Όπως είναι ευρέως γνωστό ο Κορινθιακός Κόλπος είναι ένα κλειστός και ευπαθής κόλπος, με πολλές ιδιαιτερότητες. Ο κόλπος αυτός φιλοξενεί μοναδικά είδη κητωδών, όπως τα γνωστά «δελφίνια του Κορινθιακού» και αξιόλογη θαλάσσια χλωρίδα, όπως «Λιβάδια Ποσειδωνίας» και κοραλλιογενείς σχηματισμούς.
Ο Κορινθιακός αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος θάλασσα: ρύπανση από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών, βιομηχανικών και γεωργικών λυμάτων, διάβρωση των ακτών, κρίσιμη υποβάθμιση των ιχθυοαποθεμάτων από την υπεραλίευση και τη χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, αμμοληψίες κα .
Οι παραπάνω ανθρωπογενείς πιέσεις έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος του κόλπου και γι’ αυτό συνήλθε σε συνεδρίαση η επιτροπή περιβάλλοντος με θέμα την «Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου», στις 15 Ιουνίου 2017
Ξεκινώντας από τα κητώδη για τα οποία ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαίτημα, πρέπει να σημειώσουμε ότι στον Κορινθιακό ζουν τέσσερα διαφορετικά είδη δελφινιών, δηλαδή όλα τα συνήθη είδη δελφινιών της Ελλάδας και της Μεσογείου. Το ρινοδέλφινο ζει μόνο στον ρηχό δυτικό Κορινθιακό Κόλπο και στους δύο ρηχούς κόλπους της Αντίκυρα και της Ιτέας.
Τα υπόλοιπα τρία είδη δελφινιών, δηλαδή το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το κοινό δελφίνι ζουν στο ανατολικό και κεντρικο, βαθύ τμήμα του κόλπου.
Ποιες ιδιαιτερότητες παρουσιάζει όμως ο Κορινθιακός σε σχέση με αυτά τα είδη δελφινιών;
Καταρχάς το ζωνοδέλφινο ως πελαγικό δελφίνι ζει συνήθως μακριά από ακτές σε μεγάλα βάθη. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο πληθυσμός ζωνοδέλφινων, που να ζει σε ένα κλειστό κόλπο και μάλιστα να είναι απομονωμένος από το ανοιχτό πέλαγος. Τα ζωνοδέλφινα του Κορινθιακού κόλπου είναι ένα μοναδικό πείραμα της φύσης που εξελίσσεται εδώ και αιώνες ή χιλιετίες. Το ζωνοδέλφινο μαζί με το κοινό δελφίνι και το σταχτοδέλφινο ζουν αρμονικά σε μικτά κοπάδια μόνο στον Κορινθιακό.
Επίσης μόνο σε αυτόν τον κόλπο υπάρχουν δελφίνια που προέκυψαν από διασταύρωση του ζωνοδέλφινου με το κοινό δελφίνι. Πρόκειται για υβρίδια δελφίνια, με ενδιάμεσα χαρακτηριστικά που δεν έχουν παρατηρηθεί πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 40 από αυτά ζουν στον Κορινθιακό σήμερα.
Επιπλέον το κοινό δελφίνι, παρά την ονομασία του, είναι πια σπάνιο και εξαφανίζεται με ταχείς ρυθμούς από τη Μεσόγειο. Σήμερα τα κοινά δελφίνια που έχουν απομείνει στο Ιόνιο πέλαγος δεν είναι πάνω από 50, όταν πριν 23 χρόνια ήταν 150 με 200. Γι’ αυτό και το κοινό δελφίνι κατατάσσεται στα «κινδυνεύοντα είδη…», ανέφερε μεταξύ άλλων στη βουλή ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Τσόγκας.
ΣΣ. Αυτά είναι τα 4 είδη δελφινιών που ζούνε στον Κορινθιακό Κόλπο …που δυστυχώς κάποιοι από λάθος ή ΜΗ τα σκοτώνουν! …Αυτή είναι η αλήθεια! Ειδικά στα όρια της Κορινθίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και πριν σχεδόν κάθε εβδομάδα είχαμε και από ένα νεκρό δελφίνι!
Κ.Ν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου