Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Οι “Ενοπλες Δυνάμεις αντικατέστησαν την πλήρη ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού – Πλάνα που κόβουν την ανάσα

Mια πλήρη ανυπαρξία και διάλυση της κρατικής μηχανής δείχνουν οι μαρτυρίες, οι εικόνες και το βίντεο των ηρωικών προσπαθειών των Ενόπλων Δυνάμεων να σώσουν ζωές μέσα στις φλόγες.

Η διάλυση των κρατικών υπηρεσιών είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό που τρόφιμα σε πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής, διανέμει αυτή την στιγμή όχι η Περιφέρεια;, ούτε η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών, ούτε η Πολιτική Προστασία αλλά ο Στρατός!
Η διανομή γίνεται στην ταβέρνα «Αργυρά Ακτή» η οποία έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά.
Πολίτες, σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για να περάσουν τις πρώτες δύσκολες ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 81 ανθρώπους και έκανε παρανάλωμα του πυρός εκατοντάδες σπίτια.
Παράλληλα, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στήνουν σκηνές στήνουν στο Μάτι για όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους και βρέθηκαν ξαφνικά άστεγοι.
Ηδη ξεκίνησαν οι εργασίες, ενώ άνδρες από τις μονάδες του Στρατού που βρίσκονται στον Αγιο Ανδρέα, από το μεσημέρι μοιράζουν μερίδες φαγητό και εμφιαλωμένο νερό, για τους κατοίκους και για τους εθελοντές που παραμένουν στην περιοχή.
               
Η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση και καθοριστική. Χωρίς την παρουσία στελεχών των ΕΔ το μέγεθος της τραγωδίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο σε μια χώρα δίχως άλλον μηχανισμό.
Η συνεισφορά των ΕΔ
Εικόνες διάσωσης ανθρώπων μέσα στη θάλασσα στο Μάτι οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στη φρεγάτα «Έλλη», αλλά και από άλλα πλωτά μέσα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε τιτάνιες προσπάθειες αυτές τις μέρες για να σώσει τους πολίτες που κινδύνευσαν. Την Τετάρτη η «Έλλη» αντικαταστάθηκε από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» η οποία συνεχίζει να συντονίζει τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Όλα τα πλωτά μέσα έσωσαν περίπου 700 άτομα που απειλήθηκε η ζωή τους.
Μόνο η φρεγάτα ΕΛΛΗ έσωσε 126 ανθρώπους. Η Ζ’ ΜΑΚ επίσης απεγκλώβισε πάρα πολύ κόσμο από ακτές.
•Στο πεζόδρομο κοντά στην Αργυρά Ακτή αναπτύχθηκε κινητό μαγειρίο.
•Το Μηχανικό θα δώσει ηλεκτρομηχανή μεγάλης ισχύος για την ηλεκτροδότηση της περιοχής.
•Επιτελείο θα συντονίζει τις περιπολίες που γίνονται στην περιοχή από τμήματα των ΕΔ.
•Διάθεση μονάδων Μηχανικού, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.•Έχουν διατεθεί λεωφορεία και μίνι – μπας.
•Τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στην διάθεση των πληγέντων.
•Έχουν καλυφθεί ήδη όλες οι ανάγκες αιμοδοσίας.
•Μετατίθενται στην Αττική όλα τα στελέχη και στρατεύσιμοι που υπηρετούν σε Έβρο και νησιά και είναι μέλη οικογενειών που έχουν θύματα ή ζημιές από τις πυρκαγιές. Αναβολή στράτευσης σ΄ όσους το ζητήσουν.
•Έχουν διατεθεί μηχανικοί για την εκτίμηση των ζημιών.
Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κων. Φλώρος επεσήμανε:
•Οι ΕΔ στα δύο μέτωπα της Αττικής συμμετέχουν με όλα τα αεροπορικά τους μέσα. Το ΠΝ έχει συμμετοχή με τα αρματαγωγά του και την φρεγάτα ΕΛΛΗ που είχε αναλάβει και την διοίκηση και συντονισμό όλων των πλωτών μέσων.
•Ετοιμότητα ενός Λόχου της Ζ’ ΜΑΚ.
•Ελικόπτερο CHINOOK έριξε στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας δύο φουσκωτά
•Οι ΕΔ μελετούν τα στοιχεία που υπάρχουν από τα UAV’s προκειμένου να διαπιστωθεί από που και πως ξεκίνησαν οι πυρκαγιές.
•Περιπολίες σε περιοχές που η πιθανότητα να προκληθεί πυρκαγιά είναι μεγάλη.
•Μεταφορά 55 πυροσβεστών από την Κύπρο με μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ο Α/ΓΕΣ στην ενημέρωση που έκανε αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να γκρεμιστεί μέρος του φράχτη των ΚΑΑΥ στον Άγιο Ανδρέα προκειμένου 22 άνθρωποι να περάσουν στην παραλία και να γλιτώσουν.
Ο Α/ΓΕΝ είπε πως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για εντοπισμό αγνοουμένων θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.
Ο Α/ΓΕΑ αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών λέγοντας ότι στόχος είναι να έχουμε τα οκτώ από τα 11 μόνιμα σε επιχειρησιακή κατάσταση.
Από τις 23 Ιουνίου έχουν γίνει 168 ώρες πτήσης από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: