμε. Δεν είναι δυνατόν να ζεις το μισό χρόνο στο Λουτράκι και να πηγαίνεις αλλού για θερμά μπάνια. Ξεκινήσαμε λοιπόν από Αθήνα και σε 45 λεπτά είχαμε φτάσει. Η πρώτη στάση που κάναμε ήταν στο μοντέρνο κτίριο με τη ταμπέλα Thermal Spa. Μας έδωσαν τα εικονογραφημένα φυλλάδια, μας έδειξαν τη μεγάλη πισίνα με τα υδρομασάζ και μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν και ατομικές μπανιέρες για ιαματικά λουτρά. 
Στους καθημερινούς περιπάτους μας στο Λουτράκι, συνήθως φτάνουμε μέχρι τους καταρράκτες. Εκεί υπάρχει ένα μακρόστενο κτίριο που φαίνεται εγκαταλελειμμένο με επιγραφή «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΙΑΜ. ΛΟΥΤΡΑ» που καταλήγει σε ένα στρογγυλό κτίριο με κίονες. “Δεν πάμε να ρωτήσουμε και εκεί;”. Το κτίριο ήταν πράγματι εγκαταλελειμμένο. Φτάνοντας στο κυκλικό κτίριο ακούσαμε συνομιλίες.  Στην είσοδο μας καλημέρισε η Μαρία, μια ευγενέστατη κυρία, που μας πρόσφερε νερό από τη πηγή. Ήταν ζεστό με γλυφή γεύση.

Η εξωτερική κατάσταση του κτιρίου των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών δεν σε προϊδέαζε για αυτό που θα έβλεπες στο εσωτερικό του κυκλικού κτιρίου. Το ημικύκλιο στηριζόταν πάνω σε κίονες που περιέβαλαν το βράχο. Ήταν χωρισμένος στα δύο. Από τη μια πλευρά ιαματικό και από την άλλη επιτραπέζιο νερό, και τα δύο από τη πηγή.  Στην είσοδο, στην έξοδο και στο θόλο υπήρχαν παραστάσεις με μωσαϊκά. Αφού πιάσαμε τη συζήτηση και μας ενημέρωσε ότι ήταν εποχιακή υπάλληλος με το ΕΣΠΑ άρχισε την ενημέρωση, που πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν την περίμενα τόσο πλήρη και λεπτομερής.
– Πότε ξεκίνησαν τα πρώτα ιαματικά λουτρά στο Λουτράκι;
Οι πρώτες αναλύσεις των μεταλλικών υδάτων ξεκίνησαν από τον καθηγητή Τζιοβάνι Μπατίστα Δελβινιώτη το 1847. Οι πρώτες ξύλινες λουτρικές εγκαταστάσεις με 10 λουτήρες δημιουργήθηκαν το 1855  ενώ το 1874 αντικαταστάθηκαν από λιθόκτιστες. Να φανταστείτε ότι το 1920 υπήρχαν τουλάχιστον 2000 κλίνες για τους επισκέπτες που επισκέπτονταν τα ιαματικά λουτρά στο Λουτράκι και έμεναν ένα με δυο μήνες για τη θεραπεία τους. Την εποχή εκείνη οι μόνιμοι κάτοικοι του Λουτρακίου δεν υπερέβαιναν τα 100 με 200 άτομα. Το 1934 χτίστηκε το (τότε) απαράμιλλης αρχιτεκτονικής κλασικό κτίριο των Λουτρών Πολυτελείας, το οποίο επισκεπτόταν για θεραπευτικούς σκοπούς ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλος. Το κλασικό αυτό κτίριο ανακαινίσθηκε το 2009 – 2010 και συνδέθηκε αρμονικά με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου υδροθεραπευτηρίου, του «Thermal Spa».
-Πότε κατασκευάστηκε αυτό το εκπληκτικό κτίριο της Ιαματικής Πηγής;
Η κατασκευή της Ιαματικής Πηγής ξεκίνησε  το 1921 και τελείωσε το 1934. Το επιβλητικό κυκλικό κτίριο με την απλή και λιτή δομή του σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Οι εκπληκτικές ψηφιδωτές παραστάσεις φιλοτεχνήθηκαν το 1935-1936 από τον Στέφανο Ξενόπουλο και τους μαθητές του.
-Τι απεικονίζουν αυτά τα ψηφιδωτά;
Αυτό εδώ το ψηφιδωτό απεικονίζει μια Νηρηίδα που καλωσορίζει τον επισκέπτη. Πραγματικά αυτή η νύφη του νερού με το χρυσό φόντο, δείχνει έτοιμη να εισέλθει στη πηγή να πιει νερό.
-Ποιος είναι πάνω στο άρμα που βρίσκεται στο θόλο. Ποια είναι αυτή η κοπέλα που κοιμάται;
Η ψηφιδωτή παράσταση απεικονίζει το θεό Ήλιο πάνω στο τέθριππο του με τα τέσσερα άλογα του, Πυρόεις, Ηώος, Αίθων και Φλέγων. Η κοπέλα είναι η νύχτα, και η παράσταση απεικονίζει τη κοίμηση της νύχτας και τον ερχομό του ήλιου που πετά πάνω από τους ωκεανούς.
-Στον εξωτερικό θόλο;
Εδώ απεικονίζεται ο Χορός των Δρυάδων που τις συνοδεύουν δύο σάτυροι, ένας κοντά στην είσοδο και ένας κοντά στην έξοδο. Στην έξοδο απεικονίζεται άλλη μια Νηρηίδα που έχει μεγάλη ομοιότητα με αυτήν που μας καλωσορίζει, σε σχέση με τη κίνηση, την ενδυμασία και το φόντο.
– Ο Βράχος είναι και αυτός τεχνητός;
Ο Βράχος είναι φυσικός και η θερμοκρασία του ιαματικού νερού κυμαίνεται μεταξύ 30-34 βαθμοί Κελσίου.
– Θα μπορούσες να μου πεις τα κύρια χαρακτηριστικά του ιαματικού νερού;
Τα κύρια χαρακτηριστικά του νερού είναι ασθενώς αλκαλικά με Ph 7,2- με 7,3, υποτονικά, ραδιενεργά θερμοκρασίας 30-34 όπως είπαμε προηγούμενα, ραδιενέργειας 14 μονάδων Mache, χλωριονατριούχα και ολιγομεταλλικά.
-Τι θεραπεύει αυτό το νερό; Και πόσο πίνουμε;
Η προτεινόμενη δοσολογία από την αρχή της λειτουργίας της πηγής ήταν και παραμένει μέχρι τρία ποτήρια νερό την ημέρα για αυτούς που έχουν κάποιο από τα παρακάτω νοσήματα. Αρθρίτιδα, δισκοπάθεια, χρόνια ρευματοπάθεια, αρτηριοσκλήρωση, σπονδυλαρθρίτιδα, παθήσεις της κύστης, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, χολολιθίαση, νεφρολιθίαση, ψαμμίαση, δυσπεψία και διαβήτη. Όσο για τα μπάνια, κάνουν πολύ καλό σε αυτούς που έχουν δερματικά προβλήματα έκζεμα, αυχενικό, μυοσκελετικά και μετατραυματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που υπήρχαν τόσοι πολλοί λουτήρες.
-Που αλλού πάει αυτό το νερό;
Αυτή η Ιαματική Πηγή αποτελείται από αυτό το κτίριο που βλέπετε γιατί το υπόλοιπο έχει καταστραφεί από τους σεισμούς. Όπως αναφέραμε και παραπάνω το νερό πάει και στα παλιά ιαματικά βασιλικά λουτρά, που δεν λειτουργούν πλέον.  Ωστόσο τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις τους έχουν συνδεθεί και προμηθεύουν με ιαματικά ύδατα τα σύγχρονα Ιαματικά Λουτρά του Λουτρακίου. Επίσης, πάει σε όλα τα ντους στη παραλία και σε δύο πηγές που είναι μέσα στο Λουτράκι. Η μία βρίσκεται στο παρκάκι παρακάτω και η άλλη σε μία κρήνη που βρίσκεται κάτω από το ξενοδοχείο Αχίλλειο και από εκεί χύνεται στη θάλασσα. Τα παλιά χρόνια υπήρχαν άλλες δύο πηγές οι οποίες έχουν κλείσει και αυτές. Η μία ήταν του Καραντάνη που βρέθηκε μέσα στα χωράφια του και λειτουργούσε μέχρι που άνοιξε το εργοστάσιο και άρχισε να εμφιαλώνει το νερό. Μάλιστα έχτισε και ξενοδοχείο. Υπάρχει και η πηγή του δρόμου που βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται εδώ δίπλα. Τέλος, υπάρχει και το νερό που χύνεται στη θάλασσα και κάποιοι θαρραλέοι λουόμενοι τολμούν να κάνουν δωρεάν ιαματικά μπάνια, γιατί για να βγουν θα πρέπει να σκαρφαλώσουν κρατώντας τα σχοινιά.
Την ευχαριστήσαμε για αυτή την απρόσμενη ενημέρωση και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε και βγήκαμε έξω για να φωτογραφίσω το σημείο που αναβλύζουν τα ιαματικά νερά στη θάλασσα και το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα.
Πηγή: sugargreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: